Du er her:

Gendarmstien

Danmarks smukkeste kystvandrerute?


De 84 kilometer på Gendarmstien i det sønderjyske grænseland er dansk kystvandring i topklasse. Naturen er smuk og varieret, der er fine overnatningsmuligheder, og det er nemt at skræddersy turen efter behov. Morgenen er fuldstændigt magisk. En lyserød solopgang viser sig som et fint indrammet billede gennem den åbne teltdør, da vi søvndrukne lyner teltdøren op og kigger ud. Vores telte ligger nærmest med pløkkerne i vandkanten få meter fra havet, der denne morgen viser sig fra sin allersmukkeste side. Med et spejlblankt blåt hav, lysegrønne bøgetræer og gule rapsmarker bliver Danmark ikke dejligere. På vores femte og sidste vandredag på Gendarmstien er vi vågnet op til en kold majmorgen, hvor rimfrosten ligger i et fint, hvidt lag på græsset, så med varm kaffe må vi jage kulden på flugt. Et par ænder kommer vraltende gennem lejren, inden vi tager afsked med en lejrplads, hvor vi med en lunende ild i bålet har kunne nyde den sidste aften på de danske grænse-gendarmers gamle sti langs Flensborg Fjord.
Frem til 1959 patruljerede gendarmerne grænsen til fods, hvor de travede op og ned langs kysten og holdt øje med smuglerskibe – det er deres stier, der nu snart har bragt os til fods ad en 84 kilometer lang kystnær vandretur. Ved Høruphav ligger den idylliske teltplads direkte i vandkanten. Jordtelefon til TysklandFire dage tidligere er vi vandret fra Padborg gennem lysegrønne, åbne bøgeskove, forbi grænsestenene, der med lave, firkantede granitsøjler markerer landegrænsen mellem Danmark og Tyskland. Et blankt, tragtformet rør stikker op ad jorden som en opfindelse fra en anden verden – det er en jordtelefon, hvor man kan kommunikere med naboerne syd for grænsen ved at råbe ind i tragten på bedste lavteknologiske vis. Ved Kollund Skov viser Flensborg Fjords blå vand sig bag de nyudsprungne bøgetræer, og flere perfekte shelterpladser frister os med havudsigt til at blive, men det er endnu for tidligt for os at stoppe dagens etape, så vi bevæger os videre gennem Kollund Skovs kuperede terræn – det er ikke for ingenting at denne etape af vandreturen kaldes bjergetapen. Tusmørket er ved at sænke sig, da vi sidst på aftenen når vores teltplads, og inden længe breder duften af ravioli, skinke og pesto sig over lejren. Sørøver og kærlighedstunnelHavudsigten, de store skove og gule rapsmarker på den tyske side af grænsen på den anden side af vandet følger os de næste dage, hvor vi stort set går på småstier i vandkanten hele tiden. Det er meget afvekslende vandring, hvor vi ogs...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere


Find ruten i turbasen

Gendarmstien (dagstur)

Gendarmstien bugter sig fra Padborg langs nordkysten af Flensborg fjord ud forbi Sønderborg og Høruphav – den kystnære sti bugter sig i det historiske landskab som dannede rammen for det danske nederlag i 1864. Turen byder på rigt dyre og planteliv, høje skrænter og smukke skove.

Gendarmstien

Fem formidable vandreetaper langs Flensborg Fjord byder dig velkommen til 84 kilometers kystnær vandring. Med havet på den ene side og det grønne landskab på den anden bevæger du dig igennem et utroligt varieret landskab med store åbne bøgeskove, skrænter, strande og græssende køer på markerne.

Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau Foto: Elsa Lysgaard Ranzau, Margit Jensen og Rasmus Vejersøe Gregersen
Den 20. okt 2019
Senest opdateret den 05. jun 2021

Andre spændende artikler


12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

12 nye 'Signatur-ruter' i Sverige

10 grejtips til den sikre dagstur

10 grejtips til den sikre dagstur

10 vandreruter i Danmark

10 vandreruter i Danmark

15 råd til en varm nat i soveposen

15 råd til en varm nat i soveposen

20 råd til den gode lejrplads

20 råd til den gode lejrplads

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind