Himalayas “Sherlock Holmes” er død

Hawley shutterstock 360405194 Olga Danylenko
Hun satte aldrig selv foden på toppen af et bjerg, men var alligevel en legende i bjergbestigerverden; særligt i Nepal, hvor hun boede i mere end 50 år.

Den 26. januar døde den 94-årige Elizabeth Hawley, også kendt som ”Bjergbestigerverdenens Sherlock Holmes” og ”Det levende arkiv”.

Elizabeth Hawley tog til Nepal i 1960 som korrespondent for Times og begyndte i 1963 at interviewe bjergbestigere. I mere end et halvt århundrede holdt hun styr på ekspeditioner i Nepals Himalaya i en sådan grad, at en bestigning ikke blev regnet for succesfuld, før hun havde bekræftet, at toppen rent faktisk var nået.
HawleyElizabeth Hawley i sit hjem i Kathmandu. Foto: Parvaneh kazemi

Elizabeth Hawley kørte Kathmandu tyndt i sin himmelblå Volkswagen Beetle for at grille bjergbestigere under forhørslignende interviews, inden de drog i bjergene og for at stille spørgsmål om udsigter fra toppen og detaljer fra ekspeditionen, når de kom tilbage fra bjergene igen. På den måde sikrede hun sig, de nu også havde været på toppen.

Hun gennemførte mere end 15.000 af den slags interviews, og hun gjorde det med humor og en sans for detaljer, der gjorde hende elsket i miljøet.

Hawley var også med til at starte The Himalayan Database; et arkiv over samtlige ekspeditioner til Nepals Himalaya fra 1905 til nu. Databasen blev for nyligt gjort gratis tilgængelig for offentligheden.

Elizabeth Hawley døde på et hospital i Kathmandu som følge af et slagtilfælde og lungebetændelse.

Se Hawley fortælle om Everest og Sir Edmund Hillary:

Foto 1: Olga Danylenko/www.shutterstock.com

Skrevet af: Tore Grønne, Skrevet Tirsdag, 30 Januar 2018, opdateret 14 Februar 2018, læsninger: 2098

Log ind

Log ind