Du er her:

I kano til Karasjok

Et vildmarkseventyr i Nordnorge


Pak mad til 28 dage i rygsækkene. Tilføj en foldekano og Norges mest afsidesliggende vildmarksområde. Insistér på at tage turen på den mest bæredygtige måde. Det kan kun ende med én ting: et vaskeægte vildmarkseventyr. Ekspeditionen er vores første længere tur. Målet er byen Karasjok, og midlet er en sammenfoldelig kano samt modige vandreben, og inspirationen er fra typer som den norske friluftskonge, Lars Monsen. Vi er en københavner, Tine, og en nordmand, Bror fra Oslo-området, som har læst klimaforandringer sammen i Sogndal. Ideen begyndte at udforme sig under pandemien. Studierne krævede mindre tid, og det var oplagt at bruge tidsgaven på turforberedelser. Men turen skulle have flere mål i sigte: I tidens ånd ville vi gøre den så bæredygtig som mulig og uden CO2-aftryk. Vi lånte derfor en dehydrator og begyndte at tørre nogle af de uoverskuelige mængder mad, vi fandt i lokalbutikkernes skraldespande, og vi købte alt vores udstyr brugt – også vores sammenfoldelige Ally-kano, som i juni blev døbt ’Else Marie’, efter hende der gjorde turen mulig. Hun hjalp os ved at afslå vores ansøgninger om kandidatstudier i København. Så måtte vi jo tage på tur og rejse mod nord det næste halve år.
Tung indmarchBirketræerne på Finnmarksvidda har allerede maskeret sig i efterårsfarver, selvom vi kun akkurat har taget hul på september. Vi kører med bus fra Alta til Kautokeino og tager en taxi ud i ødemarken; ud mod den finske grænse, hvor vi skal starte turen fra Šihččajávri Fjeldstue. Vi fornemmer på vores lokale taxichauffør, at det var lidt for optimistisk og storbysnudet at forvente, at taxien går helt til fjeldstuen. Men han er snakkesalig, og udover slet skjult hån og advarsler om bjørn får vi nummeret på en fyr, som kan hente os på ATV og køre os fra hovedvejen ud i vildmarken. Sådan starter eventyret. I solnedgangen. Bag på en ATV. Ud af et bumpet hjulspor. Vi slår vores første lejr 10 km fra Šihččajávri Fjeldstue, 23 km fra Øvre Anarjohka Nasjonalpark og 35 km fra elven Kárášjohka. Næste dag begynder vi indmarchen efter kort og kompas. Terrænet er tungt, skifter mellem knæhøjt krat og ankeldyb mose, og vi kæmper os gennem landskabet med de store rygsække. De er tunge. Kanoen vejer i sig selv lidt over 20 kilo, og derudover har vi mad med til 28 dage samt kano- og turudstyr. Indmarchen er derfor i to omgange med rygsække på ca. 25 kilo. De første par dage bliver det korte strækninger. Vi når kun 6 kilometer, før vi må lægge rygsækkene på en fjeldside og markerer depotet på GPS’en. Så går vi tilbage til lejren og flytter den så langt frem, vi orker, før himlen begynder at blive violet, og vi slår lejr for natten.Sådan går den første uge. Gradvist går vi læn...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Skrevet af: Tine Svendsen og Bror Tandberg
Den 26. jan 2021
Senest opdateret den 18. maj 2021

Andre spændende artikler


16 dages kanotur i Yukon-territoriet

16 dages kanotur i Yukon-territoriet

5 fantastiske kanoture i Sydsverige

5 fantastiske kanoture i Sydsverige

Dansk Ny Guinea-farer klar med eventyrlig bog

Dansk Ny Guinea-farer klar med eventyrlig bog

Dansk verdensrekord: Ny Guinea rundt i kano

Dansk verdensrekord: Ny Guinea rundt i kano

En efterårstur langs Gudenåen

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind