Munro-bagging i højlandet

Dagsture i Skotland

En Munro er en skotsk betegnelse for en top på over 3000 fod (914m). Navnet kommer fra Sir Hugh Munro, der i 1891 publicerede en liste over de 282 af den slags, der findes i Skotland. At bestige disse toppe bliver kaldt Munro-bagging, og en skøn september-uge samler vi Munros på tre flotte dagsture: Beinn Mheadhoin, Liathach og Coire Lagan for foden af The Black Cuillins.

Scotland_119.jpg
Skrevet af: David Grant
Opdateret den 04. mar 2022
Læst af: 9479

En Munro er en skotsk betegnelse for en top på over 3000 fod (914m). Navnet kommer fra Sir Hugh Munro, der i 1891 publicerede en liste over de 282 af den slags, der findes i Skotland. At bestige disse toppe bliver kaldt Munro-bagging, og en skøn september-uge samler vi Munros på tre flotte dagsture: Beinn Mheadhoin, Liathach og Coire Lagan for foden af The Black Cuillins.

1. DEN SMUKKE
Liathach

Mange siger, at Liathach er det smukkeste bjerg i Skotland. På afstand er det imponerende og intimiderende på samme tid: et enormt sten-massiv, som rejser sig stolt fra jorden uden en synlig vej op. Men der er en vej op, og traversen af Liathach er en dag, som vil sætte sig tydeligt i minderne.

Der er en lille parkeringsplads på Liathachs østside, hvor turen begynder. Stien går op, indtil man rammer klippesiden. Her stiger den kraftigt og fører dig op mod ryggen af Liathach. Det er her, dagens prøvelse skal stå: Det er en stejl og udmattende kamp at følge stien op mod toppen, og her er der ikke andet at gøre end at bide tænderne sammen og klø på.

Belønningen kommer, når du står på toppen og har udsigt ud over, hvad der føles som hele Skotland. De stejle klipper på begge sider af ryggen giver en luftig og eksponeret fornemmelse, men følelsen fortager sig hurtigt, som man begynder at bevæge sig hen ad ryggen.

Man bevæger sig rundt i et landskab, så verdensfjernt som var det taget ud af en eventyrfortælling. Turen hen ad ryggen er med sine små op- og nedstigninger en fornøjelse, hvor man kan nyde turen, udsigten og det at gå på toppen af verden. Der kommer små tekniske passager, men det er muligt at omgå disse ved at følge en sti, som går under og forbi dem.

Turen ned igen sker via en stejl passage med løse sten. Her gælder det om at tage den med ro og holde et tempo, man kan styre. Herefter når man vejen og må enten gå eller tomle sig vej tilbage til bilen.

Scotland 138

Scotland 97

Scotland 141

Startsted: Med base i enten Torridon eller Kinlochewe har man et godt udgangspunkt for en lang dag i højderne. Begge steder er der gode, traditionelle overnatningsmuligheder – blandt andet Kinlochewe Hotel, som har et bunkhouse (sovesal) tilknyttet, mens man samtidig har mulighed for at nyde lækker mad og god øl i deres pub.

Niveau: Med en forventet dag på 8-10 timer er det en sej og hård omgang, og der brug for en god seng og en tidlig start. Og en god beværtning er et must til at afslutte dagen.
Det er en eksponeret tur, og derfor vigtigt at tage højde for vejrudsigten inden man starter ud om morgenen.


Scotland 542. DEN HIMMELFARENDE
Coire Lagan

The Black Cuillin ligger på Isle of Skye og er en spektakulær kæde af peaks, der byder på 11 Munros.
At gå hele denne travers er en af de største og sværeste udfordringer i de skotske bjerge – selv det at tackle Munros enkeltvis er en udfordring og kræver både erfaring og viljestyrke. Men der findes et utal af vandrestier for foden af disse bjerge, som giver imponerende ture med udsigt til de spektakulære, frygtindgydende klipper. En flot tur er op til Coire Lagan, hvor man kommer op mellem Sgurr Alasdair og Sgurr Dearg og mærker, hvor store og himmelfarende de begge er.

Startsted: Sligachan Hotel ligger for foden af The Black Cuillin og har siden 1830 været samlingspunkt for klatrere, vandrere og andre eventyrlystne folk, der har været draget af The Black Cuillin.

Det er et oplagt sted at overnatte, hvis pengepungen er i orden, men blot for atmosfæren og historien er det et must for alle at slå en tur forbi til en kop te og en varm scone efter en lang dag i bjergene. De nærliggende byer Portree og Kyle of Lochalsh er oplagte steder at finde ly for natten. Begge steder findes overnatning og bespisning i alle prisklasser.

Kør efter Glenbrittle og parker lige ud til vandet. Her står du nu for foden af Sgurr Alasdair og Sgurr Dearg; de to højeste Munros på The Black Cuillin. Herfra går flere stier ud og bringer dig enten rundt om eller op mod toppene.

Niveau: En forholdsvis let tur på 3-5 timer med 590 højdemeter. Vejret på Isle of Skye er notorisk ustabilt, og mange dage er the Black Cuillins toppe indhyllet i skyer – men selv på sådanne dage er denne tur smuk, med altoverskyggende klipper der forsvinder op i skyerne.

Scotland 64


Scotland 28

3. DEN GOLDE
Beinn Mheadhoin

The Cairngorm National Park er den største nationalpark i Storbritannien, og her finder du landets højeste plateau med den tætteste koncentration af høje toppe.

Om vinteren er det et populært skisportssted, mens det om sommeren er et paradis for hillwalkers. Fra skisportscenteret bevæger man sig op gennem et pas til foden af selve Cairn Gorm (1245m) – måske den bedst kendte skotske Munro og den næsthøjeste i området. Herefter fortsætter man over plateauet med udsigt til de mere fjerntliggende Munros, heriblandt Ben Macdui (1309m), områdets højeste. Så er det tid til et dyk ned til Loch Avon, der bliver beskrevet som One of Britain's wildest and most awe-inspiring places.

Når Loch Avon viser sig ud af det blå, midt i dette sten-massiv, med sine smukke sandstrande omgivet af stejle klippesider, kan man få helt lyst til at have et Telt med i rygsækken. Herefter begynder opstigningen til selve Beinn Mheadhoin, som ligger midt på endnu et stort plateau. I modsætning til det frodige plateau omkring Cairn Gorm er der her goldt og stenet som et fjernt månelandskab.

Selve toppen Beinn Mheadhoin er en stor boulder, som rejser sig over sten-ørkenen – det kræver et par modige klatre-bevægelser at komme helt til tops. Til gengæld føler man en velfortjent sejr ved at stå på toppen og skue ud over landskabet som en anden bjergbestiger.

Men anstrengelserne er bestemt ikke slut.

Turen tilbage til bilen venter. Den byder på den lange nedstigning til Loch Avon og en hård opstigning herfra, inden man rammer bilen og kan køre tilbage til Avimore og slappe af efter en lang og udmattende dag.

Startsted: Med Skotlands hovedstad for aktiv turisme, Aviemore, som indgangsport til The Cairngorms er der rig mulighed for overnatning og forplejning i alle prisklasser. Parkerer du bilen ved skisportscenteret, er der afsæt til stierne midt i hjertet af nationalparken.

Niveau: Beinn Mheadhoin er en af de mere afsidesliggende Munros i The Cairngorms, hvilket giver en lang vandredag på 8-9 timer med 1560 højdemeter, der skal forceres. Til gengæld bliver man så rigeligt belønnet med varierede og smukke udsigter over store dele af The Cairngorms.

ikon hængelås

Prøv de næste 3
Opdag Verden magasiner

Opdag Verden Magasinet

Direkte i din postkasse
i 6 måneder for 99 kr.

Du kan annullere, når du vil. Der er ingen binding.

Allerede eller tidligere medlem?

Andre spændende artikler


3 nye guider til Europas oversete vandreruter

3 nye guider til Europas oversete vandreruter

Vandring i England

Vandring i England

Briterne har talt: Det bedste grej i 2018

Briterne har talt: Det bedste grej i 2018