Du er her:

Farverigt bryllup i Zanskar

Øl, tårer og lyrik


Et traditionelt bryllup i de højtliggende dale i indisk Himalaya er et farverigt, muntert og sørgmodigt gilde, der byder på et smukt brudepar i deres fineste klæder, tilkaldte ølkammerater med røde ølnæser, højrøstede konkurrencer på lyrik og rideture med bruden. Tag med til stort bryllup i Zanskar.”Vi legede sammen på markerne, da vi var børn. Men det er kun seks år siden, mine følelser blev vækket, da jeg mødte hende igen til en vens bryllup. Så jeg foreslog min far, at han bad om hendes hånd til mig, og et år senere, i 2001, blev vi officielt gift.” Med disse ord opsummerer Tenzin Gadey med sine blå øjne og det lette overskæg sin kærlighedshistorie med Dawa Dolma, som allerede har givet ham to børn. Men faktisk begynder det først rigtigt i dag med deres bagston chemno, deres traditionelle bryllup for de samfund, de lever i. ”Et stort bryllup,” understreger Tenzin, mens han peger ud mod det sted, hvor kvinder sier mel til at bage syv hundrede pandekager. Det tog dem seks år at samle de penge sammen, brylluppet koster. Det traditionelle bryllup er en af de vigtigste fester for indbyggerne i Zanskar, og den finder kun sted, når to førstefødte bliver gift og på den måde forbinder to familier. Festen er ikke religiøs, men meget traditionel. Det er alt, vi får at vide, da vi forlader Leh, hovedstaden i Ladakh, ad den lange vej til Zanskar, en todages tur mellem gletsjere og slugter på udkig efter et bryllup. Vores jeep bumper ned ad Zanskars lange månelignende dal fra bjergpasset Pensi La i 4450 meters højde, da vores glimrende guide, Rigzin, minder os om noget. ”Om sommeren er vejen åben, men når temperaturen falder til minus 30 grader i otte snefyldte måneder, er den eneste adgang til fods gennem pas og isfrosne floder.”Områdets afsondrede beliggenhed har hjulpet med til at bevare rødderne i en kultur, der mikser tibetansk buddhisme og lokal animistisk tro. Hans rødlige næse og sejlende øjne vidner om fyrre heftige år med at fejre bryllupper. Professionelle drukkenbolteOg her står vi så, over for Tenzins hvidvaskede hus, blandt bølgende grønne marker med byg og sneglitrende bjergtinder, som rejser sig højt over dalen. Vi er tavse, måske på grund af den friske luft, men mere sandsynligt på grund af effekten af den chang, en gæret bygøl, som vi var nødt til at drikke som et tegn på høflighed. Midt i en mark sidder brylluppets hovedpersoner og bunder det ene glas chang efter det andet, som kvinder i landsbyen hælder op. På gommens side sidder hans far, hans onkel på morens side og ton-mi, hans forlover, som ikke er i familie, og som har deltaget i brylluppets forhandlingsproces. En flok mænd kommer vaklende ud af huset klædt i skinnende tunikaer, sølvrelikvier og risgryde-formede hovedbeklædning. Nyopa’erne er specialiseret i at drikke og synge og recitere vers og har den der mystiske superkraft, der gør, at de aldrig glemmer et eneste vers, selv om de er pænt overrislede. Disse mænd er inviteret med kun det ene formål at synge og dr...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 07. sep 2015
Senest opdateret den 28. nov 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind