6 trin til at vandre i regnvejr

Det regner ... og hvad så?

Mange forbinder regn med noget dårligt og ubekvemt, da de har haft dårlige oplevelser med vandring i regnvejr. Sådan behøver det bestemt ikke at være, hvis man følger nogle simple forholdsregler.

shutterstock_1152904802_Iry.jpg
Skrevet af: Rasmus Schmidt Gade
Opdateret den 25. okt 2023
Læst af: 18617

Mange forbinder regn med noget dårligt og ubekvemt, da de har haft dårlige oplevelser med vandring i regnvejr. Sådan behøver det bestemt ikke at være, hvis man følger nogle simple forholdsregler.

Vejret er en af de ting, man absolut ikke kan gøre noget ved på vandreturen. Man kan dog tilpasse sig, og følger man nogle ret simple forholdsregler, vil man kunne skabe sine egne erfaringer og tage det at blive komfortabel i regnvejr i sit eget tempo. Måske man endda kan ende med at forbinde regnvejr med noget hyggeligt. Her er 6 trin på vejen til at få en god oplevelse i regnvejr.

 

#1 ACCEPT

Når det regner, bliver man våd. Acceptér det og lad vær med at spilde mere energi på at prøve at undgå det. Så kort og kontant kan det siges.

Skal det siges lidt mere nuanceret, så ser jeg desværre rigtig mange mennesker forgæves forsøge at holde sig tørre, når det regner. Det kan man selvfølgelig godt, hvis man har godt udstyr, og det kun regner i kortere tid, men er man ude i heftigt regnvejr en hel eller flere dage, så er der intet udstyr, uanset hvor godt og dyrt det er, som kan holde én tør. Det eneste, man kan gøre, hvilket også er det nemmeste og billigste, er at acceptere det.

Men hvor slemt er det overhovedet at blive våd? Altså helt isoleret set?

Vi bader hver dag, bader ved stranden, tager boblebad, går i spa osv. Jo, man bliver selvfølgelig langt hurtigere afkølet, når man er våd, og det er lige præcis det, man skal være opmærksom på at undgå.Problemet opstår netop, når man fryser, og ikke når man bliver våd. Umiddelbart har mange en tendens til at koble de to ting sammen, men sådan behøver det ikke nødvendigvis at være.

I stedet for at have fokus på at prøve at holde sig tør i regnvejr, kan man med fordel skifte fokus til, hvordan man blot begrænser, hvor våd man bliver, at man holder sig varm, når man bliver våd, og hvordan man tørrer hurtigt igen, når regnen stopper.

#2 SKAB VARME

Man kan holde varmen på forskellige måder, mens man er våd. Overordnet er der to hovedpunkter. Det ene er at skabe varme; det andet er at holde på varmen.

At skabe varmen gør man som udgangspunkt ved at bevæge sig. Desto højere intensitet, man bevæger sig med, desto mere varme skaber kroppen. Hvis man af en eller anden årsag ikke kan bevæge sig mere, end man allerede gør, så kan man skabe varme med hjælpemidler udefra, som f.eks. med håndvarmere – de der små dimser, man kan knække, og så varmer de i noget tid.

Alternativt kan man måske koge noget vand, og hælde i en drikkedunk, som kan holde til det.En anden ting er energi tilført fra kosten, som kroppen bruger til at skabe varme med. Hvis kroppens glykogendepoter (sukker) er løbet tør, vil kroppen automatisk skære ned på metabolismen og dermed varmeproduktion. Det betyder, at hvis man går i seng i energiunderskud, er chancen for at fryse langt større.

Desuden bruger kroppen mere energi på at nedbryde proteiner fremfor fedt og kulhydrat, og den skaber dermed mere varme (Den termogene effekt), så man kan med fordel spise proteiner inden sengetid på kolde aftener.

#3 HOLD PÅ VARMEN

Det er vigtigt at have noget tøj på, som kan holde på den varme, man har skabt. Man kan med fordel have merinouldstøj på, da det har den vigtige egenskab, at det varmer, selvom det er vådt. Derudover har merinould også andre brugbare egenskaber som at være antibakterielt og lugtfrit. Jeg vil altid anbefale at vandre i merinouldundertøj samt T-Shirt som inderste lag.

Hvis hvis det er køligere i vejret, kan man tage noget lidt varmere på overkroppen i form at et mellemlag som f.eks. en merinouldtrøje, fleecetrøje eller syntetisk fiberjakke. Undgå dunjakker i regnvejr, da dunene falder sammen, når de bliver våde og dermed mister sin isoleringsevne. Man kan også have skiundertøj lavet i merinould, som man evt. kan lægge sammen med sin dunjakke og soveposen i rygsækken, så man er sikker på at have noget tørt og varmt til om aftenen.

Yderste lag er naturligvis regntøj. Regntøj, som sørger for at holde det meste regn ude, men lige så vigtigt tager det vinden og er derfor en stor faktor i forhold til at holde på varmen. Dog skal man passe på ikke at pakke sig så meget ind, at man ender med at blive våd af sved.

At ‘lufte ud’ ind imellem eller hele tiden for at komme af med sveden kan være en god ide. Her kan det være en god ide at have tøj på, som er designet til formålet. F.eks. en regnjakke med zip-pits (lynlås under armene og siderne) eller regnbukser med dobbeltlynlås hele vejen ned på begge sider. Det gør nemlig, at man kan lufte ud og komme af med varmen, uden at man får vand ind samtidig.

3 råd til at holde på varmen

  1. Brug merinould og T-shirt som inderste lag.
  2. Brug fleece, merinouldtrøje eller syntetisk fiberjakke (ikke dunjakke) som mellemlag.
  3. Brug regntøj som yderste lag.

 

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


Havkajak med overnatning

Havkajak med overnatning

Eventyrsport giver grej til hjemløse

Eventyrsport giver grej til hjemløse

Skovflåter

Skovflåter