Du er her:
  • Eventyr
  • Siriusmænd på ekstrem Grønlands-ekspedition

Siriusmænd på ekstrem Grønlands-ekspedition


Sirius 35De to tidligere Siriusmænd Erik B. Jørgensen og Jesper Ganc-Petersen er på vej ud på en 100 dage lang hundeslædeekspedition i det nordlige Grønland. Vi har fanget Erik inden afrejse for at høre mere om ekspeditionen, han har forberedt sig på i flere år.

De to kalder ekspeditionen for '2. Thule til Thule Ekspedition' - en enorm tur i det nordlige og nordøstlige Grønland på en hjemmebygget hundeslæde.

Tallene bag det 100 dage lange eventyr siger desuden en del om, hvor stort et projekt, der er tale om: Ekspeditionsudstyret inklusive mad og brændstof vejer således 4,2 tons, og en del af det bliver fløjet ud i depoter, som de to samler op undervejs.

Erik B. Jørgensen skriver om ekspeditionen:

Mystik, storslået natur, imponerende dyreliv og ikke mindst en fascinerende eskimo- og ekspeditionshistorie. Det er, hvad det nordlige og nordøstlige Grønland er fyldt med. Det er et område, der har krævet blod, sved og tårer på de ekspeditioner, der har vovet sig ud i det ukendte i forsøget på at kortlægge området.

Ekspedition skal foregå med hundeslæde fra Qaanaaq-området og ind i et område, hvor der stort set aldrig er mennesker. Vi vil komme til en masse historiske steder og bruge tid på at dykke ned i deres historier og nyde det imponerende område.

Vi fangede Erik et par dage inden afrejse:

Føler du dig klar til at drage af sted?
”Jeg føler mig klar til at drage af sted. Jeg har gået i to år og forberedt ekspedition. Selvfølgelig ikke fuld tid, men den har været i tankerne konstant. De sidste tre måneder har jeg virkelig arbejdet igennem for at få alt pakket og gjort klar. Det bliver så dejligt at komme af sted, for så kan jeg ikke forberede mig mere. Vi har, hvad vi har, og så skal vi bare på eventyr.”

Hvad glæder du dig mest til?
”Jeg glæder mig til flere ting. For det første at køre af sted fra Qaanaaq, mærke hundene lægge sig i selerne, mærke slæden give sig og køre afsted. Selvom jeg ved, at der vil være kaos, og vi alle, både min makker og hundene, først skal til at lære rutiner og hinanden at kende. Men jeg glæder mig til følelsen af endelig at tage af sted og forventningens glæde i maven over, hvad der venter os. Jeg glæder mig også bare til at komme ud og køre i den storslåede natur og besøge de historiske steder, i form af varder, hvor de gamle polarfare har været.”

Hvad håber du at få ud af ekspeditionen?
”Endnu et storslået eventyr, masser af oplevelser med naturen, dyrelivet og hundene. Kort sagt at udleve min passion. Men jeg håber også rigtigt meget, at det vil lykkes os at finde én eller to vardebeskrivelser fra gamle ekspeditioner, som aldrig er blevet hjemtaget eller fundet, siden de blev bygget i 1916 og 1921. Det vil være stort.”

Du kan følge med i ekspeditionen undervejs på Erik B. Jørgensens hjemmeside


Se video om pakningen af de enorme mængder mad til ekspeditionen:

Se Erik B Jørgensen fortælle om depoterne, der skal lægges ud til turen. 

Skrevet af: Tore Grønne
Den 14. feb 2019
Senest opdateret den 17. maj 2021

Andre spændende artikler


'Magiske Grønland'

'Magiske Grønland'

19 nye steder på UNESCO’s verdensarvsliste

19 nye steder på UNESCO’s verdensarvsliste

26.000 km rundt om Nordpolen

26.000 km rundt om Nordpolen

Bog: Med Sirius i Grønland

Bog: Med Sirius i Grønland

Dansk klatreekspedition i Grønland

Dansk klatreekspedition i Grønland

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind