Du er her:
  • Vandring i alperne - Østrig fra hytte til hytte

Vandring i Alperne - Østrig fra hytte til hytte

På vandretur med Opdag Verden


20170922 104918Rygsækken er lettere, overnatningerne hyggelige og landskaberne i top. Michael Carl Jensen har vandret Opdag Verdens tur fra hytte til hytte i Østrigs Alper en lille håndfuld gange med forskellige grupper. Vi har stillet ham et par spørgsmål om turen.

Hvad gør det for stemningen på en vandretur, at man overnatter i hytter?
”Jeg startede sæsonen i år med en telttur fra Schweiz til Italien, og jeg har gået rigtig meget med telt i Norge og Sverige og alle mulige andre steder. Lejrlivet betyder meget på de ture, men man bliver nemt spredt, når man sidder med hvert sit kogegrej. Hvis vejret er dårligt, så skynder man sig ind i hver sit telt og lukker lynlåsen. Der kan det sociale liv godt knibe lidt på teltture.

 

På vandreture fra hytte til hytte har du ikke noget, du skal, når du kommer frem. Du skal du ikke lave mad. Alle spiser sammen. Som Prins Henrik siger: ”Det er fadservering, der skaber den gode snak; ikke tallerkenservering.” Jeg har været meget overvældet over, hvor nemt folk har ved at tale med hinanden. Det sociale fylder rigtig meget. Om aftenen sidder folk og taler, spiller kort, får en lille dram. Der har været et virkelig godt socialt fællesskab, selvom folk aldrig har mødt hinanden før.”

20170918 114406

Hvordan ser en typisk dag på stierne ud?
”Vi er lidt alternative. Mange vandrere vil gerne af sted mellem klokken syv og otte om morgenen. Tyskerne, de skal bare ud af klappen. Vi venter gerne på, at de er kommet af sted. Der er ingen grund til at jage. Det kan jeg mærke, at folk ikke har behov for. De er også på ferie.

Vi vandrer normalt af sted klokken 9-9.30 og går på en måde, som fungerer godt for gruppen. Mange andre grupper går i én lang slange i hælene på hinanden. Det går simpelthen ikke i min verden. Man er nødt til at finde sit eget tempo. Man går jo også og snakker, og der er virkelig god gang i snakken, da det er nye bekendtskaber. Vi aftaler så stop hver halve eller hele time, så alle kan være med, og ingen kommer for langt bag ud.”

Hvad betyder det for vægten i rygsækken, at I går fra hytte til hytte og ikke sover i telt?
”Det er en åbenlys fordel, når du vandrer fra hytte til hytte, at du ikke skal have så meget med i rygsækken. Otte kilo er mere end rigeligt, men det er der selvfølgelig nogle, der har det lidt svært med. Det er dog skidt, hvis de ikke er i stand til at bære rygsækken selv. Det kan også sænke gruppen.

Jeg gør meget ud af at tale om grej og få pakket så lidt som muligt. Vi starter vandreturen på banegården i Oberstdorf, og der var for eksempel én deltager, der havde både sovepose og lagenpose med. Der blev vi enige om at deponere soveposen på banegården. Han var vant til den dejlige sovepose, men der er uldtæpper i hytterne, så det er ikke nødvendigt med soveposer.”

20170729 081618

Hvad er et af de steder, du bedst kan lide på turen?
”På dag nummer to vandrer vi ind i en dal, som jeg har fundet. Vi kommer fra 2400 meters højde og går ned, hvor der bliver mere og mere frodigt med nogle fantastiske, grønne enge. Jeg kalder den min hemmelige dal. Stien er næsten ikke brugt, og vi ikke har mødt andre vandrere der endnu, men der er næsten garanti for at se stenbukke. Det er en stor oplevelse. Der ligger snefaner hele sommeren, og da vi lige er startet, er det hele nyt. Det hele er meget malerisk.”

Hvordan spiser man i hytterne?
”Der er som regel suppe til forret, schnitzel, gullaschsuppe, knödel eller sådan noget til hovedret og så en lillebitte dessert som is. Tyskerne vil også gerne have nogle små skarpe, så der kan sagtens blive drukket lidt og være lystigt, men der skal være ro klokken 22, og det er der også.

Om morgenen er der en meget lille morgenmad, som man har for vane i Sydeuropa. Det er et stykke brød og en kop kaffe. Det skal man lige vænne sig til som nordeuropæer, som er vant til at skulle have det store morgenmåltid. Men det er sjovt; folk vænner sig hurtigt til den lille morgenmad og kan hele dagen på morgenmaden og lidt energibarer, nødder, chokolade midt på dagen.”

20170627 162901

Har du nogle gode råd til udstyr?
”Det er vigtigt at have ørepropper med, når man sover på sovesalene. Pak også en dunvest eller noget andet varmt til om aftenen. Der kan godt være køligt i hytterne. Der er hjemmesko i hytterne, som man kan bruge. Cirka halvdelen af deltagerne på turene går med vandrestave.

Når jeg kun har 8 kilo med i rygsækken, så går jeg med kæp. Jeg kender et sted på førstedagen, hvor der er nogle gode pinde at skære. Der er et nøddekrat, og det er det bedste med helt lige pinde. Vi holder pause, og jeg laver vandrekæppe. Alle vil gerne have en. Folk passer på dem og nogle vil have dem med hjem. Jeg kan godt lide at vandre med kæp; også hvis det er lidt stejlt, og hvis det går ned ad. Den tager lidt at trykket. En god vandrekæp er høj og skal gå til næsen. Den skal være fleksibel.”

Hvilken hytte er den hyggeligste på turen?
”Alle siger, at det er Verpeil-hytten. Det er en lille hytte, hvor der kan sove en 20-30 stykker. Hytten ligger klemt inde i sådan en cirkusdal på en sæter i 2000 meters højde. Køerne græsser omkring hytten, hvor der er utroligt grønt og flot, og toppene rager op i over 3000 meters højde. Det er frugtbart, samtidig med at det er barskt.

Vi kommer frem til hytten forholdsvist tidligt på dagen, så jeg har lagt en toptur ind. Den er der altid nogle, der gerne vil med på. Og der er også en gletsjer, man kan gå op og kigge til. Andre har gået det, de skal, og sætter sig i stedet med en øl.”

20170630 134430

Hvad er højdepunktet på turen?
”Et af højdepunkterne er den sidste dag, hvor vi krydser et pas i 3100 meters højde, kommer ind i Italien og vandrer gennem en enormt frodig dal. Den ligger højt i bjergene, og man kommer forbi nogle idylliske sætere, hvor der går køer og får. Der hænger høtyve og den slags på husvæggene, da de lokale forsøger at drive landbrug på gammeldags vis.

Efter en lang tur ned, kommer vi til dalbunden, og oppe på den anden side af dalen har jeg en aftale med en italiener, Andrea, som har et hotel. Han kalder det Atlantis, for det ligger derude helt alene. Han er meget flink og har sådan et gammel 8-hjulet militærkøretøj. Han kommer og henter dem, der gerne vil hentes, da det har været en lang vandredag med mange højdemeter. Vi er slidte. Der har også været mange indtryk med tinder, gletsjere og den smukke dal.

Så kommer vi op til ham, hvor der er lidt mere luksus end i hytterne. Han har lavet filetto, de gange, jeg har været der, og han er meget rundhåndet med flaskerne. Det har folk været ret begejstrede for. Andrea er glad og imødekommende, og en af de største oplevelser på turen er at bo hos ham. Oppe hos ham er smilene meget, meget store.”

 20170728 153434

Skrevet af: Tore Grønne Foto: / Michael Carl Jensen
Den 31. aug 2019
Senest opdateret den 03. apr 2021

Faktaboks

God hytteetikette 
Der kan være forskellige regler, der gælder fra hytte til hytte, men der er nogle regler, der ofte gælder, og uanset hvad, så er det god stil: 

  • Efterlad vandrestøvlerne og vandrestave i støvlerummet. 

  • Brug din medbragte lagenpose. Hytterne udleverer varme tæpper. 

  • Respekter det fastsatte tidspunkt, hvor lyset skal være slukket. 

  • Pak rygsækken uden for sovesalen, så du ikke forstyrrer andre vandrere. 

  • Og husk nu ørepropper, hvis du skulle være så uheldig at ende i samme sovesal som snorkemaskinen, der tromler derudad natten lang.

Andre spændende artikler


Traumpfad: 550 km vandring fra München til Venedig

Traumpfad: 550 km vandring fra München til Venedig

10 gode grunde til at bruge vandrestave

10 gode grunde til at bruge vandrestave

25 råd til en lettere rygsæk

25 råd til en lettere rygsæk

3 Alpeture fra hytte til hytte

3 Alpeture fra hytte til hytte

Alpeidyl i Østrig

Alpeidyl i Østrig

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind