TURKØKKENET PÅ 3 MÅDER

Guide til turkøkkenet

Står måltidet på frysetørret direkte fra posen, eller skal det simre i din Dutch Oven på bålet, efter du har kælet for det? Der er vidt forskellige måder at pakke mad og Madgrej til tur. Vi har derfor helt groft delt turkøkkenet op i tre typer: det helt simple turkøkken; køkkenet til dem, der vil lave rigtig mad, men hvor det stadig er til at slæbe i rygsækken; og grejet til den helt store omgang bålmad.

Petromax-Enamel-Bowls-black.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 3545

Står måltidet på frysetørret direkte fra posen, eller skal det simre i din Dutch Oven på bålet, efter du har kælet for det? Der er vidt forskellige måder at pakke mad og Madgrej til tur. Vi har derfor helt groft delt turkøkkenet op i tre typer: det helt simple turkøkken; køkkenet til dem, der vil lave rigtig mad, men hvor det stadig er til at slæbe i rygsækken; og grejet til den helt store omgang bålmad.

Det helt simple ‘turkøkken’

Her er det helt simple ’køkken’ til minimalisten, der mest laver frysetørret mad og lignende, tager en hurtig kop kaffe, men ikke går op i den store kogekunst på tur.

Brænder: Til den helt lette tur er en brænder til at koge vand nok. Den mest gængse type brænder til at koge vand er en integreret brænder med piezo-tænder og en mindre gryde med indbygget vindskærm og vekselvarmere, der gør det nemt og brændstofeffektivt at koge vand. Det er også muligt blot at benytte en helt enkel on-top brænder, også ofte kaldet en reservebrænder, der blot skrues oven på en gasdåse.

Gryde: Du behøver ikke slæbe et helt sæt af gryder og pander med, hvis du blot har behov for én gryde eller en pande på tur. Bruger du ikke en integreret brænder, kan du købe en enkelt, let gryde, der også kan bruges som kop.

Bestik: Når maden skal være let og ofte er frysetørret, har du ikke brug for mere end en spork eller en ske. Du kan bruge din skarpe Kniv til at smøre din frokost. En lang ske er ideel til frysetørret mad, så du kan nå ned i bunden af posen. Det smarte ved frysetørret mad er desuden, at du ikke har behov for tallerken eller skål, da du kan spise direkte af posen. Du har heller ingen opvask.

Kop: En foldekop fylder og vejer meget lidt, men er enkel, effektiv og dejlig at have. Der findes også mange gode alternativer i stål, glas, træ og emalje.

Diverse: Der findes meget smågrej til turkøkkenet, men det meste kan spares væk til det lette køkken. Har din brænder ikke indbygget piezo-tænder, eller vil du være sikker på altid at have ild på tur, så er et strygestål et sikkert valg.

det simple turkoekken

5 gode produkter til det simple turkøkken:

Primus Firestick Stove
Brænder på blot 105 gram. Koger 1 liter vand på 3½ minut. Mikroregulator sørger for effektiv gasudnyttelse. Indbygget vindskærm. Piezo-tænder. 749 kr. / Friluftsland  

Primus Trek Pot 0,6l
Til on-top-brændere på solo-eventyr. Minimalistisk gryde i ultra-stærkt, hård-anodiseret aluminium med keramisk non-stick belægning. Nem madlavning. Nem rengøring. 379 kr. / Friluftsland  

Jetboil MicroMo
Integreret brænder på blot 340 gram. Tændes med trykknap og koger 0,8 liter vand på 3½ minut. Drik af beholderen gennem låget og brug beskyttelsen om bunden som kop og målekop. 1.499 kr. / Eventyrsport

Sea to Summit AlphaLight Long Handled Spork
Det eneste service, du behøver til letvægtskøkkenet. Vægt: 12 gram. 69 kr. / Eventyrsport

Nordpol Foldekop
Kop på 26 gram i fødevaregodkendt plastik. Kan bruges til både varme og kolde drikke. 19 kr. / Eventyrsport

 


TIL ’RIGTIG’ MAD – MEN STADIG TIL AT SLÆBE

Her er turkøkkenet til dem, der vil andet end at varme vand på tur, og går op i at lave rigtig mad. Det kræver lidt mere grej end det helt simple køkken, men man finder stadig masser af godt, let udstyr, der ikke fylder eller vejer for meget i rygsækken.

Brænder: Vil du lave ’rigtig mad’ på tur, har du brug for flere gryder, en pande og en god simrefunktion til at få f.eks. gryderetten helt i mål. Den mest stabile løsning til at lave rigtig mad er en brænder, der står på jorden og med en slange til gasdåsen – og ikke en on-top brænder. Mange vil nok umiddelbart tænke trangia, og det samlede køkken er et godt valg, men der findes også andre større brændere med samme funktion. Har du en trangia med spritbrænder, kan det varmt anbefales at gøre madlavningen mere effektiv med en gasbrænder, som både kan købes med Trangiaen fra start eller i løssalg.

Multifuel-brændere er også en god mulighed; især til længere ture, ture i koldt klima, og steder hvor du ikke kan købe gas eller sprit.

Gryder og pander: Har du en løs brænder uden tilhørende gryder, eller ønsker du mulighed for også at kunne lave mad over bål, så kan et samlet sæt af gryder og pander sikre det udsøgte måltid. Det er også muligt at købe delene hver for sig, men ofte kan du få en mere kompakt og prisstærk løsning ved at købe det samlet. Det kan være en fordel at købe gryder og pander med vekselvarmere, da de sikrer bedre varmeudnyttelse og dermed mindre brændstofbrug.

Bestik: Hvad enten du er til et sæt eller løst bestik, så fås det i både stål, plast, titanium. Den store forskel er pris og holdbarhed, men også vægt; især hvis du sammenligner stål, som er tungere end de andre materialer.

Spisesæt: Mange kender nok det klassisk trekantede sæt, som indeholder alt fra dyb til flad tallerken, kop, spork osv. Sådan et sæt indeholder alt det basale, man har behov for på tur, og det er nemt og kompakt at pakke sammen. Det er også muligt at finde andre spisesæt, eller selv at sammensætte sit spisesæt, hvis du foretrækker service i emalje, træ, titanium eller noget fjerde.

Tilberedning: Når det kommer til at røre rundt i gryden og vende mad på panden, finder man foldbare redskaber; paletknive og grydeskeer lige til at pakke i rygsækken uden at skulle bekymre sig om, at de knækker eller fylder for meget. Skærebrætter fås ofte i spisesæt. En anden mulighed er et skærebræt, der passer ned i dit Kogesæt, f.eks. Trangias multidisc. En sidste ting, der kan være guld værd, er beholdere til mad, krydderier, olie osv. i mindre mængder, der lige passer til den tur, du skal på. Vælg beholdere, der lukker helt tæt, og som er godkendt til at indeholde madvarer.

Kopper & glas: Der findes utallige typer af glas og kopper: foldbare, mugs, emaljekrus, stålkopper, trækopper, termokopper og endda sammenpakkelige vinglas. De fleste kopper kan både indeholde varme og kolde drikke, men vær opmærksom på, at nogle produkter i blød plast ikke tåler fedtholdige, varme væsker. Vil du sikre, at dine drikkevarer forbliver varme, så sikrer en termokande varmt vand til te eller kaffe i løbet af dagen, uden at du skal have brænderen frem.

Opvaskegrej: Jo mere grej til at lave mad i og med, jo mere skal vaskes op. Heldigvis findes der mobilt opvaskegrej, som foldbare opvaskebaljer, bionedbrydeligt sæbe, lette og hurtigtørrende viskestykker og diverse svampe og børster. Nogle brændersæt har et viskestykke med, og det har endda to funktioner, da det også bruges som beskyttelse af belægningen i panden eller gryden.

Det er vigtigt at passe godt på naturen, så brug bionedbrydeligt sæbe, der ikke belaster naturen på samme måde som almindeligt opvaskemiddel og håndsæbe.

Vandbeholder: Fast flaske, løs pose, vandblære eller dunk? Mulighederne er mange, alt efter hvor meget vand du skal have med, og selvfølgelig hvilken type beholder du foretrækker. Bruger du vandbeholder i plast, er det vigtigt at du vælger noget uden BPA-stoffer.

Redskaber: Vil du altid have muligheden for at lave bål, så findes der både foldesave og lette økser, der er lige til at smide i rygsækken. Den foldbare sav fås i flere versioner, men kan have en overraskende god effekt på trods af sin vægt og pakkevolumen. Man skal dog hverken ved lette save eller økser regne med at få helt samme styrke, som ved klassiske save og økser. 

Diverse: Der er meget smågrej, som kan være rart at have med til at sikre nem og sikker ild. Her kan små tændblokke pakket ind i brændbart plast, harpiksfyldt træ, en stormlighter eller andet være nødvendigt, hvis du vil have større chance for at starte bål i halvvådt træ fra skovbunden.

til rigtig mad

5 gode produkter til at lave mad med: 

Primus PrimeTech Stove Set 2,3L
Effektivt stormkøkken med gasbrænder til alle ture, hvor madlavningen kræver mere end kogende vand. Effektivt og stabilt. Vægt: 870 gram. 1.649 kr. / Friluftsland

nordisk Titan Plate
Titaniumtallerken på blot 66 gram, der rummer ½ liter. 319 kr. / Friluftsland

Opinel Nomad Cooking Kit
Skærebræt i træ, en glat foldekniv med indbygget proptrækker, en savtakket foldekniv samt en foldbar skrællekniv; alle i rustfrit stål. Sættet kan pakkes sammen i viskestykket, der også kan bruges som dug. 599 kr. / Eventyrsport

Sea to Summit Alpha Cook Set 1.1
Kompakt Kogesæt med en let, holdbar gryde på 1,2 liter, en skål og et krus med låg. Hele sættet kan pakkes sammen i gryden. Vægt: 330 gram. 319 kr. / Eventyrsport

Jetboil Utensil Kit
Ske, gaffel og palet på hver især blot 13 cm, når de er foldet sammen, men kan udvides til 21,5 cm, så man kan røre i gryderne (og nå bunden i en pose frysetørret mad). 109 kr. / Eventyrsport


TIL DEN STORE OMGANG BÅLMAD

Bålet er fantastisk at lave mad over, og er vægt, volumen og tid ikke nogen begrænsning, så findes der masser af bålgrej, der gør oplevelsen (og maden) bedre. Her er pakkelisten til dem, hvor madlavning er i centrum på f.eks. shelterturen eller kanoturen.

Gryder: Udstyr lavet til at tåle bål holder længe, hvis du passer på det. En god bålgryde er essentiel, og især en gryde i støbejern kan give rigtig mange muligheder for gode måltider. En Dutch Oven er en støbejernsgryde med støbejernslåg, som gør det muligt at placere gløder på både over- og underside, så den får ovneffekt. Det gør det muligt at bage brød, pizza, tærte – ja, næsten hvad som helst. Et par nødvendige stykker grej er et håndtag til at tage låget af, og vil du bage mere kontrolleret end direkte på bunden, kan en ekstra indsats gøre ovneffekten endnu bedre. Skal du have gang i mange ting på bålet, eller vil du pakke lidt lettere, så kan helt almindelige aluminiums- eller emaljegryder til bål også være gode.

Pander: Der findes også støbejernspander til bål. Det vigtigste at kigge efter på pander til bålet er, at håndtaget er i metal og ikke plastik.

Riste og holdere: For at kunne regulere varmen er det muligt at styre afstanden til bålet med en rist, et trebenet stativ eller lignende. Der findes mange forskellige modeller; nogle mere mobile og kompakte end andre. Tripoden eller stativet støtter på tre fødder på jorden, og gryden hænger over bålet, mens risten står direkte i ilden og gør det muligt både at stille gryder og pander samt at tilberede madvarer direkte på den. Der findes også større bålpander på ben, som fungerer som en slags grillplade eller wok direkte på bålet. 

Bestik, kopper & glas: Alle muligheder er åbne, når bålmaden skal serveres. Om du er til emalje, træ, plastik eller stål er blot en smagssag.

Tilberedning: Paletknive og grydeskeer i træ er det rette til at røre og vende i diverse gryder og pander. Derudover skal du bruge et godt knivsæt samt skærebræt, og pakker du ikke dåseåbner, proptrækker osv., så medbring et multitool med så mange funktioner som muligt.

Opvaskegrej: Balje, svamp, børster, bionedbrydeligt sæbe og viskestykker skal der til, selvom det ikke er lige så sjovt at vaske op, som det er at lave maden. Et stykke ståluld er en god ide til genstridige madrester, som er brændt på. 

Vandbeholder: Når der virkelig skal laves mad på bål, går der normalt meget vand til. For ikke at skulle rende efter vand hele tiden kan større vanddunke på alt fra 5 til 30 liter være enormt belejlige. 

Redskaber: Skal du lave mad på bål, har du behov for meget brænde og dermed også en god økse samt en sav. Der findes mange typer af økser, fra flæk- til kløveøkser, som fås med alt fra træ- til plastikskaft. Hold øje med, om øksen kan slibes, og om skaftet kan skiftes. Så kan du have den i mange år. En klassisk buesav er god til rafter og kraftigt træ og fås i flere længder og med udskiftelig klinger. Vil du lave bål med børn, så findes der også andre muligheder for at kløve brænde uden en økse. Ved at placere et stykke træ i en brændekløver på jorden og blot hamre med en muggert, minimerer man risikoen for ulykker.

Diverse: Når den står på bålmad, så er der uanede muligheder for grej. En ting, man med stor sikkerhed kan få glæde af, er udprintede opskrifter eller medbragte kogebøger. Der findes mange gode danske kogebøger med fokus på at lave mad på bål. Derudover er der en masse andet grej, som du måske ikke kan undvære, som et vaffeljern til bål, pandekagepande på pind, kølebokse til at holde kølevarerne kolde, krydderibeholdere og meget mere.

baalkoekkenet

6 gode produkter til at lave bålmad med: 

Petromax Dutch Oven ft6
Bålgryde til madlavning for 4-8 personer over gløder og åben ild. Gryden rummer 6,1 liter, der er hul til et termometer og et hak i håndtaget, så gryden også kan hænge over ilden. Vægt: 9,6 kilo. 599 kr. / Friluftsland

Petromax Griddle and Fire Bowl Fs38
Stålplade med ben, der både kan bruges til at tænde bål på eller til at tilberede mad over et bål. 38 cm i diameter. Vægt: 3.800 gram. 549 kr. / Friluftsland

Petromax Dutch Oven Lid Lifter
Lågløfter til Petromax Dutch Oven, som også kan bruges som ildrager. 69 kr. / Eventyrsport & Friluftsland

Petromax Percolator Perkomax le14
Smart kaffe- og tebrygger i rustfrit stål. Kan bruges over bål og hjemme på komfuret. Rummer 2,1 liter. Vægt: 900 gram. 649 kr. / Eventyrsport

Petromax Aramid Pro 300 Gloves
Robuste bålhandsker, der gør det muligt at røre i maden over bålet uden at brænde fingrene, ligesom du til en vis grad kan rode med selv bålet. Ru ruskind på ydersiden giver et godt greb. Handskerne er foret med aramid-fibre. 249 kr. / Eventyrsport & Friluftsland

Petromax Fire Bridge 
Bålstativ i pulverlakeret stål, der giver mulighed for avanceret madlavning over bål. Stativet er 110 cm højt og 115 cm langt. Det kan maksimalt bære 70 kg. I stativet hænger tre kroge til gryder, kedler og lignende. Der er også en grillrist i forkromet stål. 1.349 kr. / Eventyrsport

Andre spændende artikler


3 apps til den danske natur

3 apps til den danske natur

3 vandreture i Norge og Sveriges fjelde

3 vandreture i Norge og Sveriges fjelde

3500 km på Appalachian Trail

3500 km på Appalachian Trail

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this