Jagten på nordlyset

På fotosafari i Nordsverige

Vi drager på nordlyssafari med kameraerne klar i Abisko Nationalpark. Vejrudsigten lover klart vejr, let vind og mindst 20 graders frost, så chancen for at opleve nordlyset er rigtig god. Så skal magien bare foreviges på kameraet, og det er ikke helt så nemt endda.

Jagten-paa-nordlys-2.jpg
Skrevet af: Kristine Haurdahl - Fotos: Arne Ebbesen
Opdateret den 20. maj 2022
Læst af: 13288

Vi drager på nordlyssafari med kameraerne klar i Abisko Nationalpark. Vejrudsigten lover klart vejr, let vind og mindst 20 graders frost, så chancen for at opleve nordlyset er rigtig god. Så skal magien bare foreviges på kameraet, og det er ikke helt så nemt endda.

“Det sker bare ikke!”
Panikken høres tydeligt i en skinger stemme. En fejlmeddelelse på kameraet, netop som himlen eksploderer i form og farve. Bogstaverne på skærmen er ikke til at tage fejl af: Batteriet er dødt.

Det er nordlyset, Aurora borealis, vi er kommet for at se og fotografere. Nordlyset, der har haft stor betydning i folketro og sagn gennem historien. Lige fra at være tegn på frugtbarhed til budskaber fra ‘den anden side’, de dødes stemmer.

Den mere jordnære forklaring lyder på, at det er elektrisk ladede partikler fra solen, der kolliderer med partikler i jordens atmosfære. Alt foregår langt væk - op til flere hundrede kilometer fra jorden, og afstanden har betydning for hvilken farve, nordlyset har.

Klokken er halv elleve om aftenen, og vi har været i gang, siden vores guide, Niklas Johansson, hentede os på Abisko Turiststation for tre timer siden.

På trods af flere lag uldundertøj, Bukser og fleecetrøje, varme jakker og overtræksbukser blev vi puttet i termodragter, mens Niklas fortalte, at temperaturen få kilometer væk var minus 30 grader. Det betyder risiko for forfrysninger på få minutter.

Eventyret startede med en tur i slæde bag en snescooter. Bænkede på rensdyrskind bragte snescooteren seks nordlysturister væk fra vandrerhjemmet og nærmere aftenens eventyr. Efter få kilometer ankom vi til lejren. Niklas sørgede for bål i lavvuen og stearinlys i en lille snehule. Hyggefaktoren steg betragteligt på få minutter.

Niklas har holdt bålet ved lige og serverer kaffe og te. Varmen og nordlysoplevelserne giver røde kinder og salige smil.

Alle kan være med
Herefter var der introduktion til kamera, stativ og grundlæggende teknik til at fotografere Nordlys. Kun et par stykker er garvede fotografer, og alle kan bruge Niklas’ gode råd om indstillinger, muligheder og udfordringer i mørket samt opfordringen til at eksperimentere. Og nu er vi er klar.

Med udsigt over Lapporten, et af de mest fotograferede motiver i Laplands fjelde, og mod vest bjerget Nuolja og de norske fjelde. Vi er på grænsen til Abisko Nationalpark, og stjernehimlen er overvældende, men der er endnu ingen tegn på Nordlys.

Vi bruger ventetiden på at øve os med kameraet. Et oplagt motiv er lavvuen med bål og træerne omkring. Stearinlyset giver en illusion om et bål i sneen og er med til, at vi hurtigt får lært den basale teknik om lukkertid og blænde.

Samtidig er bevægelse vigtig for at holde varmen. På trods af godt isolerede vinterstøvler og uldsokker bliver tæerne kolde, så vi tramper rundt og veksler mellem at stå ude og gå ind i lavvuen for at varme os.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Arktisk Festival

Arktisk Festival

Leh - hovedstaden i Ladakh

Leh - hovedstaden i Ladakh

Ørkeneventyr i magiske Jaisalmer

Ørkeneventyr i magiske Jaisalmer

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this