Bjergbestigning

Er du vild med bjergbestigning og topture? Læs om danske bjergbestigere, bliv inspireret til din næste bjergtur, og kom op på din næste bjergtop eller få ideer til din kommende klatretur. Du finder test af udstyr og masser af tips til din kommende bestigning. Få svar på dine spørgsmål vedr. bjergbestigning, klatring og udstyr. Opdag Verden er en medlemsklub som udspringer af magasinet Opdag Verden. Klubben tilbyder vandreture, kurser i friluftsliv, og andre medlemsaktiviteter.

 

KRISTINA S. MADSEN SÆTTER VERDENSREKORD PÅ KILIMANJARO

KristinaKili4

Danske Kristina Schou Madsen har sat en bemærkelsesværdig rekord på Kilimanjaro. Hun har nemlig besteget Afrikas højeste bjerg hurtigere end nogen anden kvinde tidligere har gjort.

Turen til toppen af 5895 meter høje Kilimanjaro er normalt en ugelang proces, hvor man langsomt knokler højere og højere op over savannen, fra lejr til lejr, ind til man når Afrikas højeste punkt.

Ikke for Kristina Schou Madsen.

Hun har nemlig sat en imponerende rekord ved at bestige Kilimanjaro på blot 6 timer 52 minutter og 54 sekunder.

For at akklimatisere og vænne sig til den tynde luft på bjerget, så hun kunne være i stand til at slå rekorden uden at risikere akut højdesyge, brugte Kristina først en uge på at bestige Kilimanjaro sammen med gruppe.

På rekorddagen satte hun derefter ud klokken 6.00 fra Mweka Gate ved foden af bjerget og løb de første 1000 højdemeter gennem mørket i pandelampens skær sammen med Josephine Dewett som makker og Simon Grimstrup som altmuligmand.

”Jeg kløede godt på, men som altid skal mine ben lige i gang og min krop skal lige forstå, hvad jeg har besluttet, den skal gøre. Her kan vi godt være lidt uenige en gang imellem, men det er som regel mig, der får min vilje!” skriver Kristina Schou Madsen på sin blog

Hun nåede sit næste check point ved Millenium Camp på minuttet i forhold til tidsplanen, fik noget vand, mere energi og en slurk te, inden turen videre mod Barafu Camp i 4700 meters højde.

”Jeg var virkelig godt kørende. Fuldt fokus, god rytme, benene var for alvor vågnet, og jeg var fast besluttet på at slå den rekord,” skriver Kristina, som begyndte at mærke det lave iltindhold mere og mere, jo højere hun kom op.

KristinaKili

Der var dog stadig tid til at nyde turen mod toppen:

”Jeg tog mig selv i at tænke, hvor er det her fedt. Lille mig er på vej op af Kilimanjaro, og hver gang jeg kiggede op, kunne jeg se den snebeklædte top, der ventede på mig. Jeg var kommet fra den frodige regnskov, til månelandskabet, og jeg var på vej til den alpine ørken og skulle ende i en arktisk zone på toppen. Hvor mange får lov til at opleve det?”

Hun havde stadig 1200 højdemeter i stejlt terræn på klipper og i løst sand. Selvom kroppen skreg på en pause, var det eneste, Kristina havde i hovedet, at hun skulle slå rekorden. Og inden hun nåede toppen, blev hun klar over, at den var inden for rækkevidde. Det var blot et spørgsmål om, hvor meget hun ville slå den gamle rekord med.

Kristinas ben var som gele, men hun nåede toppen med armene i vejret.

”Der stod en amerikansk gruppe derude, og de spurgte med det samme, hvorfor filan jeg kom løbende. Jeg fik fremstammet, at jeg havde slået verdensrekorden, og tårerne pressede sig på,” skriver Kristina på sin blog.

Da hun kiggede ned på uret, viste det tiden 6 timer 52 minutter og 54 sekunder. Hun havde slået verdensrekorden med 16 minutter.

KristinaKili2

Den samlede distance fra Mweka Gate til toppen af Kilimanjaro, Uhuru Peak, er på sammenlagt 21,3 kilometer med en stigning på 4265 højdemeter.

Læs mere om Kristina Schou Madsen på hendes hjemmeside

Læs Guide: Sådan kommer du til tops på Kilimanjaro

Læs Til tops på Kilimanjaro 


Se Kristinas Schou Madsen fortælle om sin rekord (på engelsk).

 

Skrevet af: Tore Grønne, Skrevet Lørdag, 10 Marts 2018, opdateret 11 Marts 2018, læsninger: 5815

Log ind

Log ind

Cron Job Starts