Du er her:

Dansk klatreekspedition i Grønland


Et eller andet sted i enhver klatrer ligger drømmen om at klatre en ny rute. Vores drømme fik næring, da vi efter flere dages klatring havde afsluttet en rute på en af storvæggene i Yosemite, Californien. Mens vi sad tilfredse omkring bålet, faldt snakken på potentialet for nye ruter andre steder i verden. Året efter var vi sammen igen. Nu skulle drømmen virkeliggøres på Grønland.
Da vi ankom til gaten var der ét minut til planlagt afgang. Heldigvis vejede de ikke vores uanselige, men 15-20 kg tunge håndbagage, fyldt med bolte, kiler m.m. Vi - Jens Søndergaard, nordmanden Lars Haugen og jeg selv - var alle stærkt motiverede. Ekspeditionens fjerde deltager, tyskeren Matthias Körner, ville først slutte sig til to uger senere. Jens, Lars og Matthias havde aldrig mødt hinanden før. Kun jeg kendte dem alle og havde før klatret med både Jens og Matthias. Vores mål var Tasermiutfjorden i det sydlige Grønland, hvor vi ville lave en ny storvægsrute på den 1830 m høje Ulamertorssuaqs 900 m sydvæg. Ind i fjordenAllerede i maj havde vi sendt godt en kubikmeter gods med skib til Nanortalik. Vi manglede derfor kun at købe resten af maden til vort seks ugers ophold inde i fjorden. Kutteren, som skulle sejle os de ca. 60 km ind i fjorden, blev læsset med nogle hundrede kilo mad og klatregrej. Efter godt to timers sejlads i perfekt vejr i en isfri fjord, kom Ulamertorssuaq pludselig til syne. Det var et imponerende syn, som langt overgik billederne, vi havde set. Vi etablerede vores basislejr i mit gamle solmørnede villatelt ned til fjorden med frit udsyn til Ulamertorssuaqs sydvæg. Tilsyneladende var vi helt alene, da den gamle trækutter tøffede tilbage til Nanortalik. Vi havde nu to uger, før Matthias ville dukke op, så planen var at forberede så meget som muligt inden da. Et par dage efter ankomsten havde vi nær mistet vores basislejr, da en storm begyndte at f...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Torben Redder
Den 27. feb 2009
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


'Magiske Grønland'

'Magiske Grønland'

19 nye steder på UNESCO’s verdensarvsliste

19 nye steder på UNESCO’s verdensarvsliste

26.000 km rundt om Nordpolen

26.000 km rundt om Nordpolen

Bog: Med Sirius i Grønland

Bog: Med Sirius i Grønland

En grønlandsk drøm

En grønlandsk drøm

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind