Sådan vælger du den varme jakke til kolde ture

Pausejakker & isolerende jakker til vandreturen & outdoor

DSC02121Den gode isolerende jakke kan mange ting – og bliver for mange en uundværlig del af udrustningen til tur. Den kan bruges som det varme mellemlag under en skaljakke på vinterens kolde ture. Som yderste lag i ydersæsonerne. I lejren på de kølige sommernætter. Til den hurtige pause ude på stierne. Og så fås den i adskillige varianter med hver deres kendetegn og styrker.

DSC02121.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen / Foto: Tore Grønne
Opdateret den 27. jun 2023
Læst af: 5194

DSC02121Den gode isolerende jakke kan mange ting – og bliver for mange en uundværlig del af udrustningen til tur. Den kan bruges som det varme mellemlag under en skaljakke på vinterens kolde ture. Som yderste lag i ydersæsonerne. I lejren på de kølige sommernætter. Til den hurtige pause ude på stierne. Og så fås den i adskillige varianter med hver deres kendetegn og styrker.

Forvirret?

Læs videre her.

Det er nogle helt klare ting, der definerer en isolerende jakke i forhold til andre jakker. Jakken er for det første opbygget af et isolerende materiale mellem et ydre og indre lag og er ofte kendetegnet ved den klassiske dunjakke.

Der findes dog mange varianter; isolerende jakker kan være vandtætte, have fiberfyld eller helt andre isolerende materialer såsom uld. De kommer også som veste og hybridjakker, og så er der alle de forskellige detaljer, man skal holde øje med, alt efter hvordan man skal bruge jakken.

Vi kigger her nærmere på en type jakke, der for mange går hen og bliver fuldstændig uundværlig på tur.


DUNJAKKER

Når du kigger efter en isolerende jakke med dun, skal du kigge efter typen af dun, fyldkraft, fordeling mellem fjer og dun og sidst, men ikke mindst, dyrevelfærd.

Dun er ikke bare dun. Der findes mange forskellige kvaliteter – fra andedun i den billigere ende til forskellige kvaliteter af gåsedun i den dyrere ende. Kvalitet og pris hænger sammen, og det gælder både, når det kommer til varme i forhold til vægt og i forhold til dyrevelfærd.

Køb kun produkter med sporbare dun. Kig efter, om der står “RDS-certificeret” på dit dunprodukt, som er en garanti for dyrevelfærd.

De fleste dun i isolerende jakker er i dag imprægnerede. Når dun er imprægnerede/vandafvisende vil det sige, at selve dunene er behandlet med en imprægnering, så de ikke suger fugt og dermed ikke klapper sammen.

Det hjælper på en af de største svagheder ved dun, som er, at dun ikke isolerer særlig godt, hvis de klapper sammen. Men regn på ingen måde med, at du kan bruge din dunjakke som regnjakke. Dun isolerer ikke så godt, hvis de er våde, og de vil på et tidspunkt bukke under.

Bemærk for øvrigt, at i kraftige dunprodukter til frost- og vintervejr er der som regel ikke imprægnerede dun. Frost udsætter nemlig ikke dun for store mængder fugt.

Fyldkraft er en målestok for, hvor meget fyld der er i forhold til volumen. Normalt er fyldkraften mellem 500 og 900, men fyldkraften alene viser ikke, hvor varm jakken er. Jo højere fyldkraft jo større vil dens varme i forhold til vægt være.

Det, der betyder mest for varmen, er mængden af dun: en jakke med en stor mængde dun og en lav fyldkraft kan altså være varmere end en jakke med en lille mængde dun og en høj fyldkraft. På mange beskrivelser af jakker oplyses mængden af dun i gram.

Andelen af fjer og dun i jakker har betydning, da fjer er større og grovere stykker, mens dun er de helt fine, lette dele. Hvis der står 85:15 på din dunjakke, betyder det, at forholdet mellem de to er på 85% dun og 15% fjer. Generelt er en høj andel dun at foretrække, da dun isolerer bedre i forhold til vægt og kan komprimeres mere.

Fordele ved dun

  1. Temperaturregulerende
  2.  Varme i forhold til vægt
  3. Stor åndbarhed
  4. Lille pakkevolumen
  5. Lav vægt

Ulemper ved dun

  1. Har ikke godt af at blive udsat for meget fugt
  2. Dyrere end fiber
  3. Isolerer generelt ikke, hvis de bliver våde

 

Patagonia Down SweaterPatagonia Down Sweater

Patagonias bud på en let, varm og meget komprimerbar dunjakke, der kan pakkes sammen i egen lomme og kan bruges for sig selv på kolde, tørre dage, som supervarmt mellemlag under en skal, eller som en varm jakke til pauserne og i lejren.

Ydermaterialet er i let, stærk 100% genanvendt polyester, og jakken er isoleret med 800 fillpower gåsedun, der lever op til Patagonias strenge krav til dyrevelfærd og sporbarhed.

Jakken har to håndlommer plus inderlomme med lynlås og indsnøring ved hoften. Jakken fås i såvel en version til herrer som til damer.

Vægt: 340 gram

1.899 kr. / Friluftsland

Roc Down Hood Men 604682 TaHaglöfs Roc Down Hood Men

dunjakke med vandafvisende dun, som blot vejer 329 gram i en størrelse large og fylder meget lidt, når den bliver pakket i rygsækken. J

akken kan bruges som isolerende mellemlag på kolde dage eller som en selvstændig jakke på kølige forårs- og efterårsdage eller kølige sommeraftener. De 99 gram dun i jakken er Bluesign®-godkendte og sporbare. Fordelingen ligger på 90% dun og 10% fjer med en fyldkraft på 800.

Den justerbare, dunfyldte hætte har forstærket kant, frontlynlåsen er med indvendig vindflap og hagebeskytter, og ærmeenderne og jakkens underkant er elastiske, hvilket bidrager til den gode pasform og samtidig holder på varmen.

2.199 kr. / Eventyrsport


FIBERJAKKER

Fiberisolering er en betegnelse for syntetiske materialer, der består af tråde af fiber, som skaber luftlommer og dermed holder på varmen. Den mest gængse metode til at opbygge fiberjakker er med fyld af plader af fiber syet sammen. En anden metode er mindre kamre, som man ser det ved dunjakker, hvilket typisk gør det muligt at komprimere jakken mere end en jakke med fiberplader.

Fiberens struktur påvirkes ikke af fugt. Det gør det muligt for fiberen at isolere, selvom den er våd. Denne egenskab fås ikke ved dun, som klapper sammen hvis den bliver våd, og netop den egenskab gør fiberen helt særlig og ideel til fugtigt klima, som vi kender så godt fra flere årstider her i Danmark og i Norden.

Fiberjakkens vægt kan generelt minde meget om dunjakkens, men indtil videre varmer dun stadig mest i forhold til, hvor meget de vejer. Præcis ligesom det er tilfældet med dun, så findes der forskellige tykkelser og dermed isolerende egenskaber i en fiberjakke. Mængden af fiber måles ofte i g/m2, hvor at omkring 40-60g/m2 er normalt for en allroundfiberjakke.

Fordele ved fiber

  1. Tåler fugt
  2. Isolerer, selvom det er vådt
  3. Lavere pris end dun
  4. Tørrer hurtigt

Ulemper ved fiber

  1. Større pakkevolumen
  2. Højere vægt end dun

 

Arcteryx Atom LT HoodyArc´teryx Mens Atom LT Hoody

En efterhånden klassisk fiberjakke, der er let, varm og åndbar og fås i såvel en model til kvinder som til herrer. Det lette, åndbare Tyono-ydermateriale giver god vind- og vejrbeskyttelse, men lader en lille smule vind passere igennem. Det hjælper med temperaturreguleringen.

Fleecepaneler i siden giver ekstra ventilation, bevægelsesfrihed og gør, at jakken fylder mindre under en skal. Hætten er isoleret og åndbar, der er to håndlommer plus en inderlomme, elastik om håndleddet og indsnøring ved hoften.

Vægt: 375 gram.

2.099 kr. / Friluftsland

V series Mimic WomenHaglöfs V Series Mimic Hood

En åndbar, fiberisoleret overgangsjakke eller vinterjakke. Jakken er overfladebehandlet med en fluorocarbon-fri, vand- og smudsafvisende imprægnering, og yderstoffet er syet i det vindafvisende, åndbare, ultralette og stærke Pertex® Quantum ripstop-polyamid.

Stoffet er Bluesign®-godkendt. Det isolerende materiale, Mimic Platinum, i jakken isolerer godt, selvom det skulle blive vådt – og 35% bedre end den foregående version af Mimic. Inderst i jakken sidder et åndbart for af Gore-Tex Infinium™, der hjælper med at regulere temperaturen.

Jakken har justerbar hætte, frontlynlås med hagebeskytter og en isoleret, indvendig vindflap. Ærmerne er elastiske ved håndleddet, hvilket sammen med jakkens elastiske underkant hjælper med at holde kropsvarmen inde.

Vægt: 405 gram.

2.299 kr. / Eventyrsport


ULD- OG KOMBINATIONSJAKKER

Kombinationer: Selvom det ikke er så udbredt, så findes der produkter i en blanding af materialer, som dun og fiber. Idéen med produkterne er, at selvom man bruger dem i et fugtigt klima, så holdes strukturen med fiberen, mens dunenes egenskaber giver let isolering og en jakke med en lille pakkevolumen.

Uld: Typisk forbinder man uld med strik, skiundertøj eller lignende, men det kan også benyttes som fyld i en isolerende jakke. I stedet for fiber eller uld i kamrene, er der simpelthen uld. Ulden har mange gode fordele, hvad angår isolerende evner og fugt, men det har også nogle ulemper, hvad angår vægt, pakkevolumen og pris.


6 TYPER JAKKER

Hætte eller ej: Ja, det lyder banalt, men er det en jakke med hætte eller uden hætte? Skal du primært bruge den isolerende jakke under en anden jakke, kan en jakke uden hætte være optimal. En jakke med hætte er derimod god til yderste lag og rigtig koldt vejr, hvor hætten virkelig kan være med til at give varme til hovedet.

Vest: Som et isolerende lag findes også veste, med dun- og fiberfyld. Laget har samme funktion som andre isolerende produkter, dog uden arme, som giver stor bevægelsesfrihed og mulighed for at holde torsoen varm.

Hybridjakke: En hybridjakke er en kombination af flere produkter; eksempelvis en dunjakke og en fleece, hvor der sidder dun på torsoen, mens arme og ryg er lavet i fleece, så man kan komme bedre af med varmen. Jakkerne er ofte bedre til aktiviteter med fart på, end til ture med meget stilstand og til ekstra varme. En anden kombination er med et vindtæt materiale på nogle dele af jakken, hvilket er en rigtig god detalje, hvis du primært vil bruge jakken uden en skaljakke yderst.

skaljakke med isolerende fyld: En vandtæt jakke, hvor der på indersiden er indbygget isolerende fyld som dun eller fiber. Jakken er oplagt til vådt og fugtigt vejr i koldere klima. En skaljakke med fyld er egentlig det samme som at have en skaljakke og en dun- eller fiberjakke for sig, men her er de kombineret i et produkt.

Slidstærk jakke med fyld: En jakke med et ydre i en bomuldsblanding a la G-1000 og dun eller fiber inderst giver en jakke med høj styrke og et vind- og vandafvisende ydre, uden at den er helt vandtæt. Jakken er oplagt til frost og vinter samt til ture, hvor der er behov for ekstra styrke.

3-i-1 jakke med isolerende jakke: En 3-i-1 jakke er, som ordet siger, tre jakker i én. En skaljakke, en isolerende jakke, og så muligheden for at lyne dem sammen til et kombineret produkt. Jakken kan altså bruges som enten dun- eller fiberjakke for sig, skaljakke for sig eller som et kombineret produkt med begge dele.

 

Nao 3 in 1 Down Jacket Men Nordisk Nao 3 in 1 Down Jacket Men

3 i 1-jakken her består af en vandtæt, åndbar yderjakke plus en inderjakke med dunfyld. Jakkerne kan bruges samlet som én eller hver for sig, og man har på sin vis tre jakker at vælge mellem.

Yderjakken er lavet af genanvendt polyester med lidt stræk og har en PFC-fri imprægnering. Den er åndbar og vandtæt med et vandsøjletrykket på 10.000 mm. Sømmene er tapede.

Inderjakken er syet i genanvendt polyester og fyldt med lette og utroligt isolerende og vandafvisende dun, Crystal Down® Dry. Det gør dunene, som lever op til strenge etiske regler for dyrevelfærd, mindre følsomme over for fugt. Vægt: 895 gram.

3.699 kr. / Eventyrsport

PeakPerformancePeak Performance Helium Hybrid Jacket

Hybridjakken her er en blanding af en fleece og en tynd dunjakke. Den er med RDS-certificerede, sporbare dun og småfjer (90% dun, 10% småfjer) samt PFC-fri vandafvisende imprægnering. Jakken er både let og åndbar.

Fronten, ryggen og dele af ærmerne er i vind- og vandafvisende polyamid, mens skuldre, siderne og resten af ærmerne er i strækbar fleece. Frontlynlåsen har hagebeskytter, der er elastiske ærmeender og underkant, brystlommen har lynlås, og der er åbne håndlommer.

Som andre dunprodukter kan jakken komprimeres, så den fylder meget lidt på en tur, men derhjemme skal op at hænge, så dunene bevarer isoleringsevnen i mange år. Vægt: ca. 390 gram.

1.699 kr. / Eventyrsport


10 DETALJER AT HOLDE ØJE MED

Pakkevolumen: Dun- og fiberjakker til brug som pausejakker og de ikke helt kraftige jakker er som oftest lavet til at kunne komprimeres og pakkes sammen, så de fylder så lidt som muligt. Dun kan som oftest komprimeres mest, men der findes mange fiberjakker i dag, som også kan opnå en lille pakkevolumen.

De fleste pausejakker kan pakkes i deres egen lomme, eller også har de en lille pakkepose ved siden af.

Vægt: Vægt og pris hænger ofte tæt sammen. Derudover er det oftest slidstyrken på ydermaterialet, der har betydning for, hvor meget jakken vejer.

Styrke: Ønsker du en så let jakke som muligt, eller en jakke der virkelig kan holde til noget slid, så skal du holde øje med, hvor mange denier materialet er. Denier (forkortet D) er udtryk for, hvor kraftigt et materiale, jakken er lavet i, jo højere tal, jo kraftigere materiale. De helt lette jakker fås med et ydermateriale i omkring 7D, mens normalen er omkring 20D for dunjakker og slidstærke jakker er fra 30D og opefter.

Kuldebroer: Der er overordnet to måder at opdele og sammensætte dun/fiber i kamre. Den ene metode er gennemsyninger, som er den nemmeste og billigste metode, som ses i smalle kamre. Gennemsyningerne er også den mest brugte metode og fungerer godt, selvom der opstår mindre kuldebroer i syningerne. Benyttes jakken under en skaljakke eller en windbreaker vil gennemsyningerne ikke opleves som en kuldebro.

Den anden metode til at sy kamre er bokskonstruktionen. Det er en metode, som skaber samlinger med tredimensionelle former, så der opnås isolering i hele jakken. Metoden er sværere at lave, bruger en smule mere materiale, er dyrere og ses derfor oftest i de kraftigere jakker.

Vindtæt: De fleste isolerende jakker er ikke vindtætte, men blot let vindafvisende. Der findes dog også produkter med vindtætte egenskaber. Det er oplagt med et vindtæt materiale, hvis du bruger jakken yderst, men ikke hvis du bruger den under andre jakker, vil du mindske åndbarheden med to vindtætte lag over hinanden.

Pasform: Udover at kigge på om jakken sidder pænt, så skal du især sørge for, at jakken ikke sidder for tæt. Hvis jakken sidder for tæt, vil dunene eller fiberen i jakken blive presset sammen, og jakken mister så sine isolerende egenskaber.

Lommer: De fleste jakker har to håndlommer og en brystlomme, men der kan være jakker med flere eller færre lommer. Det er vigtigt at være opmærksom på kvaliteten af lynlås, samt hvor nemt lynlåsen glider, og om materialet kommer til at sidde fast i lynlåsen.

Hætte: Justering af hætten kan være en god detalje i udfordrende vejr. Stroppen kan både sidde indvendig i hætten eller på ydersiden. Tjek om hætten slutter tæt til hovedet, og om hætten følger hovedet, når du bevæger det, så du har godt udsyn med den på.

Åndbarhed: Dunjakker er generelt mere åndbare end fiberjakker. Men der findes jakker, hvor der under armene er et mere åndbart materiale eller mulighed for udluftning via en lynlås i siden eller under armene.

Opbevaring: Når jakken opbevares i længere tid, er det vigtigt, at den ikke er pakket for meget sammen, da den så kan miste sine ”luftige” egenskaber. Hæng altid jakken op efter brug, og ryst gerne jakken jævnligt.

Fjällräven Womens Expedition

Fjällräven Womens Expedition Pack Down Jacket

Fjällrävens bud på en let, fleksibel og pakbar dunjakke til vinteraktiviteter. Den er nem at hive på, når der skal lidt ekstra varme til under pausen, og lige så let at pakke sammen i dens egen indvendige lomme, når du ikke har brug for den.

Jakken er fyldt med et lag af etisk producerede dun i kanaler med en særlig vatteringsteknik, den har syntetisk isolering på skuldrene for ekstra modstand mod tryk og fugt; godt, hvis du vandrer med rygsæk.

Vægt: 360 gram.

2.399 kr. / Friluftsland

the north face stretch downThe North Face Mens Stretch Down Vest

Vest i et strækbart materiale, der giver fin bevægelsesfrihed, dejlig komfort og god varme, da den er fyldt med 700 fillpower gåsedun.

Dunvesten beskytter samtidig mod vinden, så du kan holde dig behageligt varm, hvis du bruger den som yderste lag i ydersæsonerne. Bruger du den om vinteren, er den glimrende som mellemlag under en skaljakke.

Vesten har to håndlommer med lynlås, kraven varmer godt op ad halsen, og der er elastisk justering ved hoften. Vesten kan pakkes sammen i egen lomme. Vægt: 390 gram

1.599 kr. / Friluftsland

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Hundeslæde i Lapland

Hundeslæde i Lapland

Havkajak i Kroatien

Havkajak i Kroatien

9 gyldne dage på Södra Kungsleden

9 gyldne dage på Södra Kungsleden