VÆLG DET RETTE MELLEMLAG

En tynd, kraftig eller strækbar fleece? Striktrøje eller uldfleece? Eller måske dunjakken, fiberjakken eller hybridjakken? Forskellige typer mellemlag har vidt forskellige styrker, og vil du have den bedst mulige komfort på tur, er det vigtigt at vælge det rigtige.

Mellemlag.jpg
Skrevet af: Rasmus Simonsen
Opdateret den 23. aug 2022
Læst af: 7703

En tynd, kraftig eller strækbar fleece? Striktrøje eller uldfleece? Eller måske dunjakken, fiberjakken eller hybridjakken? Forskellige typer mellemlag har vidt forskellige styrker, og vil du have den bedst mulige komfort på tur, er det vigtigt at vælge det rigtige.

Lag på lag-princippet er super at klæde sig på efter på tur, da man ved at medbringe flere lag bedst muligt kan variere varme efter aktivitet.

Flere tynde lag er bedre end ét tykt, da vejr og aktivitetsniveau hele tiden ændrer sig, og lagene skal derfor nemt kunne varieres.

Mens inderlaget skal holde dig varm og transportere sved væk fra kroppen, og yderlaget er din beskyttelse mod elementerne, så er mellemlagets fornemmeste opgave at holde på kropsvarmen.

Det fås derfor i forskellige tykkelser og materialer alt efter typen af aktivitet og klima. Mellemlaget skal desuden lede fugten væk fra kroppen og ud til det yderste lag. Svedtransport er derfor et nøgleord for et godt mellemlag.

Når man vælger et mellemlag, skal man være opmærksom på vægt i forhold til varme, samt hvor isolerende mellemlaget er. Der er desuden stor forskel på de forskellige materialers egenskaber; blandt andet hvor hurtigt det tørrer, og om det kan isolere, selvom det er fugtigt.


10 detaljer at holde øje med

  1. Fuld lynlås er standard på de fleste mellemlag. Den gør det muligt at tage mellemlaget på som en jakke.

  2. ¾ lynlås gør det muligt at tage mellemlaget på som en pullover. Løsningen er ofte billigere og fås ved de tyndere mellemlag.

  3. Lommer eller ej er meget forskelligt fra mellemlag til mellemlag. Ved de kraftigere mellemlag er der ofte enten en brystlomme eller to håndlommer. Vær opmærksom på kvaliteten af lommer, og gå efter YKK eller lignende kvalitet på alle lynlåse.

  4. Elastikjustering af taljen er ikke en detalje, man ser ved så mange mellemlag, men enkelte har justering eller strækbart materiale til dem, der ikke er så brede om hofterne.

  5. Hætte eller høj hals fås ved de fleste mellemlag. Skal du bruge jakken under flere lag, kan en hætte sidde i vejen, men modsat kan den også få fleecen til at slutte tættere om halsen.

  6. Vask og pasform hænger sammen. Billige produkter mister hurtigt formen, samt dens isolerende effekt efter få vaske, da de opkradsede fibre, som isolerer, vaskes flade og den varme luft dermed ikke holdes inde.

  7. Holdbarhed og styrke varierer meget fra materiale til tykkelse og kvalitet på metervaren.

  8. Tykkelse og materiale er meget afhængig af klima og aktivitet.

  9. Bæredygtighed som genanvendte materialer, Bluesign®-certificeringer og mange andre grønnere tiltag er nemme at gå efter ved et mellemlag.

  10. Pris varierer meget alt efter kvalitet, materiale og mærke. Det kan godt betale sig at købe et mellemlag i god kvalitet, da mange af de billige produkter ikke holder pasformen eller deres egenskaber.

MELLEMLAGETS MATERIALER

Uld er som bekendt naturens gave til det meste, også til mellemlaget.

+ Temperaturregulerende, absorberer og leder fugt væk fra kroppen, er naturligt bakteriehæmmende, holder én varm, selvom materialet er vådt, tørrer hurtigere end bomuld, og når det kommer til merinould, er det blødt og klør ikke.

- Ulden er ikke særlig stærk i sig selv, ikke lige så svedtransporterende som syntetiske materialer ved højpulsaktivitet og prisen er højere.

Polyester er et solidt materiale med gode svedtransporterende egenskaber til en god pris.

+ Svedtransporterende, god styrke, billigt og hurtigttørrende.

- Kræver aktivitet for at virke isolerende.

Nylon/polyamid er et meget stærkt materiale, der ofte blandes med uld og andre materialer for at give styrke.

+ Svedtransporterende, meget høj styrke og hurtigttørrende.

- Isolerer ikke særligt i sig selv.

Elastan/lycra er et godt materiale til at sikre en tættere pasform.

+ Svedtransporterende og meget høj fleksibilitet.

- Kan ikke bruges i sig selv og har ikke så høj styrke som faste materialer.


7 TYPER MELLEMLAG

Mellemlag fås i vidt forskellige materialer, som har vidt forskellige egenskaber. Her er syv typer med konkrete eksempler.

 

HaglofsSolo II Jacket Women
Klassisk tynd fleece
Haglöfs Solo II Jacket

Helt klassisk fleece med god styrke og varme i forhold til vægt. Fleecen giver varme, men gør det også muligt at komme af med varmen, selvom du er aktiv. For at holde varmen i et syntetisk produkt skal du bevæge dig mere til varmen end med et uldprodukt, som er bedre til stilstand.
Vægt: ca. 275 gram.
Oplagt til: Allroundbrug.
Pris: 699 kr.
www.haglofs.dk


montane mens viper hoodie p
Strækbar fleece
Montane Viper Hoodie i Polartec Thermal Pro®

Strækbar fleece i Polartec Thermal Pro® med høj styrke, strækbarhed og samme egenskaber efter mange vaske. Er lavet i en blanding af 80% polyester, 12% tencel® og 8% spandex. Med et glat ydre bliver friktion med en jakke udover mindsket, og man oplever mindre statisk elektricitet.
Vægt: ca. 358 gram.
Oplagt til: Allroundbrug og hurtig svedtransport.
Pris: 799 kr.
www.montane.co.uk


HaglofsSwookJacket
Kraftig fleece
Haglöfs Swook Jacket

En kraftig kvalitetsfleece med et strikket udseende og opkradset inderside. De kraftige syntetiske trøjer giver en god varme samtidighed med gode temperaturregulerende egenskaber ved højpulsaktiviteter. Det er vigtigt at gå efter syntetiske produkter af en god kvalitet, da de holder deres isolerende egenskaber efter mange vaske.
Vægt: ca. 560 gram.
Oplagt til: Vinterbrug plus den er hurtigtørrende.
Pris: 900 kr.
www.haglofs.dk


ICEBREAKER WAYPOINT CREWE S
Striktrøje
Icebreaker Waypoint Crewe Sweater

En striktrøje, som de fleste nok kender det, men i blød, fin merinould. En klassisk striktrøje fungerer godt som mellemlag, men er oftest lidt tungere og lidt mindre slidstærk end andre mellemlag. For at få det maksimale ud af en striktrøje skal den hovedsageligt bestå af uld, men den må gerne være blandet med mindre dele af andre materialer, som også er svedtransporterende.
Vægt: ca. 573 gram.
Oplagt til: Vinterbrug og i fugtigt klima.
Pris: 1.299 kr.
www.icebreaker.com


ICEBREAKER WANDER JACKET 1
Uldfleece
Icebreaker Wander Jacket

Et mellemlag i blød merinould tilsat lidt nylon og elastan for ekstra styrke og bevægelsesfrihed. Med en opkradset inderside opnås maksimal varme og komfort. Denne uld-fleece minder om en normal fleece, men har de mange gode egenskaber fra ulden. Uld er godt til at temperaturregulere, og varmer selvom det er fugtigt. Uld er naturligt bakteriehæmmende og gør dermed, at du kan bruge dit mellemlag i ugevis uden at have behov for at vaske det.
Vægt: ca. 450 gram.
Oplagt til: Allroundbrug og i fugtigt klima.
Pris: 1.399 kr.
www.icebreaker.com


23139 Delta LT Jacket M Exo
Tynd fleece
Arc’teryx Delta LT fleece

”Vaflet” opbygning, som skaber luftlommer, når den bruges under en anden jakke. Så selvom fleecen er tynd og let, så har den gode isolerende egenskaber.
Vægt: ca. 265 gram.
Oplagt til: Sommerbrug og højpulsaktivitet.
Pris: 999 kr.
www.arcteryx.com


Keb fleece hoodie m 21
Blandingsfleece
Fjällräven Keb fleece Hoodie

Polyester inderst og uld yderst. Strækbar fleece med egenskaber fra det syntetiske og organiske materiale. Giver gode egenskaber fra begge lejre, men også ulemperne fra begge materialer, så der er blandt andet bedre svedtransport, men ikke lige så gode bakteriehæmmende egenskaber.
Vægt: ca. 510 gram.
Oplagt til: Allroundbrug.
1.699 kr.
www.fjallraven.dk


VIRKER IKKE SOM MELLEMLAG

Bomuldssweateren: Bomuld er ikke et godt materiale at være aktiv i, da det suger fugt, og du kan komme til at føle dig våd og kold, hvis du sveder eller det regner. Bomuld fungerer derfor ikke som mellemlag. En trøje i bomuld har en god styrke og holdbarhed, men det bør kun bruges til hverdagsbrug.

Den vindtætte softshell: En softshell, eller andet der er vindtæt, fungerer ikke optimalt som mellemlag. Et vindtæt lag bør ikke bruges som mellemlag, da du opbygger en for tæt struktur, som ikke er åndbar nok. Vindtætte jakker skal bruges som yderste lag; ligesom skaljakker.


3 VARME MELLEMLAG

Selvom de lyder voldsomt, så er det helt normalt at benytte et mellemlag i uld eller et syntetisk materiale under en jakke til vinterbrug. Dun og fiberjakker fås i mange tykkelser, og der er derfor også produkter specielt udviklet til at bruge under en skaljakke.

montane featherlite down mi
dunjakke
Montane Featherlite Down Micro Jacket

Dunjakken er med sine lette vægt og fine gåsedun med en fyldkraft på 750 helt ideel til at bruge som et varmt, isolerende mellemlag. Der findes mange tyndere dunprodukter, og det er vigtigt at gå efter produkt med så høj en fyldkraft og så stor en andel dun og lille andel fjer som muligt.
Vægt: ca. 340 gram.
Oplagt til: Vinter og koldere brug.
Pris: 1.799 kr.
www.montane.co.uk


24474 Atom LT Hoody W Quant
Fiberjakke
Arc’teryx Atom LT Hoody

Solid fiberjakke med syntetisk fyld. Jakken er let og tynd, men giver masser af varme som mellemlag. Jakken kan også bruges som yderste lag eller som pausejakke.
Vægt: ca. 330 gram.
Oplagt til: Vinter og koldere brug.
Pris: 2.099 kr.
www.arcteryx.com


Yeti Screen Isolierende Hyb
Hybridjakke
Yeti Screen Down Hybrid Jacket

Forestil dig en strækbar fleece, der har fået en dunjakke på fronten. Denne hybridjakke kombinerer flere typer af mellemlag, så du får ekstra varme på torsoen kombineret med et tyndere, strækbart fleecemateriale, hvor du har behov for at komme af med varme. Der findes flere typer hybridprodukter alt efter aktivitet og klima, og man skal derfor vælge efter typisk brugsflade.
Vægt: ca. 295 gram.
Oplagt til: Koldere allroundbrug.
Pris: 1.299 kr.
www.yetiworld.com

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen

Rasmus Simonsen er grejnørd. Rasmus elsker gode materialer og teknologier, og der er ikke noget bedre end at have det helt rigtige udstyr med på tur – selvom det ofte er nyt grej, han har med, da Rasm

Andre spændende artikler


Guide: Kom i gang med vandring

Guide: Kom i gang med vandring

Vandring mellem Wicklows toppe

Vandring mellem Wicklows toppe

Bagan

Bagan