3 SVENSKE EFTERÅRSTURE

Historiske stier dybt i Sveriges store skove. Vejløs vildmark, når det er bedst og let tilgængelig vildmark. Elsa Lysgaard Ranzau peger her på tre stier og områder i Sverige, der er perfekte til sensommeren og efterårets vandreture.

Post2.jpg
Skrevet af: Elsa Lysgaard Ranzau Fotos: Rasmus Vejersøe Gregersen og Elsa Lysgaard Ranzau
Opdateret den 30. mar 2022
Læst af: 12431

Historiske stier dybt i Sveriges store skove. Vejløs vildmark, når det er bedst og let tilgængelig vildmark. Elsa Lysgaard Ranzau peger her på tre stier og områder i Sverige, der er perfekte til sensommeren og efterårets vandreture.


1. POSTLEDEN

Post4
Langs Postleden ligger flere smukke shelterpladser.

Historiske stier dybt i skoven

Postleden er en 56 kilometer lang vandrerute i klassisk svensk skovterræn mellem byerne Hällefors og Kopparberg i Örebro len. Ruten følger i grove træk de gamle postruter, fra dengang posten blev bragt ud på hesteryg eller til fods ad skovstierne til de små samfund, der dengang fandtes i skovene.

Postleden passerer igennem fem vilde naturreservater, Ställbergsmossen, Kaljoxadalen, Nittälvsbrännan, Genstigsbrännan og Ljustjärnsskogen, men har også nogle stræk på grusvej. Postleden er godt markeret med posthorn-symboler og orange maling på træerne

Landskabet
Du vandrer gennem store skove, hvor kun vindens sus høres i fyrretræernes toppe. Flere steder går vandrestien langs vandkanten af blå skovsøer, mens det kuperede terræn andre gange giver dig en storslået udsigt over skovene fra flere smukke udsigtspunkter.

Endeligt er der elven, Nittälven, der slynger sig som en serpentin gennem skovlandskabet med masser af bæveraktivitet og bæverfældede birkestammer. Du vandrer over myr, forbi enorme kampesten og passerer flere forladte udsteder i skoven, hvor naturen er i færd med at generobre områderne fra menneskene.

Alt, hvad der var bygget i træ, er gået til, mens stenfundamenterne og skorstenene står tilbage som forladte ruiner blandt de vildtvoksende træer, som minder om en tid, hvor skovene var befolkede af minearbejdere, skovhuggere, kulsviere og jernværksarbejdere.

Post3Med et landskab af kampesten, fyrretræer, mos og lav er man ikke i tvivl om, at man befinder sig i Sverige.

Forlæng vandringen
Postleden er en forbindelsessti mellem Silverleden og Bergslagsleden, så man kan fint kombinere den med nogle af de andre vandrestier, hvis man vil på en lidt længere tur. Et par etaper ude af Bergslagsleden er der desuden sammenhæng med vandrestien Malingsbo-Kloten-runden, som er en tredages rundtur med hytter.

Transport
Tag toget til Hällefors. Fra København tager det cirka syv timer. Fra Kopparberg kan du tage toget tilbage til Danmark igen. Til København kan det gøres på 6½ time. Find togtider og priser på www.sj.se

Proviantering
Der er supermarkeder i Hällefors og Kopparberg ved rutens start- og slutpunkter, men der er ingen provianteringsmuligheder undervejs, så fyld rygsækken op med proviant, inden du sætter ud på stierne.

Udstyr
Med et par solide vandrestøvler samt en rygsæk med Telt, sovepose, Liggeunderlag og stormkøkken er du godt på vej.

Ruten
Med 56 kilometer fordelt på tre-fire dage er der tid til at nyde skovsøerne og de smukke udsigter undervejs.

Overnatning
Undervejs er der flere fine shelterpladser, samt en primitiv hytte ved Nittälven et lille stykke nord for vandrestien. Det er en rigtigt god idé at medbringe Telt som backup. Ikke alle sheltre er lige velegnede at overnatte i, da der ikke altid er gulv i dem. Hytten ved Nittälven er lille og har plads til to til tre overnattende.

Kort
www.postleden.se kan du læse mere og downloade oversigtskort og etapebeskrivelser for de fire etaper.


2. Helvetesbrännan og Jämtgaveln Naturreservater

Hel4
Når efterårsvejret viser sig fra sin bedste side, byder naturreservaternes søer på vand til kaffebrygning og kaffepauser.

Vejløs vildmark når den er bedst
 
På grænsen mellem Västernorrland og Jämtland ligger to vilde, uspolerede naturreservater, hvor du kan opleve skovene, som de ser ud, når de stort set er uberørt af menneskehånd.

Det stenede, kuperede landskab har holdt skovdriften væk fra området, og for vandreren er det en chance for at bevæge sig igennem uberørt skov, som den må have set ud gennem årtusinder.

En række små, hyggelige træhytter med brændeovn byder på komfortabel overnatning indendørs i efterårskulden, og der er markerede vandrestier rundt i begge naturreservater. Begge naturreservater er afsidesliggende, og en stor del af året ligger de øde hen. På en femdages efterårstur i de to naturreservater mødte vi ingen andre mennesker.

Landskabet
Bjørn, los, jærv, elg, odder, bæver og rener er blandt de skabninger, du har chancen for at møde i de øde skove langs Jämtlands grænse. Helvetesbrännan lyder måske ikke specielt idyllisk, men vidner om de mange skovbrande, som gennem tiderne har formet landskabet og præget skovens vegetation.

I dag indgår kontrollerede skovbrande som en del af naturplejen i naturreservaterne, hvor man kan vandre igennem områder med sortsvedne stammer og iagttage, hvordan naturen reetablerer sig selv efter en skovbrand og giver plads til nye arter.

Helvetesbrännan er vejløs vildmark, når den er bedst. Området er svært fremkommeligt, og kampesten ligger hulter til bulter overalt på skovbunden – så tæt, at man efter sigende skulle kunne krydse naturreservatet ved at hoppe fra sten til sten.

De to naturreservater byder på store skovsøer, tæt nåleskov, myr med gyldengult, svajende græs, kampesten og små vandløb. Om efteråret er blåbærrisene en farveeksplosion af højrødt, mens birketræernes gule løv står som farvekontrast til de grønne nåletræer og blå skovsøer.

Transport
En bil er bedste transportmulighed til Helvetesbrännan og Jämtgaveln naturreservater. Dels ligger de langt ude ad øde grusveje, men derudover er der cirka en halv times kørsel mellem de to naturreservater.

Proviantering
Der findes ingen provianteringsmuligheder i naturreservaterne, så køb for eksempel ind i Ånge, inden du kører ud mod de to naturreservater.

Udstyr
I det kuperede og stenrige landskab giver et par Vandrestave ekstra balance og støtte. Derudover er et par solide, højskaftede vandrestøvler samt en rygsæk med sovepose, Liggeunderlag og stormkøkken dele af standardudstyret. Desuden kan man overveje et Telt som backup, hvis hytterne skulle være optagede, specielt i Helvetesbrännan, hvor hytterne er små.

Ruten
Jämtgaveln Runt er en fin tre-dages tur i afslappet tempo uden for mange kilometer i benene. Der er parkering ved Värsjön, hvor ruten starter.

Langs ruten ligger to fine hytter ved Nybyggesjön og Munkfjorden, hvor det er muligt at overnatte under tag i en rustik bjælkehytte med ild i brændeovnen. Munkfjorden krydses i robåd. Der ligger en robåd ved hver bred, så man kan ro over til den anden bred, hvor man så tager en robåd på slæb, ror tilbage og placerer den, sådan at man også efterlader en robåd på hver bred til de næste vandrere.

Turen kan fint kombineres med en to-tredagestur i Helvetesbrännan. I den sydlige del af naturreservatet er der parkering nær Flistersjön, hvorfra man for eksempel kan vandre til Mejerstjärnen og videre nordpå, hvor der går et loop rundt i reservatet. Vandrestien passerer her flere mindre hytter. Dagsdistancerne er ikke så lange, da vandretempoet ikke er det højeste i det noget ufremkommelige terræn.

Overnatning
Begge naturreservater har fine hytter til vandrefolket. I Jämtgaveln ligger der to flotte hytter med plads til 6-8 vandrere langs vandreruten Jämtgaveln Runt. I Helvetesbrännan findes der fire hytter langs vandrestierne. Her er hytterne mindre og har plads til cirka 3-4 personer.

Kort
www.lansstyrelsen.se/vasternorrland kan du læse mere om de to naturreservater og downloade informationsfoldere med oversigtskort. Vælg ”Djur och natur”, ”Våra naturreservat” og søg på henholdsvis ”Jämtgaveln” og ”Helvetsbrännan”.

Udover oversigstkortene bør du have et mere detaljeret kort, som for eksempel kan printes fra www.lantmateriet.se. Stierne er markerede, men bærer præg af at være sjældent benyttede og kan til tider være svære at finde, da markeringen ikke altid er lige tydelig.


3. GLASKOGEN NATURRESERVAT

Gla2Glaskogen er skovklædt og kuperet, hvilket giver mange fine udsigter over de skovklædte højdedrag

Den tilgængelige vildmark
I Värmlands største naturreservat finder du 300 kilometer tydeligt markerede vandrestier med fine shelterpladser og overnatningshytter. Området byder derfor på store naturoplevelser for såvel den mindre rutinerede vandrer som den rutinerede.

De gode faciliteter gør reservatet let tilgængeligt for den, som er ny indenfor friluftsliv, og den garvede vandrer. For hvem synes ikke, at en shelterplads i vandkanten af en øde svensk skovsø hører til blandt de allerbedste steder, man overhovedet kan befinde sig?

Landskabet
Glaskogen Naturreservat byder på et klassisk svensk skovlandskab med store värmlandske skove og mulighed for at se elg, hare, ræv, rådyr, grævling og los. Her er meget kuperet, og vandrestierne bringer dig op over mange højdedrag og smukke udsigtspunkter.

Der er i alt 80 søer i Glaskogen, hvoraf de største er Övre Gla og Stora Gla, og naturreservatet byder udover vandring også på rigtigt godt kanovand. Dele af skoven er privatejet, og man kan derfor godt støde på skovbrug, ligesom der går småt trafikerede skovveje gennem naturreservatet.

Gla1Glaskogen Naturreservat er domineret af de to store søer Övre Gla og Stora Gla, men med et væld af mindre søer er det muligt at finde sin helt egen sø.

Proviantering
Ved campingpladsen i Lenungshammar er der en mindre butik med et begrænset udvalg samt en café, der har åbent i sommersæsonen. Ellers er det bedst at proviantere, inden du bevæger dig ud i naturreservatet. Nærmeste større by er Arvika.

Særligt udstyr
Det klassiske vandreudstyr skal med på en vandretur i Glaskogen Naturreservat: rygsæk, sovepose, Liggeunderlag, stormkøkken, et par gode vandrestøvler og eventuelt et Telt.

Ruten
Med et forgrenet netværk af 300 kilometer vandrestier er der et hav af muligheder for at sammensætte din egen tur, afhængigt af hvor langt du ønsker at gå, ligesom der også er mange muligheder for at vandre rundture, så du kommer tilbage til dit udgangspunkt og en eventuelt parkeret bil. Vandrestierne er godt markerede med orange maling på træerne.

Overnatning
Glaskogen Naturreservat byder på et væld af fine shelterpladser; mange af dem med søudsigt og med et fyldt brændeskur, så du kan have bål på bålpladserne lige ved vandkanten.

Shelterne er relativt små og bedst egnede til 2-3 personer. Derudover ligger der seks overnatningshytter til vandrere. Ønsker du at overnatte i hytterne og på shelterpladserne, skal du købe et Glaskogen-kort til 60 svenske kroner per person per døgn.

Kort og information
www.glaskogen.se kan du læse mere om naturreservatet og bestille vandrekort over området. Her kan du også købe fiskekort og Glaskogen-kortet, som giver adgang til at anvende områdets hytter og shelterpladser. Ved campingpladsen i Lenungshammar ligger områdets informationscenter, hvor man også kan købe Glaskogen-kortet. Se åbningstider på hjemmesiden. 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Find din næste tur her


Ruteforslag
Kungsleden: Kvikkjokk - Saltoluokta

Kungsleden: Kvikkjokk - Saltoluokta

Ruteforslag
Bohusleden

Bohusleden

Ruteforslag
Österlencirklen

Österlencirklen

Andre spændende artikler


Fjeldvandring uden for stierne

Fjeldvandring uden for stierne

Vandring på Silverleden

Vandring på Silverleden

Ny vandrefestival i Skåne

Ny vandrefestival i Skåne

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this