Rygsæk over 40 liter


Bliv klogere på hvilken rygsæk du skal vælge når du skal på tur med masser af grej.

Opdag Verden tester udstyr, så du kan købe det bedste udstyr der findes på det danske outdoormarkedet.

Rygsække på over 40 liter bruges primært til ture over flere dage, hvor der er godt med oppakning; det kan være alt fra weekendturen, hvor man vandre ud til sit lokale shelter, over ugeturen til de lange vandreture i fjeldet og vildmarken. Der er selvfølgelig rigtig stor forskel på en vandrerygsæk på 40 liter og en vandrerygsæk på 70+ liter, når det kommer til, hvor meget grej man kan pakke i dem, men der er masser af ting, der går igen på tværs af rygsække, som er vigtigt at være opmærksom på, inden man køber en ny rygsæk til vandreturen.

Hvilke materialer er der brugt, hvor meget vejer rygsækken, og er den lavet til specifikke former for ture? Der er pasformen, hvordan bæresystemet er designet og hvor kraftig polstringen på hoftebæltet er. Og så er der et væld af andre detaljer, man kan kigge efter: er der nem adgang til hovedrummet med f.eks. en frontåbning, kan låget løftes, så man kan pakke lidt ekstra på de ture, hvor der er behov for det, og kan låget evt. tages af og bruges som en dagtursrygsæk?

Hvad er der af lommer, er der et regnslag, holdere til Vandrestave, løkker til isøksen, og er der plads til en vandblære? Er er solide spænder, gode lynlåse, og hvilke materialer er rygsækken lavet i. Der er ikke én rygsæk, der er perfekt til alle ture, men overvejer du, hvad du primært skal bruge rygsækken til, og kigger efter de egenskaber, så er du godt på vej.

Læs en guide til at vælge den rette rygsæk til fire typer ture

Osprey Eja 58

Osprey Eja 58

Teknisk, men let, rygsæk til kvinder
Test

Fjällräven Keb 72

Kraftig og særdeles slidstærk vandrerygsæk
Osprey Talon Pro 30

Osprey Talon Pro 30

Teknisk og slidstærk rygsæk
Lundhags Padje Light 45 L

Lundhags Padje Light 45 L

Let ledsager med god plads
Test

Osprey Kestrel 48

Den sande allround-rygsæk
Deuter Futura Air Trek 45 + 10 SL

Deuter Futura Air Trek 45 + 10 SL

Bærekomfort til kvinder
Osprey Atmos AG LT 50

Osprey Atmos AG LT 50

Teknisk rygsæk til vandreturen
Haglöfs Rugged Mountain 75L
Mystery Ranch Terraframe 3-Zip 50

Mystery Ranch Terraframe 3-Zip 50

Tung oppakning med nem adgang
Fjällräven Abisko Friluft 45

Fjällräven Abisko Friluft 45

Solid sæk til det hele
Mystery Ranch Womens Glacier

Mystery Ranch Womens Glacier

Til den hårde tur i vildmarken
Test

Osprey Talon 44

Forbedret klassiker
Mystery Ranch Glacier

Mystery Ranch Glacier

Robust til eventyr
Osprey Womens Ariel 65

Osprey Womens Ariel 65

Komfort til kvinder
Deuter Aircontact PRO 60 + 15
Mystery Ranch Terraframe 80
Thule Versant 50L Women
Osprey Aether Pro 70

Osprey Aether Pro 70

Rygsækken vejer 1,79 kg
Haglöfs Ängd 75
Thule Versant 50
Fjällräven Singi 48

Fjällräven Singi 48

Tradition møder innovation
Fjällräven Keb 52

Fjällräven Keb 52

ROBUST ÅRET RUNDT
TLT PAK 70
Thule Landmark 60
Haglöfs Lava 70
Test

Osprey Talon 44

God rygsæk til hytte til hytte-ture
Deuter Futura Vario 50+10
Test

Osprey Exos 48

Lav vægt på 1,19 kilo og et godt ventilerende bæresystem
Montane Yupik 65
Deuter Aircontact Lite 40+10
Campz Mountain Pro Rygsæk 55-10L
Haglöfs Roc Summit 45
Thule Versant 60
Fjällräven Flight Bag 50-65L
Bergans Trollhettan 75
Bergans Trollhettan 75
Test

Osprey Atmos AG 65

Meget luftigt bæresystem
Osprey Atmos AG 65

Osprey Atmos AG 65

- Tungt læs med fuld ventilation
Test

Osprey Xenith 75

Let sværvægter rygsæk
Udstyrstest

Osprey Ather 70

Udstyrstest

Haglofs Lex 80

Osprey Aether 70
Udstyrstest

Bergans Helium 55

Udstyrstest

Ortlieb Duffle 85L

Fjällräven Friluft 45

30 ting du skal overveje når du skal vælge en stor rygsæk

Når du skal vælge rygsæk, er der overordnet to ting, du skal holde øje med: pasform og egenskaber.

Vi har samlet en liste på de 30 vigtigste ting at overveje, når det kommer til valg af rygsæk, og peger desuden på tre forskellige rygsække til fjeldturen.

Den vigtige pasform

For at få en god vandreoplevelse er det vigtigt, at rygsækken kan finjusteres, så den passer lige netop til dig. Når du kigger efter rygsæk, bør du derfor vælge efter pasform og komfort fremfor egenskaber.

Hvis ikke rygsækken sidder, som den skal, kan det ødelægge en tur, mens en lomme mere eller mindre måske ikke betyder så meget, når det kommer til stykket. Her er, hvad du skal være opmærksom på, når det kommer til pasformen:

Ryglængde: En rygsæk skal tilpasses din højde. Derfor fås de enten i forskellige størrelser, eller også kan de justeres i ryglængden. Det er vigtigt, at skulderremmene følger dine skuldre, og hverken sidder for højt eller for lavt.

Hoftebælte: En rygsæks bæresystem er opbygget til at lede vægten ned i hofterne. Vægtfordelingen skal være omkring 80% vægt i hofterne og 20% på skuldrene. Hoftebæltet skal centreres på overkanten af dit hofteben, så rygsækken holdes på plads. Er du smallere eller bredere end et standard hoftebælte, så producerer mange fabrikanter flere størrelser, så man kan få det, der passer til én. 

Vinkel på topstrammer: Topstrammeren er spændet mellem skulderremmene og selve rygsækken, der bestemmer afstanden mellem ryg og rygsæk. Topstrammeren bør have en vinkel omkring 45 grader for at sidde bedst muligt. På nogle rygsække har man mulighed for at flytte topstrammeren op eller ned for bedre at kunne tilpasse flere højder. Topstrammeren bør ikke overspændes, da det vil løfte skulderremmene og få rygsækken til at sidde forkert.

Brystrem: Jeg tror ikke, der findes større rygsække uden brystremme i dag, men der er dog forskel på, hvordan de er udført. Det er nemlig muligt at justere placering af brystremmen enten ved hjælp af en skinne, eller inddelinger man flytter spændet i mellem. Hvor skinnen er nem at justere, er fordelen ved inddelingen, at spændet bliver på sin plads. I sidste ende handler det om smag og behag.

Ventilation: Det er en kendsgerning, at ens ryg bliver varm, når man vandrer med rygsæk. Der er stor forskel på udformningen af bæresystemet og dermed også, hvor ventilerende en rygsæk er. Nogle systemer har en afstand mellem rygsækken og ryggen ved hjælp af mesh, hvilket giver bedre ventilation. Men det gør også, at vægten kommer længere væk fra ryggen, og dermed kan rygsækken føles tungere.

Damemodel/kortere ryg: Oftest fås rygsække i en herre- og dameversion. Forskellen er som regel en kortere ryglængde, tilpassede skulderremme og hoftebælte til kvindelige former. Er du meget spinkel eller ikke så høj som mand, vil en damemodel måske sidde bedre på dig.

Polstring: Når du kigger efter rygsæk, er der stor forskel på mængden af polstring på hoftebælte og skulderremme. Er du spinkel, er det en god ide at finde en rygsæk med god polstring, hvilket oftest findes i de lidt tungere rygsække.

Egenskaber & funktioner

Fjeldture med mad, telt, brænder og sovegrej medfører en del vægt og dermed er der brug for plads og mulighed for organisering i rygsækken. Man kan købe meget letvægtsgrej, der kan hjælpe en ned i vægt, men når det kommer til stykket, så er det ofte maden, der kommer til fylde og veje mest alt efter turens længde, og om du har mulighed for at få fyldt forsyninger op undervejs.

En anden faktor er selvfølgelig klimaet: jo koldere vejr, jo mere grej og mad. Her er en række rygsækegenskaber og hvad de kan gøre for oplevelsen på tur:

Volumen: En 70 liter i et mærke er måske lige så stor som en 60 liter i andet mærke. Der er desværre ingen præcis standard for literstørrelse af rygsække, så vær opmærksom på at selv med literangivelse kan størrelsen variere.

Materiale og tykkelse: Jo lettere rygsækken er, jo tyndere er materialet ofte. De mest brugte materialer til rygsække er nylon eller polyester, hvor tykkelsen måles i denier; jo højere tal desto kraftigere materiale.

Toplåg: På nogle rygsække kan toplåget laves om til en lille dagsturstaske eller en bæltetaske. Hvis ikke låget kan laves om til en lille dagsturstaske, er det også muligt at købe en lille kompakt rygsæk løst.

Frontåbning: Mange rygsække har en åbning på fronten eller på siden for at give lettere adgang til hovedrummet. Åbningen er udformet på mange forskellige måder, og nogle er nemmere at tilgå end andre.

Regnslag: Mange rygsække har et regnslag inkluderet. De fleste rygsække er ikke vandtætte, og regnslag er derfor nødvendigt ved nedbør, medmindre du vælger at pakke alle dine ting i drybags.

Flightbag: Hvis du skal ud og flyve med din rygsæk, er en flightbag en rigtig god investering. En flightbag er en kraftig pose, hvori du ligger din rygsæk, så stropper og løse dele ikke kommer til skade under transporten. Nogle flightbags kan også bruges som regnslag, og dermed sparer du på vægt og pladsen i rygsækken.

Mere plads: Toplåget på en stor del rygsække kan løftes, så der opnås mere plads, samtidig med at vægten fordeles rigtig.

Plads til førstehjælpsgrejet: Mange rygsække har en lomme i toplåget, der er ideel til nemt at kunne komme til et førstehjælpssæt. Det er vigtigt, at dem, man følges med, ved, hvor i rygsækken førstehjælpsgrejet ligger, hvis nu uheldet skulle være ude.

Opdeling af hovedrummet: Hovedrummet kan oftest deles i to ved hjælp af en lynlås eller nogle stropper. Det lille rum kaldes for soveposerummet, og mange pakker deres sovegrej der.

Udvendige lommer: Sidelommer eller andre udvendige lommer med lynlås gør det nemt at holde styr på smågrejet. Samtidig er det nemt at finde sin pandelampe, kaffekop og lignende, som gerne skal været let tilgængelige.

Lomme til vådt grej: Flere rygsække har en elastisklomme på fronten eller et rum med mesh, hvor du kan ligge vådt grej, så det har mulighed for at dryppe af. Lommerne kan også bruges til meget andet, f.eks. pausejakken.

Lommer på hoftebæltet: Gør det nemt at komme til småting med rygsækken på.

Udvendige spænder: Gør det muligt at fastspænde ting på ydersiden af rygsækken. Dog skal man kun fastspænde lette ting og sørge for at placere sovepose, telt og lignende inde i selve rygsækken for den bedst mulige vægtfordeling og dermed komfort.

Lomme til vandblære: Er der langt mellem vandoptankning, kan en vandblære være en god ide. I de fleste rygsække er en speciel lomme til vandblære med udgang til slangen. Lommen er oftest indvendig i rygsækken, men kan også sidde på ydersiden for nemmere påfyldning.

Sidelommer til drikkedunk: På de fleste rygsække sidder to elastiske sidelommer på siden inden for din rækkevide, når du har rygsækken på ryggen. Der er forskellige måder at opbygge sidelommerne på, og det er en god ide at mærke efter, hvor nemt det er at komme til vandflaskerne, så du ikke er afhængig af, at andre skal tage flaskerne op for dig.

Stropper til vandrestave/isøkser: På fronten af rygsækken er der normalt stropper til vandrestave og isøkser. Nogle mærker har udviklet specielle løsninger til montering af stave, så du enten nemmere kan komme til dem, mens du er på farten, eller at stavene fæstnes i en speciel fod, så du ikke risikerer at tabe dem.

7 hurtige tips til pakning

  1. De tungeste ting skal pakkes mod ryggen.
  2. Pak hellere smalt og højt end bredt.
  3. Komprimér rygsækken, når du har pakket.
  4. Pak mad efter hvornår det skal bruges.
  5. Undgå at pakke for meget – mindre rygsæk gør, at du pakker mindre.
  6. Prøv rygsækken på med vægt i, inden du vælger rygsæk.
  7. Bær højest omkring 1/3 af din egen vægt. Vejer du 60 kilo, så skal du højest bære 20 kilo.

3 gode tilkøb til fjeldturen

  1. Pakkeposer/drybags.
  2. Flightbag.
  3. Lille sammenpakkelig dagstursrygsæk, hvis ikke rygsækkens toplåg kan omdannes.

 Skrevet af Rasmus Simonsen