Sådan vælger du den rigtige trangia

+ Ekstra udstyr, tips & tricks

De fleste har hørt om Trangiaen, og det er der en god grund til. Den første trangia så dagens lys i Sverige allerede i 1925, og meget vand er kogt på stormkøkkenet siden. Vi kigger her på de mange muligheder for at sammensætte en trangia, så den passer til ens behov.

25-4-UL.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 10405

De fleste har hørt om Trangiaen, og det er der en god grund til. Den første trangia så dagens lys i Sverige allerede i 1925, og meget vand er kogt på stormkøkkenet siden. Vi kigger her på de mange muligheder for at sammensætte en trangia, så den passer til ens behov.

HVAD ER EN trangia?
En trangia er et Kogesæt, der består af brænder, vindskærme, gryder, tang, låg og pande samlet i et kompakt design lige til at tage med på tur. Konceptet har været helt klart fra starten, men der er dog sket lidt ændringer på de snart 100 år.

trangia produceres stadig i Sverige den dag i dag; ovenikøbet i den samme by som den blev skabt i. Byens navn, Trång, er faktisk det, der ligger til grund for navnet trangia. Skaberen valgte blot at fjerne bollen over a’et, og tilføje et ”ia” i enden af navnet, hvilket hentyder til, at trangia er lavet i aluminium.

HVORFOR trangia?
trangia er nok det friluftskøkken, flest kender til, og det er der en god grund til. Stormkøkkenet giver nemlig et solidt, sikkert rejsekøkken, der er nemt at lave mad på. Det har mange muligheder, og man kan let og kompakt samle det og lave god mad til mange personer. trangia har mange år på bagen, og kvalitet og holdbarhed er da også det, mange forbinder med trangia.

STØRRELSER OG MODELLER
Der er mange forskellige Trangia-modeller, men der er egentlig ikke den store forskel på indholdet, når det kommer til stykket. Det, der adskiller de forskellige modeller, er materialer, ekstra udstyr som kedel, samt hvilken type brænder de indeholder.

Du har muligvis undret dig over numre som 25-7 og 25-1 UL, som er nogle af de mange Trangia-navne og modeller, man finder.

Men hvad er forskellen egentlig?

Jo, vil du have den største trangia, skal du gå efter det mindste nummer. De første tal i stormkøkken-serien er 25 eller 27, som angiver størrelsen på Trangiaen. Serie 25 er den klassiske model til 3-4 personer, mens 27-serien er mindre og oplagt til 1-2 personer. Udover disse modeller findes også Mini Trangiaen til 1 person.

MiniTrangia

Mini trangia / 249 kr.

MATERIALER

Aluminium (UL): Den klassiske trangia i aluminium har forkortelsen UL sidst i navnet. Modellen er også den mest prisstærke uden at gå på kompromis med styrke og holdbarhed, som er et kendetegn ved trangia. Aluminiumudgaven er ikke så sårbar og derfor nem at gøre ren med mere hårde metoder. Det er vigtigt at huske fedstof, når du laver mad i UL-modellen, da mad nemmere vil brænde fast på i disse gryder og pander.

Sliplet – non stick: Elsker du pandekager, eller i det hele taget at udfordre din trangia med madlavning, så er sliplet-belægning et must. Det er muligt at få et sæt med almindelige gryder og kun sliplet-pande, hvilket kan være en stor fordel. Non-stick belægningen er noget mere sårbar end UL- og HA-modellen, og det er derfor enormt vigtigt, at man kun bruger plastik- eller træbestik på belægningen. Man skal desuden være noget mere nænsom med at gøre gryderne rene, men sliplet belægning gør opvasken noget nemmere.

Hardanoriceret (HA) – saltvand: Er du hård ved dit grej, så er HA, som står for hårdanodiseret aluminium, den mest hårdføre type trangia. Ved en speciel behandling af aluminiummet bliver det gjort stærkere, så sættet kan tåle højere varme, og du kan være mere hårdfør med rengøring og brug, uden der kommer ridser. Ror du meget Kajak eller Kano, kan HA også være en stor fordel, da det ikke er så følsomt over for saltvand som rent aluminium.

Der er mange fordele ved HA, men det er også noget dyrere end UL-udgaven. Har du haft en UL, ved du også, at den nok skal holde længe, men HA vil holde endnu længere og er ikke ligeså udsat for at få buler og ridser. Der er ikke den store forskel på mængden af fedstof, der skal bruges på en UL- og HA-model, så vil du sikre dig mod, at maden brænder på, må du have fat i en slip-let gryde og pande.

Duossal 2,0 (UL/D): Duossal er en blanding af stål på indersiden og aluminium på ydersiden. Der er en god grund til, at gryden ikke er i ren stål, da aluminium leder varme bedre. Fordelen ved stål på indersiden er, at man undgår risikoen for sundhedsskadelige dampe, som aluminium kan frigive ved høj varme. Du skal dog ikke gå i panik og smide din aluminiums-Trangia ud; det kan sammenlignes lidt med, at røg fra et bål og mad med højt fedtindhold kan være skadeligt i for store mængder. Duossal er en løsning, som giver dig det bedste fra to materialer, men du skal også regne med lidt mere vægt end en UL- eller HA-Trangia.

Kombinationer: Det er muligt at få Trangia-sæt med blandinger af de forskellige materialer, så du kan få lige det sæt, der passer til dig. Du kan f.eks. få vindskærme i UL, gryder i HA og en pande i non-stick.

BRÆNDER

Sprit: Helt enkel og billig, både når man anskaffer Trangiaen, men også i brændstof efterfølgende. Sprit er dog ikke så effektivt som gas, og det er svært at finjustere og regulere varmen. Sprit virker dog i lavere temperaturer, men skal man på vinterfjeld eller lignende, vil jeg kun stole på en multifuelbrænder.
Fordele: Billig i brændstof. De mest prisstærke modeller er med spritbrænder. Du kan finde brændstof hvor som helst.
Ulemper: Soder gryder til. Man skal have gryden op for at regulere varmen. Tager længere tid at koge og tilberede mad.

Trangia gasbrænder

trangia Gasbrænder / 499 kr.

Gas: Gas kan købes i løssalg til din trangia med spritbrænder, eller også kan du købe din trangia med gasbrænder med det samme. Gasbrænderen klikkes ned i hullet i vindskærmen, hvor spritbrænderen også kan sidde, og en ledning stikkes ud af siden på Trangiaen, så gasdåsen står for sig på jorden. Det er nemt at regulere mængden af gas med ventilen med plus og minus, og dermed er det nemt at finjustere temperaturen. Den nederste vindskærm har et hul i siden, så gasledningen kan komme ud. Har du en ældre trangia, har den muligvis ikke hul i siden, men så er det muligt selv at lave et hul med en boremaskine.
Fordele: Effektiv. Kort kogetid. Finjustering af temperatur. Gryderne soder ikke til.
Ulemper: Gas er dyrere i brændstof end alternativer. Man må ikke medbringe brændstof på et fly. Gasdåser kan være svære at finde i alle lande, så man skal være sikker på at kunne købe gas det sted, man rejser hen.

TrangiaMultifueltrangia Multifuelbrænder / 1.699 kr.

Multifuel: En multifuelbrænder kan bruge alverdens typer brændstof i både ekstreme temperaturer og højder. Det er de færreste, der har behov for en multifuelbrænder, men det er muligt at købe den til din trangia. Multifuel-brænderen passer ned i hullet på 25 og 27-serien, ligesom gas og spritbrænderen, og den kan derfor ikke stå på jorden uden en trangia.
Fordele: Brændstof kan skaffes hvor som helst. Kan bruge mange typer brændstof. Effektiv i ekstreme temperaturer og højder. Et must på vinterfjeld.
Ulemper: Dyr at anskaffe. Som multifuelbrænder er den begrænset til kun at kunne bruges i Trangiaen, da den ikke kan stå selv. De færreste har behov for denne brænder, da de andre typer er tilstrækkelige.


Specifikationer & koder

  • Mini trangia (til 1 person): 0,8 liter, 150 mm pande, måler sammenpakket 150 mm x 67 mm. Vejer 330 gram.
  • Serie 27 (til 1-2 personer): 2x 1 liters gryde, 180 mm pande, måler sammenpakket 185 mm x 100 mm. Vejer 690-885 gram.
  • Serie 25 (til 3-4 personer): 1,75 og 1,5 liters gryder, 220 mm pande, måler sammenpakket 220 mm x 105 mm. Vejer 845-1130 gram.

Udover selve serienavnet er der også et tal efter bindestregen, som er en kode for, hvilke dele Trangiaen indeholder:

  • 1,2: Ingen sliplet-belægning
  • 3,4: Panden har sliplet-belægning
  • 5,6: Panden og gryder har sliplet-belægning
  • 2,4 og 6: Kedel inklusiv

De sidste forkortelser i produktnavnet, UL og HA, henviser til materialet. Står der GB, betyder det, at gasbrænderen er inklusiv.


7 ekstra stykker udstyr

Der findes masser af ekstra udstyr, som kan forbedre en trangia. Har du en ganske almindelig trangia i aluminium, kan du også sagtens opgradere den ved at løskøbe sliplet-pander og gryder, en løs kedel, en gasbrænder og meget andet.

  1. Skavanker: Mister du en rem, eller har du brændt gummiringen af i din spritbrænder, så fås de i løskøb, så din trangia kan sagtens leve videre, selvom den får en skavank.

  2. Etui: Vil du beskytte din trangia og indholdet i din rygsæk, så er et etui til Trangiaen en god ide. Selve sættet lukkes tæt med en rem, men er gryden sodet i bundet, eller sidder der madrester på din vindskærm, så kan det nemt komme til at fedte rygsækkens indhold til.

  3. Kedel: Vil du koge vand hurtigt og brændstofeffektivt, så er en kedel en god idé. Der findes flere slags og størrelser af kedler alt efter behov og antal personer.

  4. Multi-disc: Et enkelt og brugbart stykke ekstra grej er trangia Multi-disc. Multi-discen er en si, et skærebræt, et ekstra låg, og hvad du ellers kan finde på at bruge den til. Man har jo kun ét låg / en pande til en trangia, så skal man have to gryder i gang og holde noget varmt, mens det andet bliver færdigt, er Multi-discen genial. Discen kan pakkes ned med din trangia, så du skal ikke finde plads til andet end de få ekstra gram.

  5. Forvarmer: Et specielt, men genialt, stykke grej til din spritbrænder er en lille forvarmer, som gør det muligt at bruge sprit til vinterbrug. Forvarmeren sættes på under spritbrænderen, hvor sprit påføres på et absorberende materiale. Forvarmeren brænder først et par minutter og forvarmer selve spritbrænderen, så den nemmere kan komme i gang under frysepunktet.

  6. Fuelbottle: Sprit kommer ofte i dunke på en liter, som ikke er optimale at bruge som opbevaring af sprit på tur. Fuelbottle er en flaske til at dosere og håndtere sprit sikkert for at forebygge ulykker. Husk, at du aldrig må hælde sprit på en tændt eller varm spritbrænder. Flasken fås i flere størrelser alt efter behov.

  7. trangia Triangel: Vil du på tur uden at investere i en trangia Mini, så findes der også trangia Triangel, som er noget ekstra udstyr, så du kan komme lettere på tur. Triangel er egentlig bare en foldbar lille fod, som virker som vindskærm rundt om en spritbrænder, så du kan putte gryder direkte oven på foden. På denne måde har du en meget let oppakning, hvis du bare skal koge vand og ikke ud i de store gastronomiske udfoldelser.

Multidisc

trangia Multi-disc / 69 kr.


14 Tips og tricks til Trangiaen

  1. Putter du et par dråber vand i spritten, soder gryderne ikke så nemt til.

  2. Du kan bruge dine Trangia-gryder over bål.

  3. Gem plastikken eller brug et stykke stof mellem din sliplet-pande og gryder, så de ikke ridses.

  4. Pak kun de dele, du skal bruge. Det er muligvis kun nødvendigt med en kedel eller en gryde i stedet for at tage to gryder og eventuelt en kedel med.

  5. Mange synes, at Trangiaen er tung i forhold til andre brændere. Men går man tre til fire personer sammen om en trangia, så er den pludselig ikke tung, sammenlignet med hvis man hver især pakker en let brænder.

  6. Vil du pakke let og har et helt Trangia-sæt med spritbrænder, så det muligt at købe en lille, foldbar fod til at putte omkring spritbrænderen, så man ikke behøver slæbe hele sættet med.

  7. Du skal ikke regne med at, du skal ud og investere i et nyt Kogesæt, når du først har investeret i en trangia, da der er mange muligheder for at udskifte dele.

  8. Man kan altid bygge videre på sit Trangia-sæt, og f.eks. opgradere med sliplet-gryder, hvis man på et tidspunkt får behov for det.

  9. Der er stor prisforskel på gas til brændere, og man skal være opmærksom på, at det helt billige gas er mindre rent end det dyre og derfor kan stoppe dyssen til. Så vil du passe godt på din brænder, bør du købe gas fra friluftsbutikker.

  10. Sluk spritbrænderen med varmedæmperen, der kan skyde til side for at regulere låget. Du skal ikke bruge skruelåget, da du så brænder gummiringen af.

  11. Husk at putte spritbrænder i plastposen, som medfølger fra start, hver gang du har brugt den. For det første så undgår du, at der ryger sprit ud i din gryde, som ødelægger alt din mad. Derudover vil en løs brænder ødelægge gryden, da de to forskellige metaller ikke er gode sammen i længere tid.

  12. Tænd gas med ildstål. Tænder du med lighter eller andet, så tag vindskærmen af.

  13. Fyld Trangiaen helt op, så den ikke rasler, når du går med den i rygsækken. Vi putter alt fra viskestykker til ildstål og grydesvampe ned i Trangiaen. Det er samtidig pladsoptimering.

  14. En lille fun fact: Vidste du, at gasbrænderen til trangia faktisk er en Primus-brænder?
Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Hvordan søger jeg visum?

Hvordan søger jeg visum?

Fokus på højdesyge

Fokus på højdesyge

TEST: Termokande til outdoorbrug

TEST: Termokande til outdoorbrug