Du er her:

Mafiajagt på Sicilien

Mystiske mænd og pludselig paranoia


Sicilien er mafiaens rede, men mafiaen er ikke sådan lige til at få øje på. På mafiajagt i det syditalienske var tanken om kongen over organiseret kriminalitet da også skræmmende nok i sig selv.Varme og bilos hamrer mig i møde, da jeg træder ud på den myldrende hovedgade i Palermos centrum. Med farverige butikker, travle mennesker og dyttende biler ligner Siciliens hovedby umiddelbart enhver anden sydeuropæisk storby. Men det er den ikke. Palermo skulle efter sigende være arnested for den sicilianske mafia, Cosa Nostra.  Der er flere teorier om mafiaens opståen. Mange historikere mener, at mafialignende organisationer har eksisteret helt tilbage fra 1600-tallet, men første gang, mafiaen optræder i historiebøgerne, er i 1800-tallet uden for Palermo. Her blomstrede eksporten af de mange citrustræer, araberne i sin tid havde taget med til øen. Men plantageejerne fik kun lov til at have deres citrusplantager i fred, hvis de betalte beskyttelsespenge til de såkaldte ’mænd af ære’. Selvom enkelte strittede imod, kom lovens lange arm ikke efter mafiaen, der allerede dengang havde gode kontakter til det lokale politi og politikere. Samtidig var Italien lige blevet samlet, og hovedsædet i Rom lod mere eller mindre Sicilien passe sig selv. Derfor fik mafiaen lov til at vokse sig stærk. En ægte mafiosoJeg redder mig over på den anden side af den larmende ’Via Roma’. Mens jeg venter på, at det bliver min tur til at møve mig igennem et stillads, der fylder hele fortovet, kigger jeg ud på scootere, der zigzagger gennem strømmen af italienske biler. Foran mig står der pludselig en nydelig, gammel mand. Han har store, mørke solbriller, sort jakkesæt og en sort hat på. ”Sådan ser en ægte mafioso ud,” tænker jeg. Jeg prøver at følge ham med øjnene. Måske vil folk hilse ærbødigt på ham og endda kysse ham på hånden, som de gør i Godfather-filmene. Eller måske ville en ægte mafiaboss ikke skilte med det på den måde. Snart er det min tur til at møve mig igennem stilladset, og jeg mister ham af syne.Tanken om den lille mafia-lignende mand forfølger mig. Nej, en ægte mafiaboss ville nok ikke skilte med det. For det er jo netop mafiaens styrke, at den lever i det skjulte. Det eneste synlige tegn på dens eksistens i Palermo er fængslet ’Prigione dell’Ucciardone’ – Italiens mafia-fængsel nummer ét. Her skulle de indsatte efter sigende have mere magt end fængselspersonalet. Fængslet er dog kun kort beskrevet i min guidebog og optræder ikke på kortet. Desuden er det eneste, man ved om mafiaen, det, som afhoppede medlemmer har fortalt. Er man ’mand af ære’, har man nemlig tavshedspligt – også kaldet ’omérta’. Og bryder man den, må man betale med sit liv.Efter at en række drab på politikere og dommere i starten af halvfemserne fik modstanden mod mafiaen til at vokse, er mafiaen blevet bedre til at skjule sig. I Palermo blev mafiabossen Toto Riina anholdt – efter at have levet åbenlyst i byen i 24 år – og senest har omkring 100 butikker i Palermo skrevet under på, at...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 19. jan 2015
Senest opdateret den 14. mar 2020
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind