Dunjakker og fiberjakker


Opdag Verden har testet nogle af de bedste Dunjakker og fiberjakker på outdoormarkedet

En god, varm jakke er uundværlig til friluftsliv og vandreture. Der er dog meget mere at være opmærksom på, end blot hvor meget en jakke varmer, da varme jakker har forskellige egenskaber og passer til forskellige former for ture. Derfor er det vigtigt at kigge på de materialer, der er brugt i jakken. Ofte er det f.eks. jakker med dunfyld eller fiberfyld, men der er stor forskel på, hvad det ydre materiale er lavet af, om det er vandtæt, vindtæt, og hvor åndbar jakken er.

Derudover er der en række ting at kigge efter på dunjakken og fiberjakken. Hvor slidstærke og holdbar er materialerne, hvor meget vejer jakken, hvor meget kan den komprimeres, når den skal pakkes i rygsækken?

Hvilken type lynlås er der brugt, og er der hætte på jakken (og hvordan kan man justere den)? Der er også relevant at kigge på lommer, jakkens længde, og hvilken type imprægnering, der er brugt for at gøre overfladen vandafvisende. Endelig er der ting som udseende og pris, der også skal passe.

Test

Helly Hansen Odin Stretch Hooded Insulator

Åndbart og fleksibelt mellemlag
Artilect Divide Fusion Stretch Hoodie Men

Artilect Divide Fusion Stretch Hoodie Men

Vild teknologi og guldpartikler
Rab Mens Electron Pro Jacket

Rab Mens Electron Pro Jacket

Høj varme i forhold til vægt
Test

Patagonia Down Sweater

Perfektion i en jakke
Test

Haglöfs Micro Nordic Down Hood

Dunjakke til pausen og under skaljakken
Haglöfs V Series Mimic Hood
Peak Performance Helium Hybrid Jacket
Haglöfs Roc Down Hood Men
Nordisk Nao 3 in 1 Down Jacket Men
The North Face Mens Stretch Down Vest
Nordisk Raa Down Coat

Nordisk Raa Down Coat

Prisvindende dunjakke
Arc’teryx Thorium AR Hoody
Patagonia Womens Down Sweater
Patagonia Mens Downdrift Jacket

Patagonia Mens Downdrift Jacket

Vinterjakke med grøn samvittighed
Test

Montane Fireball Jacket

Fiberjakke oplagt til ydersæsonerne
Arc´teryx Mens Atom LT Hoody
Haglöfs Roc Down Hood

Haglöfs Roc Down Hood

Varme dun – tørre i regnen
Haglöfs Micro Nordic Down Hood
Helly Hansen Sirdal Hooded Insulator Jacket Men
The North Face Men’s Summit L3 Ventrix Vrt Hoodie
Patagonia Men’s Down Sweater

Patagonia Men’s Down Sweater

Let og varm til hele året
Montane Women’s Fireball Jacket

Montane Women’s Fireball Jacket

Varm & let beskyttelse
Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket

Fjällräven Expedition X-Lätt Jacket

En let, gentænkt klassiker
Fjällräven Samlaren Jacket 1b

Fjällräven Samlaren Jacket 1b

Ny bæredygtig kollektion
Helly Hansen Mono Material Insulater
Fjällräven Vidda Pro Wool Padded Jacket
Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie

Fjällräven Expedition Pack Down Hoodie

Miljøvenlig, let og varm
Montane Featherlite Down
Haglöfs Nordic Mimic Hoodie
Y by Nordisk Liz
Icebreaker Mens Tropos Hooded Windbreaker
Montane Women’s Resolute Down Jacket 
Lundhags Habe Pile Jacket
Montane Prism Jacket
Haglöfs L.I.M Barrier Jacket
Yeti Heerst / Yeti Meed
Montane Anti-Freeze Jacket
Haglöfs Nengal 3L Proof Parka
Helly Hansen LIFALOFT Hybrid Insulator Jacket
Yeti Raa Down Coat
Yeti Ace H-box Down Jacket
Sherpa Nangpala Hooded Jacket Women
Montane Future Lite Hoodie
Arc´teryx Atom LT Hoody Men
Mountain Hardwear StretchDown™ Hooded Jacket
Fjällräven Övik Eco-shell Parka W

Fjällräven Övik Eco-shell Parka W

3 lag til omskifteligt vejr
Montane Featherlite Down Pro Pull-On
Fjällräven Keb Padded Hoodie
Yeti Cirrus
Haglöfs Essens Mimic Hood
Adidas Terrex Agravic Down Jacket

Adidas Terrex Agravic Down Jacket

Innovativ dunjakke - Outdoor Gold Award
me°ru' Burnaby Down Jacket
SHERPA Nangpala Hooded Down Jacket
Tierra Birchville Parka
Fjällräven Övik Parka

Fjällräven Övik Parka

Få varmen med Övik
Haglöfs Barrier Pro II Belay
Fjällräven Greenland Parka Light
Mountain Equipments Arete Jacket
Marmot Men’s Ares Jacket
Mountain Equipment Fitzroy
Fjällräven Eco Tour Jacket
PATAGONIA ULTRALIGHT DOWN JACKET
Fjällräven Luhkka Cape
Fjällräven Eco Tour Jacket
Bergans Sauda
Patagonia Ultra Light Down Shirt
Udstyrstest

Patagonia Nano Puff

Arc’teryx Dually Belay Parka

Vælg den rigtige pausejakke

Den varmer under pauser og kan bruges som et ekstra isolerende lag under skaljakken eller windbreakeren i koldt klima. Inden du pakker pausejakken, er det vigtigt at overveje, hvilken type tur og hvilket klima, der venter. Der er nemlig mange typer jakker, og der er stor forskel i materialer, pris, vægt, fylde og pakkestørrelse. Vi har samlet en række råd, der gør dig klogere på det rette valg.

Dunjakke

Der er også stor forskel på kvaliteten af dun og fra hvilket dyr dunene kommer fra. Overordnet er det enten ande- eller gåsedun, der benyttes i jakker. Andedunene er billigere end gåsedun, men er heller ikke ligeså fine eller godt isolerende som gåsedun. Gåsedun er de bedste dun, og oftest også dem der bruges i isolerende jakker.

En anden ting, man skal være opmærksom på, er fyldkraft. Den viser, hvor meget fyld der er i forhold til volumen. Normalt ligger fyldkraften på mellem 500 og 900, men fyldkraften alene viser ikke, hvor varm jakken er. Jo højere fyldkraft jo større vil dens varme være i forhold til vægt.

Det, der betyder mest for, hvor varm jakken er, er dog mængden af dun: en jakke med stor mængde dun og en lav fyldkraft kan godt være varmere end en med en lille mængde dun og en høj fyldkraft.

En anden ting, man skal holde øje med, er forholdet mellem fjer og dun. Fjer er større og grovere stykker, hvor dun er de helt fine og lette dele. En balance mellem fjer og dun på 90:10 betyder 90 % dun og 10 % fjer. Jo højere andel dun, jo bedre, da jakken nemmere kan komprimeres og samtidig har en lavere vægt.

Det er i dag muligt at få vandafvisende dun. Det vil sige, at selve dunene er behandlet med en imprægnering, så de ikke suger fugt og dermed ikke klapper sammen. Det hjælper på en af de største svagheder ved dun, men dunene vil dog stadig ikke isolere lige så godt, hvis de er våde.

Fordele: Stor åndbarhed, lille pakkevolumen, lav vægt
Ulemper: Tåler ikke fugt, dyrere end fiber, isolerer ikke, hvis den bliver våd

north star lite jacket p154

Fiberjakke

Der findes mange typer fibre, men overordnet er fiberisolering et syntetisk materiale, der består af fibertråde, som skaber luftlommer. De mange luftlommer gør det muligt at opnå en høj isolering ved forholdsvis lav vægt. Fiberens struktur påvirkes ikke af fugt, hvilket gør det muligt for fiberen at isolere, selvom den er våd.

Denne egenskab fås ikke ved dun, som klapper sammen, hvis den bliver våd. Dén egenskab gør fiberen ideel til ture i fugtigt klima. Vægten på fiber er højere end vægten på dun i forhold til varmeegenskaber, men fibermaterialet udvikles hele tiden, så vægten begynder at nærme sig dun mere og mere.

Fordele: Tåler fugt, varmer selvom den er våd, billigere end dun, tørrer hurtigt
Ulemper: Større pakkevolumen, større vægt

6031582CN FW16

 

8 vigtige overvejelser inden du køber ny dunjakke eller fiberjakke!

  1. Styrke/materiale: Hold øje med, hvor mange denier materialet har, da det er udtryk for, hvor kraftigt et materiale jakken er lavet i. De helt ekstreme letvægtsjakker fås fra omkring 7D, normalen er omkring 20D og slidstærke jakker har omkring 30D og opefter.
  2. Vægt/pakkevolumen: Vægt og pris hænger tæt sammen. Derudover er det oftest slidstyrken på ydermaterialet, der har betydning for, hvor meget jakken vejer. Skal du have jakken med i rygsækken, kan det være vigtigt, den hverken vejer eller fylder for meget. Under mere ekstreme forhold må man ikke gå på kompromis med tykkelsen på jakken. De fleste pausejakker kan pakkes i deres egen lomme, eller også har de en lille pakkepose ved siden af. Når jakken opbevares i længere tid, er det vigtigt, den ikke er pakket for meget sammen, da den kan miste sine ’luftige’ egenskaber.

  3. Størrelse/pasform: Det er vigtigt, at jakken ikke sidder for tæt, da dunene eller fiberen i jakken så bliver presset sammen, og jakken dermed mister sine isolerende egenskaber. Jakken skal nemt kunne komme ud over dit andet tøj, så du ikke er nødsaget til at tage flere lag af og på, hver gang du skal til og fra pause. Der er mange detaljer, der kan gøre oplevelsen af en jakke bedre. Snittet på jakken skal passe til din kropsbygning, og der er stor forskel på de forskellige mærker. Mange jakker laves også med indsnøring i livet, så jakken sidder bedre og varmen holdes inde. Om du er til hætte eller ej, er en smagssag, men hætten kan være med til lukke tæt om halsen og hovedet, og dermed holde bedre på varmen. Bruger du jakken under en skaljakke, kan en hætte genere, og en jakke uden hætte kan være optimal.

  4. Klima/varme: Overordnet er dun rigtig godt til vejr med frost, og fiber er ideelt til fugtigt klima. Begge typer jakker kan bruges til begge formål, men deres egenskaber er forskellige og bør overvejes. Alt efter hvor koldt et område, du skal ud i, bør du kigge efter mængden af dun i jakken. Det er svært at sige præcis, hvor meget en jakke varmer, da der ikke er nogen vejledninger ud over fyldkraft og vægten på dunmængde eller tykkelse eller antal lag af fiberisoleringen.

  5. Kuldebroer: Der er overordnet to måder at opdele og sammensætte dun-/fiberkamre. Gennemsyninger er den nemmeste, billigste og mest brugte metode. Gennemsyningerne fungerer godt, selvom der opstår mindre kuldebroer i syningerne. Den anden metode kaldes bokskonstruktion. Den skaber samlinger med tredimensionelle former, så der opnås isolering i hele jakken. Metoden er mere kompliceret, bruger en smule mere materiale, er dyrere og ses derfor oftest i de tykkere jakker.

  6. Funktioner/detaljer: Selv de små detaljer tæller ved valget af en pausejakke, da det ofte er de små ting, der kan blive en udfordring. Her er det blandt andet vigtigt at holde øje med tykkelsen på lynlåsene, da helt tynde lynlåse nemmere går i stykker end de kraftigere. YKK-lynlåse er et kvalitetsstempel, men hold stadig øje med, det ikke er den helt tynde udgave. En detalje, man normalt måske ikke tænker over, er muligheden for justering af hætten. Stroppen kan både sidde indvendig i hætten eller på ydersiden. Tjek om hætten slutter tæt til hovedet, og om hætten følger hovedet.

  7. Imprægnering/vedligeholdelse: Oftest er ydermaterialet behandlet med en imprægnering såsom en DWR-behandling. Imprægneringen gør jakken en smule vandafvisende, men det er ikke noget, der holder andet end en byge ude. For at passe bedst mulig på sit produkt, er det vigtigt at vaske det jævnligt, så fedt og skidt vaskes ud. Det er også muligt at genimprægnere ydersiden af jakkerne, men det er ikke noget, jeg vil foreslå, medmindre det er en vandtæt, isoleret skaljakke. Det er muligt at imprægnere selve dunene i ens dunjakke, så de bliver vandafvisende, ved at vaske og tørretumble jakken med denne type imprægneringsmiddel.

  8. Udseende/design: Udseendet betyder ofte noget for valget af jakke, selvom det ikke altid har den store funktionelle betydning. Nogle ting, som er værd at overveje, er størrelsen på kamrene, udformning af kamre samt hvor shiny overfladen er.