tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Vandreguide: Arctic Circle Trail | Vandring | Grønland - Opdag Verden
Du er her:

Vandreguide: Arctic Circle Trail


shutterstock 16597852961

160 kilometers vandring gennem enorm, uberørt, ubefolket vildmark med spejlblanke søer, et rigt dyreliv og et naturligt soundtrack af stilhed i ørene. Arctic Circle Trail er en drøm af en vandrerute, der går fra Kangerlussuaq i bunden af Søndre Strømfjord (og blot 30 kilometer fra den mægtige indlandsis) til Sisimiut på den grønlandske vestkyst.

Vandreturen begynder lidt uden for Kangerlussuaq, der på trods af at være Grønlands største bygd blot har omtrent 500 indbyggere. Det er næsten overflødigt at pointere, at man er i den store natur med det samme, når man sætter ud med kurs mod vest.

Foran én ligger en god uges vandring over mennesketomme vidder.

Den her del af Grønland er særdeles solrig, og sommeren er ofte tør, så der kommer hurtigt sved på panden. Landskaberne omkring én er præget af lav bevoksning, åben vildmark, og der er ofte meget, meget langt til horisonten.

Ud over 10 små hytter i løbet af de 160 kilometer til Sisimiut er der ingen bebyggelse, ingen tegn på civilisation, så dyrene har masser af plads at boltre sig på.

Måske du er heldig at se en flok rener slentre omkring.

Måske spotter du de store, tykpelsede moskusokser.

Eller måske er du heldig at se en arktisk ræv, der nysgerrigt kommer så tæt på, at du kan kigge den i øjnene.

Hytterne undervejs på den markerede rute er gode pejlemærker, hvad enten man overnatter i dem eller vælger at slå teltet op i midnatssolen her ved polarcirklen, hvor sommernatten er lys, og natten flygtig.

Ruten dag for dag

Kangerlussuq (Kelly Ville) – Katifikk (ca. 24 km / 40 km)
Der går en lille vej ud til Kelly Ville, og det er muligt at lade sig transportere de 16 kilometer derud, hvis man vil hurtigere i gang på stien.

Landskabet, man sætter ud i, er relativt fladt og grønt uden en store vegetation men med små søer, og man kommer fordi den sære lille ’hytte’ Hundesø, der mest af alt minder om en gammel campingvogn, der har fået banket nogle træskure op omkring sig.

Stien er fint markeret, og man ser de første gevirer fra renerne, som man nok også skal være heldig at få øje på.

Katifikk er en ganske lille hytte ved bredden af søen Amitsorsuaq. Hytten byder på en smule plads til at tilberede maden samt soveplads til tre vandrere.

Katifikk – Kanocenter (ca. 20 km)
Stien fortsætter langs søen Amitsorsuaq, der er ens følgesvend dagen lang, og hvor man kan være heldig at støde på en kano, det står én frit for at benytte sig af og skabe lidt afveksling på turen. Det er dog ikke noget, man skal regne 100 % med.

Fjeldene rejser sig ikke specielt højt over vandene, men de er smukke, som de spejler sig i søen.

Kanocenteret har plads til 21 vandrere i to sovesale og er den største hytte på Arctic Circle Trail. Der er også et køkken samt et større opholdsområde.

Kanocenter – Ikkattoq (ca. 23 Km)
Stien krøller sig snart væk fra Amitsorsuaq, og man vandrer gennem et sumpet område og videre ud over de store, åbne vidder; smuk, uspoleret vildmark. Fjeldene er klippede og afrundede, som de ofte er så højt mod nord, og turens første stigning venter i form af omtrent 400 højdemeter.

Snart har man en uimodståelig udsigt ud over landskaberne.

Ikkattoq er en meget lille hytte, der nærmere kan betegnes som et skur, hvor der er soveplads til 6 mennesker.

Ikkattoq – Eqalugaarniarfik (11 km)
Efter et par kilometer op ad bakke går det igen ned. Store klippeblokke ligger spredt i landskabet, og man kommer til at af højdepunkterne på Arctic Circle Trail, hvis det er spektakulære udsigter, man samler på: Under én ligger dalen og Oles Lakseelv som et vidtstrakt vildnismaleri.

Man kan fortsætte direkte videre til Eqalugaarniarfik-hytten, men vil man gerne have lidt ekstra kilometer i benene, kan man snildt udforske dalen lidt mere.

Eqalugaarniarfik er en lidt større (men stadig lille) træhytte med et køkken- samt spiseområde og sengeplads til 6 mennesker.

Eqalugaarniarfik – Innajuattoq II (ca. 12 km)
Det er muligt at vandre lavt i landskabet langs endnu en sø eller tage stien, der bevæger sig højere i landskabet med de udsigter, det giver. Uanset hvilken du vælger, bliver du forkælet med flere fjeldspejlinger i jomfruelige fjeldsøer, store vistaer og fuldkommen fred og ro.

Der er to hytter, Innajuattoq I og Innajuattoq II, men vælger du nummer 2, finder du en lille hytte, der ligger enormt smukt ned til en sø. Her er plads til 10 sovende vandrere og et pænt stort køkkenområde.

Hytten bliver ofte betragtet som den fineste på Arctic Circle Trail.

Innajuattoq II – Nerumaq (16 km)
Stien bølger op med fantastiske udsigter tilbage, hvor du er kommet fra, som følge. Der er vilde blomster, du finder måske blåbær, og der er dramatiske kig ind i dale omgivet af nøgne fjelde.

Hytten Nerumaq ligger utrolig fint i en bred dal omgivet af bratte fjelde. Der er plads 6 sovende vandrere og til at lave mad.

Nerumaq – Kangerlusarsuk Tulleq Nord (17 km)
Flere forrygende landskaber med nogle flodkryds og sumpede områder, runde fjelde, store vidder og arktiske tundra.

Hytten Kangerlusarsuk Tulleq Nord er rigtig fin og ligger på det grønne græs nær fjorden. Endnu en spektakulær overnatning inden det sidste stræk til Sisimiut.

Kangerlusarsuk Tulleq Nord to Sisimiut (ca. 20 km)
Spejlblanke fjordvande, en tur over et pas med en sidste forrygende panoramaudsigt, klippefjelde med forrevne toppe og indmarchen til turens sidste destination: Sisimiut. 


Find ruten i turbasen

Arctic Circle Trail

160 kilometers vandring gennem enorm, uberørt, ubefolket vildmark med spejlblanke søer, et rigt dyreliv og et naturligt soundtrack af stilhed i ørene. Arctic Circle Trail er en drøm af en vandrerute, der går fra Kangerlussuaq i bunden af Søndre Strømfjord - blot 30 km fra indlandsisen.

Skrevet af: Redaktionen
Den 20. nov 2020
Senest opdateret den 01. apr 2021

Andre spændende artikler


Sådan kommer du nemt til det norske fjeld

Sådan kommer du nemt til det norske fjeld

Med paraply over Pyrenæerne

Med paraply over Pyrenæerne

Ny guide til Kungsleden

Ny guide til Kungsleden

Opskrift: Nem, lækker proteinbar

Opskrift: Nem, lækker proteinbar

Vandring i svensk Lapland

Vandring i svensk Lapland

Faktaboks

Længde: Arctic Circle Trail er 160 kilometer lang og går fra Kangerlussuaq inde i landet til Sisimiut ved kysten.

Det tager normalt omtrent 7 til 11 dage at vandre ruten.

Årstid: Sommersæsonen strækker sig fra juni til august, hvor vejret generelt er solrigt, og temperaturerne er behagelige. Der kan dog også være mange myg (frygtelig mange myg!), som der dog bliver færre af sidst på sæsonen.

I august og september begynder temperaturerne at dale, og der kan falde sne. Vinteren kan være kold og barsk med temperaturer ned til minus 45 grader, og her er det ikke muligt at vandre ruten. Folk tager den dog af og til på f.eks. ski, snesko eller fatbikes.

Niveau: Det er vigtigt at have formen i orden, da man selv bærer alt grej og mad i rygsækken. Teknisk er det ikke en svær rute, selvom der er er små floder og vandløb at krydse undervejs, men vejret kan være omskifteligt, og det er godt at have noget erfaring med vandring i fjeldet, inden man sætter ud, da der er tale om vandring i øde landskaber.

Transport: Du kan flyve direkte fra København til Kangerlussuaq og sætte ud på Arctic Circle Trail med det samme. Ruten starter officielt 16 kilometer fra byen, og du kan arrangere transport til rutens start fra lufthavnen.

Du kan tage et indenrigsfly tilbage til Kangerlussuaq, når du er færdig med vandreturen. Eller du kan forsøge at time din tur, så du kan tage den ugentlige færge, der sejler fra Sisimiut til Ilulissat mod nord og flyve hjem derfra, hvis du har tid til lidt ekstra udforskning af Grønland.

Tjek www.aul.gl

Overnatning: Der er 10 hytter langs stien, hvor du kan overnatte, og de er ganske gratis at benytte sig af. Det kan stærkt anbefales at have et telt med, og du kan frit telte i naturen (men efterlad ingen spor og bær alt det, du tager med ud på ruten, med tilbage til civilisationen).

Dermed har du mulighed for at kombinere nætter i telt med overnatning i hytter. Teltet er desuden en god sikkerhedsforanstaltning, hvis uheldet skulle være ude, eller vejret skaber sig.

Desuden kan du ikke være sikker på, at der er plads i hytterne, da nogle af dem er meget små og kun har plads til en lille håndfuld overnattende.

Proviant: Du finder ikke noget proviant undervejs, så du skal have maden pakket, inden du sætter ud. Den sikre løsning er at have alt klar, inden du begiver dig til Grønland, men i såvel Kangerlussuaq som Sisimiut finder du butikker med f.eks. frysetørret mad. Lige uden for lufthavnen i Kangerlussuaq ligger Pilersuisoq Supermarket, hvor du finder mad, snacks, gasdåser til brænderen (som du ikke må have med i flyet) og udstyr som myggenet, myggebalsam osv. I Sisimiut finder du de to supermarkeder Pisiffik og Brugseni. Er der knas med grejet, kan du kigge inden for hos Sisimiut sport.

Info: Læs mere om ruten på visitgreenland.com

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind