Eventyr

Vil du have inspiration til dit næste eventyr? Læs artikler og nyheder om hundeslæde, tømmerflåde, safari og meget mere fra magasinet Opdag Verden. Du finder test af udstyr og masser af tips til dit næste eventyr. Stil spørgsmål og få svar om din næste aktive rejse. Opdag Verden er en medlemsklub som udspringer af magasinet Opdag Verden. Klubben tilbyder vandre-, kajak, kanoture, kurser i friluftsliv, og andre medlemsaktiviteter.

 

Blev Robert F. Scott saboteret?

Foto Henry Bowers Public
Mere end 100 år efter det skete, står historien stadig som en af de vildeste i ekspeditionshistorien: Robert Falcon Scott og hans hold når sydpolen den 17. januar 1912 blot for at finde det norske flag solidt plantet i sneen.

De er blevet slået i kapløbet om at blive den første nation til at nå Sydpolen af norske Roald Amundsen, og på vej tilbage til havet går det helt og aldeles galt. Scott og alle hans mænd omkommer undervejs.

I de mere end 100 år, der er gået siden den fatale ekspedition, er Scott ofte blevet bebrejdet for at have planlagt ekspeditionen for ringe og dermed være skyld i mændenes død. Men måske er sandheden en anden. Ny research viser nemlig, at det kan have været hans næstkommanderende, Edward Evans, der bærer hovedansvaret. Chris Turney, som er professor ved University of New South Wales, har fundet en stribe dokumenter, der underbygger den teori.

Scott havde ikke tillid til Evans, så inden den endelige færd til polen, sendte han Evans tilbage mod kysten med ordre om at sende en hundeslæde ud for at møde Scott og hans mænd. Men det gjorde Evans aldrig. Han spiste derimod mere end sin tildelte ration på de forskellige steder tilbage mod kysten, hvor ekspeditionen havde lagt forråd ud, så der ikke var nok mad til Scott og mændene, da de kæmpede for at nå tilbage i live.

”De nye dokumenter antyder i bedste fald forfærdeligt lederskab fra Evans’ side, mens der i værste fald er tale om forsætlig sabotage, der forskyldte Scotts og hans fire ledsageres død,” Siger Professor Turney.

Det er dog ikke alle, der er enige i Turneys udlægning, og hans teori, der blev bragt i tidsskriftet Polar Record, har mødt kritik fra polarfarere, som mener, at det er mere kompliceret end som så, og at dødsfaldene ikke alene kan tilskrives Evans.

Skrevet af: Redaktionen, Skrevet Lørdag, 24 Februar 2018, opdateret 24 Februar 2018, læsninger: 1872

Log ind

Log ind

Cron Job Starts