Du er her:

Til tops på Mont Blanc

Med udsigt over Europa


En flok venner begiver sig op gennem natten for at komme til tops på Mont Blanc. En uforglemmelig tur, hvor Mælkevejen kigger med, inden dagen gryr, og de skridt for skridt kommer tættere og tættere på toppen af Det Hvide Bjerg. Klokken er halv fire om morgenen, da vi lister ind på den lille campingplads i Argentiere. Så stille som muligt slår vi vores kæmpestore lavvu op og kryber i poserne. Da jeg, ikke helt udhvilet, slår øjnene op næste morgen og kravler ud af lavvuens åbning, ser jeg det med det samme: Den enorme struktur af klipper, is og sne, der rejser sig tårnhøjt over Chamonix og Savoy-dalen. Det minder mig om en fontæne, hvor is vælter ud på alle sider og som hvid glasur dekorerer hele massivet. Bjerget er naturligvis Mont Blanc - Det Hvide Bjerg. At bestige Mont Blanc er ikke en helt ufarlig bedrift, selvom mange guidebureauer beskriver turen som “a long walk”, hvor ingen tidligere erfaring med bjergbestigning er nødvendig; blot en god fysisk form og en solid portion viljestyrke. Antallet af fejlslagne og fatale forsøg på at besejre Mont Blanc er en indvending mod den påstand, og derfor har vi heller ikke tænkt os at møde uforberedte op. Inden bestigningen har vi planlagt et længere akklimatiseringsprogram; dels for at minimere risikoen for højdesyge og dels for at nyde den spektakulære kulisse, som Alperne er.
Opvarmning på Gran ParadisoVi indleder således små to ugers eventyr med en bestigning af Gran Paradiso (4061 m), der ligger en kort køretur fra Chamonix. En velanlagt sti snor sig op gennem skoven, der nådigt beskytter os mod solens brandvarme stråler. Forsvedte, men relativt hurtigt, ankommer vi til Emmanuelle-hytten efter godt 800 højdemeter og indlogerer os for kun 13 euro per mand. Peanuts sammenlignet med de tilsvarende franske hytter. Det er i øvrigt en behagelig og smukt beliggende hytte. Efter et spil kort og frysetørret spaghetti bolognese – man er vel i Italien – går vi til køjs. Uret ringer kl. 3.00, og efter en hurtig omgang mysli begiver vi os afsted. Vi sørger altid for at sætte et langsomt, men konsistent, tempo. Vi undgår dermed at gå med dundrende puls, og dermed kan vi minimere antallet af pauser. Bestigningen er ikke teknisk svær på nær de sidste få højdemeter, hvor man befinder sig på nogle meget eksponerede klipper med uhyggelige skråninger til begge sider. Ikke desto mindre er både isøkse, steigeisen og reb nødvendigt, da ruten slanger sig op over en gletsjer, der til tider er rigtig stejl og kan gemme på dybe sprækker under sneen. Det er desuden en lang dag, hvor ca. 1300 højdemeter skal tilbagelægges. Klodsmajor til topsLangsomt nærmer vi os toppen af Italiens højeste tinde. Det giver mig associationer til et spil klodsmajor, hvor de første par brikker er fjernet, og strukturen er en smule vakkelvorn. Jomfru Maria spejder stolt ud fra sin plads al...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Mads Pieter van Luttervelt / Foto: Mads Pieter van Luttervelt, Andreas Romme og Alex Gula
Den 25. mar 2019
Senest opdateret den 08. jul 2021

Andre spændende artikler


Trekking i Bolivia! Titicaca og toppen af Andes

Trekking i Bolivia! Titicaca og toppen af Andes

10 myter om Everest

10 myter om Everest

20 år efter katastrofen i 1996

20 år efter katastrofen i 1996

25,3 meter kappet af Denali

25,3 meter kappet af Denali

30 år i Himalaya

30 år i Himalaya

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind