Du er her:

Bidt af en hugorm - hvad nu?

Sikkerhed på tur


Den danske natur gemmer på flotte, spændende oplevelser, og når vi er ude i naturen, er vi en del af den på lige fod med de dyr, der lever i den. Én af de ting, man bør kende til, når man bevæger sig i den danske natur, er hugormen og dens bid. UdbredelseHugorme (Vipera berus på latin) findes fra polarcirklen i nord til Spanien i syd. De lever i heder, moser, klitter, nåleskov og tørre løvskove. Desuden kan de svømme. Hugorme kommer frem om foråret og går i hi igen om efteråret. Deres unger fødes i juli-september og er giftige fra fødslen. Hugormen er fredet. UdseendeTypisk ses et mørkt zigzag-mønster på en lysere baggrund. Sjældent er den dog helt brun eller sort, og man kan så ikke se zigzag-mønsteret. Hunnerne er størst og kan blive op til en meter lange. Bidsted Folk bliver oftest bidt i fødderne eller de første 15 centimeter op ad benene. Bid på hænder og arme ses dog efter, at folk har forsøgt at samle hugorme op. SymptomerAlvorligheden af hugormebid varierer fra lokale symptomer til i yderst sjældne tilfælde at være dødelige. Generelt er biddene mindre alvorlige for voksne end for børn og ældre. Ligesom børn og ældre er gravide og syge i større risiko for alvorlige reaktioner. Det gælder også, hvis man er blevet bidt flere gange, eller er blevet bidt på halsen eller i hovedet. Lokalt fra bidstedet vil man opleve smerter, rødme, varme og hævelse. Det starter umiddelbart efter biddet og udvikler sig gradvist over to til tre døgn. I løbet af minutter til timer opstår de første symptomer fra resten af kroppen. De kan være: Svimmelhed Mavesmerter Kvalme Opkastninger Hjertebanken Besværet vejrtrækning Bevidsthedssvækkelse Feber Hjertestop BehandlingMålet er at få så lidt af giften spredt rundt i kroppen som muligt: Bevar roen. Hugormebid udvikler sig meget sjældent alvorligt. Sørg for at holde bidstedet helt i ro. Det mindsker spredningen af giften. Undgå at personen går, lad hjælpen komme til jer eller bær vedkommende, hvis nødvendigt. Fjern stramtsiddende tøj og alle smykker. Søg ALTID læge og ring eventuelt 1-1-2. Koldt vand på bidstedet kan mindske smerterne. Optegn det område med tusch, hvor huden er rød og skriv tidspunkt, så kan man følge udviklingen. Fakta om hugorme Man skal IKKE forsøge at suge giften ud. Det har ingen effekt, og hvis det lykkes at suge gift ud, risikerer førstehjælperen at få symptomer fra munden, hvor hævelse kan føre til aflukning af luftvejene. Skær IKKE i huden omkring bidstedet. Afklem IKKE blodtilførslen til bidstedet. Risikoen for langvarige skader er større end den gavnlige effekt. Læg IKKE is på bidstedet, da det øger risikoen alvorlige lokale skader. Forsøg IKKE at indfange slangen. Op til 30 % af hugormebid er "tørre"; dvs. der kommer ingen gift ind i kroppen. Ca. 10 % af hugormebid giver alvorlige symptomer. I 2013 blev ca. 400 personer bidt af hugorme i Danmark. Mellem 1994 og 2001 har kun én person mistet livet i Danmark på grund af hugormebid. Til sammen...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Asger Sonne og Troels Mygind-Klausen
Den 09. jul 2019
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


10 grejtips til den sikre dagstur

10 grejtips til den sikre dagstur

Bag om brandmænd

Bag om brandmænd

Bag om højdesyge

Bag om højdesyge

De 16 værste ’rejsebivirkninger’

De 16 værste ’rejsebivirkninger’

De 9 nye fjeldregler

De 9 nye fjeldregler

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind