Du er her:
  • Eventyr
  • Blev Robert F. Scott saboteret?

Blev Robert F. Scott saboteret?


Foto Henry Bowers Public
Mere end 100 år efter det skete, står historien stadig som en af de vildeste i ekspeditionshistorien: Robert Falcon Scott og hans hold når sydpolen den 17. januar 1912 blot for at finde det norske flag solidt plantet i sneen.

De er blevet slået i kapløbet om at blive den første nation til at nå Sydpolen af norske Roald Amundsen, og på vej tilbage til havet går det helt og aldeles galt. Scott og alle hans mænd omkommer undervejs.

I de mere end 100 år, der er gået siden den fatale ekspedition, er Scott ofte blevet bebrejdet for at have planlagt ekspeditionen for ringe og dermed være skyld i mændenes død. Men måske er sandheden en anden. Ny research viser nemlig, at det kan have været hans næstkommanderende, Edward Evans, der bærer hovedansvaret. Chris Turney, som er professor ved University of New South Wales, har fundet en stribe dokumenter, der underbygger den teori.

Scott havde ikke tillid til Evans, så inden den endelige færd til polen, sendte han Evans tilbage mod kysten med ordre om at sende en hundeslæde ud for at møde Scott og hans mænd. Men det gjorde Evans aldrig. Han spiste derimod mere end sin tildelte ration på de forskellige steder tilbage mod kysten, hvor ekspeditionen havde lagt forråd ud, så der ikke var nok mad til Scott og mændene, da de kæmpede for at nå tilbage i live.

”De nye dokumenter antyder i bedste fald forfærdeligt lederskab fra Evans’ side, mens der i værste fald er tale om forsætlig sabotage, der forskyldte Scotts og hans fire ledsageres død,” Siger Professor Turney.

Det er dog ikke alle, der er enige i Turneys udlægning, og hans teori, der blev bragt i tidsskriftet Polar Record, har mødt kritik fra polarfarere, som mener, at det er mere kompliceret end som så, og at dødsfaldene ikke alene kan tilskrives Evans.

Skrevet af: Redaktionen
Den 24. feb 2018
Senest opdateret den 24. feb 2018
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind