Du er her:

Tibetansk nytår i Spiti-dalen


Om vinteren isolerer sneen Spiti-dalen fra resten af Indien. Alligevel lykkedes det fotografen Jean- Baptiste Rabouan at overvære ældgamle ritualer, da han besøgte ’den hemmelige dal’ under det tibetanske nytår i februar måned.Solen skærer sig gennem den kolde luft, ned på bjerglandsbyens indbyggere, der har samlet sig i en rundkreds på byens største, snefri plads. Med vejrbidte ansigter kigger de mod pladsens midte, hvor en pelsklædt mand med hvidmalet ansigt og høj hue får en hel landsbys latter til at give genlyd i bjergene. Vi er i den hemmelige dal, Spiti, i Indisk Himalaya, hvor børn og voksne fra landsbyen Llalung ser begejstret til, mens lamaer optræder i forbindelse med det tibetanske nytår.Det tibetanske nytår, Losar, stammer helt tilbage fra den shamanistiske bönreligion før buddhismens tid. Her holdt man hver vinter en spirituel ceremoni for at fredeliggøre de lokale ånder. Dengang blev Losar holdt når ferskentræet blomstrede. I dag fejres det på den første måneds første dag ifølge den tibetanske månekalender–normalt i februar måned. Fejringen af nytåret strækker sig over to uger og symboliserer renselse og starten på det nye år. Derfor hvidter de lokale husene, gør rent og løser alle uoverensstemmelser. Efter at have tilbragt de første dage med familien, besøger de venner, bringer offergaver til klostrene og deltager i ritualer for at jage de onde ånder væk. Spiti er et ørkenområde på grænsen til Tibet. Dalen var på grund af grænsestridigheder mellem Kina og Indien lukket for offentligheden indtil 1992–derfor kaldes den også ’den hemmelige dal’. er gennemfører Puchen-lamaer ritualer, der er uddøde i resten af den buddhistiske verden, når de under Losar, vandrer fra landsby til landsby.     Bueskydning mod årets dæmoner er et af nytårsritualerne i Spiti-dalen. Lamaerne, der vandrer fra by til by for at optræde, kaldes ’Puchen- lamaer’. De kommer fra den ældste buddhistiske sekt, Nyigma-pa, der stammer helt tilbage fra det 8. århundrede og i dag kun har få tilhængere, der holder til i Pin-dalen, nær Spiti.   Munk ved landsbyen Kee. Der er et utal af klostre i Spiti– nogle af dem er helt op mod 1000 år gamle. Tidligere blev alle børn, undtagen de førstefødte, sendt i klostre for at holde befolkningstallet nede på grund af det begrænsede antal fødevarer.     En lama i trance med kinderne spiddet af en nål under ’stenbrydningsceremonien’. Ceremonien, der har til formål at undertrykke de onde ånder, er et levn fra den shamanistiske bönreligion, der herskede før buddhismen. Højdepunktet af ceremonien er, når lamaerne samler al dårlig energi i en stor sten og slår den i stykker.   Under ’stenbrydningsceremonien’ udfører puchen-lamaerne kunster, der virker overnaturlige. Her balancerer en lama med maven på æggene af to sværd–uden blod eller tegn på smerte. Spiti-dalens indbyggere tror, at lamaernes overnaturlige evner skyldes, at de under ce...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Foto: Jean-Baptiste Rabouan - Tekst: Line Weldingh
Den 01. mar 2008
Senest opdateret den 15. maj 2021

Andre spændende artikler


3 af verdens vildeste cykelruter

3 af verdens vildeste cykelruter

3 oversete treks i Himalaya

3 oversete treks i Himalaya

5 fantastiske treks i Indien

5 fantastiske treks i Indien

6 uforglemmelige oplevelser i Lhasa

6 uforglemmelige oplevelser i Lhasa

Bjergbestigning i Tibet

Bjergbestigning i Tibet

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind