Du er her:

Til hest i det mongolske Rusland

Drømmesyn, vildnis og vodka


Et drømmesyn bringer Lotte og Stefan ud i den sibiriske taiga til hest. Her stifter de bekendtskab med ældgamle ritualer, der selvsagt involverer vodka, shamaner og lokale ånder, som de rider ud i et øde vildnis med tre lokale mænd.På trods af, at termometeret viser 20 grader, føles det koldt, og frygten for, om vi nu har taget varmt nok tøj med, kryber ind under huden. Her i Sibirien, hvor vi har set den overvældende Bajkalsø, Sibiriens Perle, forsvinde bag os på den Transsibiriske Jernbane, føles 20 grader ikke som en halvlun sommerdag hjemme i Danmark. Det minder mere om en solrig martsdag. Kulden synes lige om hjørnet. Fra Ulan-Ude kører vi 550 kilometer mod nord til landsbyen Kurumkan. Undervejs stopper vi for at tilbede skovens ånder ved et af de helligsteder, der normalt ligger ved i pas, ved skilleveje eller krydsende vandløb. Kulørte vimpler i træerne markerer ofte det gunstige sted for åndekontakt, undertiden med en simpel trækonstruktion som symbolsk bord og tag. Ånderne er naturvæsener fra en hedensk fortid, som er blevet omvendt til buddhismen og nu har fået nyt job med at beskytte gode mennesker. Denne praktiske forening af shamanisme og buddhisme har mongolerne overtaget fra tibetanerne. Lamaismens grundlægger Padmasambhava omvendte ifølge legenden Tibets dæmoner til at blive magtfulde beskyttere. Vi har vodka med, og Anton, vores guide, har helt styr på måden at skænke vodka op på, give det videre med to hænder til os, der så berører glasset let med vores læber og rækker det tilbage til ham, hvorefter han slynger resten af den klare væske ud i et flot sving. Forhåbentligt mildner det skovens ånder – det er trods alt dem, der skal passe på os, når vi snart forlader de sidste rester af civilisationen for en tid og rider ud i det russiske vildnis. Det er nemlig vores plan – at bruge en uge på at ride ud det sibiriske vildnis. Vodka og drømmesynI Kurumkan overnatter vi på et homestay hos Valentina, og vi befinder snart os i den lille bys café. Der er kun ét bord midt i lokalet, som tydeligvis bliver brugt til landsby-disko ind i mellem, da der et musikanlæg, står stole langs væggene hænger kulørte lamper. Anton taler lidt engelsk, men ellers foregår det på russisk eller buryatisk, der er lokalsproget på disse egne. Vi har kun lært russisk et år, så det føles som et under, da vi faktisk får præsenteret os og siger flere hele sætninger. Utroligt hvad vodka kan gøre. Selvom vi er i Rusland, er menneskerne her beslægtet med mongolerne, og deres religion er den mongolske variant af buddhismen, som stort set er den samme som i Tibet: lamaismen. Vi får hurtigt lært at drikke vodka, som mongolerne gør det. Man venter, til en i selskabet udbryder en skål, istemmer skålen, dypper sin fjerde finger i glasset og stænker vodka i de fire verdenshjørner, i panden og et dup på bordet. Og så nipper man – her er ingen tvang til at bunde, som det er kutyme hos russerne. ”Hvad bringer jer helt her ud på kanten af civilisationen?” spørger e...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 01. jul 2015
Senest opdateret den 28. nov 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind