Du er her:

500 km på Hærvejen

Vandring på Danmarks eneste langdistancerute


Fra Hirtshals til Padborg. Over brede sandstrande og gennem dybe skove på den jyske ryg. Jes Lysgaard vandrer, sover under stjernerne og genforelsker sig i sit lands natur og mennesker.  Hirtshals - Løgstør ca. 115 km”Nøglen til glæde er uforudsigelighed og overraskelse” Den 16. april 2020. At starte fra Hirtshals var et ”must”, så jeg kunne opleve de kilometerlange, brede sandstrande og Rubjerg Knude, der som en gigantisk sandboble stiger op fra de stejle klinter. Jeg besteg knuden, mens sandskyer føg af sted over mine sko. Udsigten fra toppen er bjergtagende. Rubjerg Knude fyr tårner sig op mod den blå himmel og giver ikke indtryk af, at det sidste år blev flyttet 70 meter væk fra skrænterne for at undgå, at det styrtede i havet. Naturmæssigt var strækningen meget kontrastfyldt, og på trods af et par dage med lange, kedelige veje og svinefarme nød jeg den øde og rå natur. Det er ikke noget under, at historien om Vendsyssel fortæller om fattigdom og livet på havets og naturens præmisser. Tæt på nogle gamle tyske bunkere nord for Skallerup Klit, hvor jeg trænede med min bue, var en stor spættet sæl drevet op på stranden. Pilene fløj lydløst op mod den blå himmel og flere hundrede meter hen ad den øde strand. Jeg havde slæbt min jagt-langbue med, så jeg undervejs kunne fastholde min træning til landsholdet. Med rimfrost på teltet kom komforttemperaturen i min TLT SOV-2 sovepose lige til grænsen og lidt ud over. Jeg bestilte derfor en linersovepose for ikke at bruge alt min energi på at holde varmen. Det var vemodigt og befriende at dreje østpå ved Svinkløv Klitplantage og begynde turen ind i landet.
Endnu en pil er på vej nogle hundrede meter hen ad den øde strand. Bueskydningen er en stor del af mit fritids- og arbejdsliv. Aggersund - Viborg ca. 80 km Hundebid og politi”Arggggh, av for sa… den bed mig sgu!” råber jeg ned i mikrofonen på mine hovedtelefoner. Min kæreste er i den anden ende, og en 60 kilo rottweiler har lige sat et grimt visitkort i min knæhase. Jeg gik på en asfaltvej forbi en stor kvæggård langs Simested å nord for Viborg. Episoden endte med en tur på skadestuen, en penicillinkur, en ny stivkrampevaccination og to utilsigtede overnatninger på Danhostel i Viborg med benet oppe og en politirapport. Bidsårene helede heldigvis hurtigt, og jeg kunne fortsætte turen. Bortset fra episoden med rottweileren nød jeg den smukke natur efter Vendsyssel og Aggersundbroen. Det er markant, som naturen forandres. Det forblæste hedelandskab og de små skovplantager dominerer indtil Års, hvor ruten fra Frederikshavn støder til. 20 kilometer syd for Års ligger Ålestrup, og herfra bliver det for en stund mere frodigt. Ruten slynger sig langs Simested ådal, hvor maleren og fluefiskeren Svend Saabye slog sine folder og levede sit liv. Viborg - Nørre Snede ca. 75 kmUbetinget smukt & nostalgiskDet er forståeligt, at denne del af hærvejen er populær. Landskabet er ubetinget smukt. Jeg fandt undervejs ud af, at mine forældre havde holdt deres hvedebrødsdage her og var blevet viet i Dollerup kirke. At finde ud af, at min, desværre nu afdøde, mor måske havde haft nogle...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Jes Lysgaard
Den 13. sep 2020
Senest opdateret den 30. maj 2021

Andre spændende artikler


12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

10 grejtips til den sikre dagstur

10 grejtips til den sikre dagstur

10 vandreruter i Danmark

10 vandreruter i Danmark

15 råd til en varm nat i soveposen

15 råd til en varm nat i soveposen

20 råd til den gode lejrplads

20 råd til den gode lejrplads

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind