Du er her:

Templer og klostre i Lhasa og omegn


potala.jpgLhasa, den tidligere hen forbudte by, vil på de fleste rejser til Tibet være udgangspunktet. I hjertet af den gamle by ligger det forgyldte Jokhang-tempel på Barkhor-pladsen. Her passerer timerne nemt, mens pilgrimme med røde uldtotter flettet ind i det filtrede hår vandrer i grove klæder af yakskind omkring templet.

En lille gade omkranser området bag Jokhang, og denne tur betragtes som en religiøs rundtur, en kora, og pilgrimmene gentager messende turen igen og igen. Indvendigt er Jokhang–templet mørkt og dystert, mystisk og dragende.

Gyldne buddhastatuer, massevis af brændende lys, vægmalerier med buddhismens væld af mytologiske skikkelser og dæmoner, thangaer, lange klæder i stof, der hænger fra væggene, samt en højtidelig aktivitet præger templet. Fra templets tag kan man se ned over pladsen og de massevis af pilgrimme, der kaster sig i bøn igen og igen foran templets indgang. 

Potala er en anden af Lhasas absolut obligatoriske seværdigheder. Og det er uundgåelig at se.  Den enorme bygning, der tårner sig op på en bakke, var indtil Dalai Lamas flugt dennes hjem. En tur rundt i de snørklede, dystre gange er som en tur tilbage i tiden. I små rum ligger de tidligere Dalai Lamaer begravet i gyldne kister pyntet med hundredvis af ædelstene, og fra Potalas tag er der smuk udsigt ud over byen og de omkringliggende bjergene.

Flere af de gamle klostre med stolte traditioner ligger ligeledes i Lhasa. Sera og Drepung er to af de tre store klostre i den store Gelugpa-orden og ligger inden i byen, mens de tredje og sidste af de store, Ganden, ligger lidt nord for byen. Vejen ud til Ganden er løber smukt langs gyldne marker, inden en lille grusvej med adskillige hårnålesving fører en det sidste stykke op til den lille klosterby. Udsigten ned over dalen, hvor floden forgrener sig, er utrolig. Det er værd at tilbringe natten deroppe i et af de simple pilgrimshuse. 

Norbulingka er Dalai Lamas gamle sommerpalads og har en fin have langt fra de travle gader.

Skrevet af: Daniel Duvald
Den 04. jan 2008
Senest opdateret den 15. maj 2021

Andre spændende artikler


6 uforglemmelige oplevelser i Lhasa

6 uforglemmelige oplevelser i Lhasa

Bjergbestigning i Tibet

Bjergbestigning i Tibet

Boganmeldelse: Farvel Tibet

Boganmeldelse: Farvel Tibet

CIA's hemmelige missioner i Tibet

CIA's hemmelige missioner i Tibet

Cykeltur på Friendship Highway

Cykeltur på Friendship Highway

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind