Klavs Becker-Larsen

Første danske forsøg på at komme til tops på Mount Everest

I dag vil de fleste betegne Klavs Becker-Larsens forsøg på at nå toppen af Mount Everest som hasarderet, ja nærmest uansvarligt. Selv fortryder han ikke et sekund sin beslutning dengang for 50 år siden. 

AW36_BECKER-LARSEN_36.jpg
Skrevet af: Jens Jørgen Bech - Foto: Klavs Becker-Larsen
Opdateret den 07. jul 2023
Læst af: 11812

I dag vil de fleste betegne Klavs Becker-Larsens forsøg på at nå toppen af Mount Everest som hasarderet, ja nærmest uansvarligt. Selv fortryder han ikke et sekund sin beslutning dengang for 50 år siden. 

“Da beslutningen var truffet, gik jeg målrettet i sporet på syv britiske ekspeditioner, som i trediverne forsøgte at nå toppen. Jeg var med ungdommens overmod ikke i tvivl om, at jeg ville klare det. Hvorfor skulle jeg ikke blive den første, der nåede toppen?”
Becker-Larsens mantra var faderens valgsprog, “Stol på dig selv”.

Faderen havde ofte fortalt ham, at “man bør stole så meget på sig selv, at man tør forsvare, hvad man selv anser for det rette og uden at vente hjælp fra andre.” 

Den nu 73-årige pensionerede lærer blev ligeledes påvirket af moderens opdragelse og af hendes mandeideal; nemlig at en mand skulle være modig og beslutsom. Hun ville ikke have sønner, der blev bankassistenter, sagde hun! En af hendes forfædre var søofficeren Peter Willemoes, helten fra slaget på Københavns Red i 1801. 

“Jeg synes ikke selv, jeg har optrådt modigt i tilværelsen, men det er da klart, at jeg ikke var upåvirket af hverken min fars eller mors holdninger. Så måske har de indirekte styret mine handlinger gennem livet.”

Kaotiske krigsår 

Becker-Larsens ungdomsår var kaotiske. Som gymnasieelev gik han ind i modstandskampen mod den tyske besættelsesmagt og måtte sammen med nogle klassekammerater flygte til Sverige. Her fortsatte de skolegangen, men da det var alt for stillesiddende for dem efter det illegale arbejde, brød de ind i et svensk hjemmeværnsdepot for at stjæle våben til modstandskampen hjemme i Danmark. Da det blev opdaget, var de i mellemtiden smidt ud af skolen og havde meldt sig som de yngste til den Danske Brigade. Nu blev de fængslet, men slap på grund af deres unge alder med en betinget dom. 

I den periode demonstrerede Becker-Larsen sit gåpåmod. Under en tredages orlov fra soldatertjenesten lånte han en Kajak og sejlede en kold oktobernat, hvor Øresund er bredest, tværs gennem de tyske orlogsskibes spærring og landede nær Køge Havn. Han ville besøge sin veninde i København. Tyskerne fandt kajakken, og først efter otte dage kunne han vende tilbage til Sverige - til otte dages isolationsfængsel. Det svenske politi troede, at han var kurer for tyskerne.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Nepal

Trekking i Nepal har det hele

De fine stier i hjertet af Himalaya, der fører gennem farverige rododendronskove og hyggelige landsbyer. De stemningsfulde buddhistiske klostre og historierne om afskyelige snemænd. Ekspeditionshistorier og evige udsyn til nogle af de mest dramatiske landskaber på kloden. Vandring i Nepal er en helhedsoplevelse, der er svær at hamle op med.

Andre spændende artikler


20 år efter katastrofen i 1996

20 år efter katastrofen i 1996

Bag om The Seven Summits

Bag om The Seven Summits

Michael Knakkergaard Jørgensen

Michael Knakkergaard Jørgensen