Du er her:

Flåten - Danmarks måske farligste dyr

Sikkerhed på tur


Når man færdes i den danske natur, er der nogle ting, man bør kende til. En af disse er flåten, en lille blodsugende skabning, der kan overføre sygdomme til mennesker. Hvad er en flåt?Flåten, eller skovflåten, er en lille mide på 1-10 mm. Den er 8-benet og lever af blod. Flåten spiser kun 3 gange i løbet af sit ca. 3 år lange liv. Den lever af blod fra dyr som mus, harer og rådyr, men hvis der kommer et menneske forbi, siger den ikke nej.Hvor bider den sig fast?Flåtbid ses mest fra maj til oktober, men kan forekomme hele året. Man kan finde dem over hele kroppen, men områder med tynd hud er særligt udsatte. Lægge, knæhaser, lyske, armhuler og området bag ørene er yndede steder for dem. Flåten skal fjernes hurtigst muligt. Det minimerer smitterisikoen. Førstevalget er en tynd pincet. Tag fat helt inde ved huden og undgå at klemme på bagkroppen. Træk ud i en jævn bevægelse, uden at dreje rundt. Hvis der sidder et lille stykke tilbage, er det kæberne eller lidt af hovedet. Det falder af af sig selv i løbet af et par dage. Det gør ingen forskel ift. risikoen for overførsel af sygdomme, om man lader dette blive. Antibiotisk salve nedsætter ikke risikoen for flåtoverførte sygdomme. Fjern ikke flåten ved at smøre den ind i smør, olie, fedt, vaseline, sprit eller lignende. Det øger faktisk risikoen for at overføre smitte. Fjern ikke flåten ved at nulre den eller holde en tændt tændstik tæt på den. Hvad kan man gøre for at undgå flåter? Gå på anlagte stier. Undgå krat, langt græs og buske. Brug lukkede sko og stik buksebenene ned i strømperne. Brug en langærmet trøje og stik den ned i bukserne. Brug myggemidler med stoffet trans-p-methane-3,8-diol (som ikke er det samme som DEET), f.eks. MyggA Natural. Man kan imprægnere sit tøj med stoffet permethrin. Tjek tøjet efter at man har været ude. Der kan gemme sig flåter, som senere kan bide sig fast. Kig huden efter for flåter og få hjælp til de svære steder. Et varmt brusebad efter ophold i naturen kan skylle flåter af, inden de bider sig fast. Flåtoverførte sygdomme Langt de fleste flåtbid i Danmark er ufarlige - andre steder i verden er situationen anderledes. Men danske flåter kan bære på visse sygdomme, der engang imellem kan overføres til mennesker. Erythema migrans: Udslæt efter flåtbid forsaget af bakterien Borrelia burgdorferi. Borreliose: Den mest kendte, og i Danmark langt hyppigste, sygdom man kan få fra flåter, er infektion med bakterien Borrelia burgdorferi. Som hovedregel skal flåten have siddet fast i mere end 16 timer, før bakterien kan overføres. Typisk viser borreliose sig som et rødt udslæt, der breder sig fra det sted, hvor flåten sad. Oftest vil det røde udslæt komme ca. 1-2 uger efter flåtbiddet og vokse i størrelse. Det vurderes, at op mod 5.000 mennesker får dette om året i Danmark. Hvis ikke udslættet bliver diagnosticeret og behandlet, kan sygdommen udvikle sig og involvere nervesystemet, hjerte eller led. I Danmark ses hvert år ca. 200 tilfælde ...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Asger Sonne og Troels Mygind-Klausen. Foto af: Erik Karits
Den 11. aug 2019
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


10 grejtips til den sikre dagstur

10 grejtips til den sikre dagstur

Bag om brandmænd

Bag om brandmænd

Bag om højdesyge

Bag om højdesyge

Bidt af en hugorm - hvad nu?

Bidt af en hugorm - hvad nu?

De 16 værste ’rejsebivirkninger’

De 16 værste ’rejsebivirkninger’

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind