tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 10.000 ulovlige skilte langs danske kyster | Vandring | Danmark | Opdag Verden

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

shutterstock 1681996072 Big”Privat strand”

”Adgang forbudt for uvedkommende”

En ny rapport fra Københavns Universitet viser, at der findes op imod 10.000 ulovlige skræmmeskilte med tekster som disse ved private strande langs Danmarks ca. 8500 kilometers kystlinje. Friluftsrådet vil have fjernet skiltene, der begrænser adgangen til vores fælles danske kystlinje. For selvom stranden er privat, må du ifølge dansk lov gerne besøge og benytte de private strande.

”Alt for mange ved ikke, at de godt må bevæge sig ind på en strand, selv om den er privatejet. At de må sætte sig ned og spise deres frokost og sågar overnatte på en privat strand, så længe det er mere end 50 meter fra nærmeste bebyggelse. Og for mange husejere, lodsejere og sommerhusudlejere sætter skilte op for at få stranden for sig selv. Det er nu engang bare ikke sådan loven i Danmark er, strande og kyster må vi alle benytte, ” siger Niels-Christian Levin Hansen, der er formand for Friluftsrådet.

Friluftsrådet opfordrer derfor til, at ejerne fjerner de ulovlige skilte selv – og til at kystkommunerne tager ansvar og sætter ind over for skræmmeskiltning. Det er undersøgelsen ”Barrierer for offentlighedens adgang til naturen” udarbejdet af Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet, der anslår antallet af ulovlige skræmmeskilte til at være 10.000.

”Skræmmeskilte er hovedproblemet i forhold til barrierer for adgang til naturen, fordi de giver en usikkerhed og utryghed. Folk kan nemmere forstå et konkret forbud, for eksempel ”Motorkørsel forbudt” eller ”Ridning forbudt”. Men når man støder på skilte som ”Privat vej”, ”Adgang forbudt” og ”Hunden bider”, så føler man sig utryg, usikker og uvelkommen. Det vil kræve, at man kender reglerne fuldstændig til bunds for at kunne vurdere, om man kan være ”ligeglad” og går turen alligevel,” siger Frank Søndergaard Jensen, professor på Institut for Geovidenskab og Naturforvaltning på Københavns Universitet og medforfatter på undersøgelsen.

Læs mere om regler for at færdes i den danske natur på www.oplevmere.nu

LÆS OGSÅ

Meget mere inspiration til ture i Danmark

Guide: 3 danske kyststier

Guide: Det må du i den danske natur

Skrevet af: Tore Grønne, Skrevet Mandag, 01 juni 2020, opdateret 19 maj 2020, læsninger: 4322

Log ind

Find en artikel

Log ind