Du er her:

Bo Belvederes vej mod verdens tag

Everest uden kunstig ilt


Dave, den amerikanske klatrer, som ligger i teltet ved siden af mit, er i en lidt anden situation end mig. Han har ganske vist sagt, at hvis han kunne, så ville han bestige Everest uden at bruge iltflaskerne. Men han har en sherpa med, som bærer iltflasker, hvis Dave undervejs skulle ændre mening og tage brug af den kunstige ilt. Og han har support til at bære sin bagage.

Med den melding, vi har fået om vejret, så har han alle fordelene på hånden i forhold til mig. Det kinesiske hold har fortalt os, at de bliver nødt til at ligge en dag over i lejr 2 på ilt, for vejret tegner ikke til at blive godt før to dage senere. Ligesom os andre ønsker de heller ikke at ende i koldt og blæsende vejr på toppen af Everest.

En presset krop
Men jeg skal være endnu mere forsigtig end kineserne og Dave. Når jeg ikke bruger kunstig ilt, er kroppen presset til det yderste. Jeg har ikke et kraftoverskud, og jeg kan kun lige holde mig varm, hvis forholdene er optimale. Bestigninger af Everest uden iltflasker betyder, at man presser sig selv til kanten.

Der vil være rigtig mange mennesker, for hvem det slet ikke kunne lade sig gøre. Reelt ved jeg jo heller ikke endnu, om det kan lade sig gøre for mig. Jeg har en fornemmelse fra mine tidligere forsøg, som siger mig, at jeg har de nødvendige fysiologiske forudsætninger. Helt sikker kan jeg først være, når jeg har været på toppen og er helskindet nede igen.

Efter syv timers til tider temmelig svær og delikat klatring over klippebånd med løs klippe, stedvist frosset inde i sne og is, men også smuldrende og porøst, når jeg toppen af Changtse i 7583 meters højde.

Dave proklamerer, at de bliver her i North Col til vejrbedringen kommer, men at de så kommer til at bruge ilt videre oppe ad Everest. Dermed har han opgivet at gå uden ilt for til gengæld ikke at skulle gå ned til ABC (Advanced Base Camp) i 6400 meters højde - 600 meter lavere end her i North Col, hvor lejr 1 ligger.

Læs alle artikler
for 29 kr. pr. måned.

(uden binding)

Allerede medlem?

Andre spændende artikler


Elizabeth Hawley, Himalayas “Sherlock Holmes” er død

Elizabeth Hawley, Himalayas “Sherlock Holmes” er død

Slut med miljøsvin på Everest

Slut med miljøsvin på Everest

En beretning om Mount Everest

En beretning om Mount Everest

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind