Du er her:

En efterårstur langs Gudenåen


Det er lige i starten af november. Vi er to lidt ældre “herrer” godt over de 40, der har planlagt en vandretur langs Gudenåen fra Tørring, over Hammer Mølle til åens udspring i Tinnet Krat.Med rygsækkene pakket, støvlerne pudset, masser af godt humør og et herligt efterårsvejr går det afsted langs Gudenåen, modstrøms op mod udspringet. Naturen er utrolig afvekslende med tætte fyrreskove, åbne strækninger med marker og lyngsletter, tætte buske langs brinken og et bakket terræn langs flodsengens flade bund. Og ikke mindst er dette område det mest vandrige i Jylland med et hav af kildevæld. Efter et par timers vandring passerer vi Hammer Mølle, en gammel nedlagt vandmølle, hvor der er lavet en fin laksetrappe. Efter yderligere et par timers vandring når vi frem til en stor mark med fire store betonkar. Det er resterne af et af landets første friluftsbade med helsebringende vand fra Gudenåen, indrettet af en foretagsom bonde i midten af 30'erne. Umiddelbart efter friluftsbadet ligger Gudenåens udspring. Her pibler rindende klart vand direkte op fra jorden, og hurtigt samles det til en lille bæk. Det er underligt at stå her og forstille sig, hvor stor Gudenåen bliver efter en tur mod øst gennem Tørring og Silkeborg, inden den løber ud i Randers Fjord. Efter en god friskbrygget kop kaffe fra Trangia’en, naturligvis med det velsmagende vand fra åen, fortsætter vi ca. 300 m langs den afmærkede rute mod Skjern Åens udspring - eller rettere start. Skjern Å starter nemlig i en lille sø, inden den løber gennem Rørbæk sø og videre mod vest for at ende i Ringkøbing Fjord. Egentlig ganske pudsigt at landets to længste åer starter et stenkast fra hinanden, men løber i hver deres retning. Fremme ved teltpladsen lidt nord for de to åer bliver teltet hurtigt rejst - Trangiaen kommer igen på arbejde med vand til den varme chokolade. Lidt senere tænder vi bål, rødvinen til aftensmaden tempereres, og mørket sænker sig langsomt over den fredfyldte plads. Dagligdagens stress og jag forsvinder langsomt ud af kroppen, mens vi sidder her og taler sagte om livets virkelige værdier. Det bliver sent, inden vi kryber i posen. Næste morgen stikker vi søvndrukne hovederne ud under teltdugen, og hvilket syn. Morgendisen ligger let over terrænet, solen er ved at komme igennem, og landskabet ligner et eventyrbillede. Endnu et døgn er tilbragt i den danske natur med stærke naturoplevelser og med det evigt tilbagevendende spørgsmål: Hvorfor er vi altid de eneste, som er her?! Denne artikel er blevet bragt i Adventure World/Opdag Verden nr. 32 i 2001

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 29. dec 2014
Senest opdateret den 28. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind