Spanien

Vandreferie med store oplevelser året rundt

Vældet af fine vandreoplevelser får en ekstra dimension i form af charmerende middelalderlandsbyer, et delikat køkken spækket lokale lækkerbiskener og en rig, spændende historie, der stadig i dag er enormt levende. En vandretur i Spanien er ofte en rejse gennem såvel landskaber som kultur og historie – og der er altid et glas vin af skylle indtrykkene ned med, når dagen lakker mod enden.
Indholdsfortegnelse

De bedste steder at vandre i Spanien

Spanien er et slaraffenland, når det kommer til vandreture, og som noget ret specielt, finder man glimrende steder at vandre året rundt. Landet byder nemlig på alt fra zigzaggende ruter under de himmelstræbende tinder i de høje Pyrenæerne over uforglemmelig pilgrimsvandring på Caminoen til lun vintervandring på de Kanariske Øer og Mallorca
Spanien

Mallorca

Mallorca lokker med et fabelagtigt klima, skønne bjerglandskaber og hyggelige landsbyer, hvor man kan tanke op på lokale delikatesser på vandreturen. Særligt de dramatiske Tramuntana-bjerge, der er på UNESCOs verdensarvsliste, byder på utrolig flot vandring med store udsigter til det blå Middelhav, skyggefulde olivenlunde og frodige plantager.

På Mallorca finder man en af Europas klassiske vandreruter i form af GR221 – De tørre stens rute – der bugter sig gennem bjergene, men vil man hellere udvælge en charmerende bjerglandsby og bruge den som udgangspunkt for dagsture, er der også masser af muligheder for det. Uanset hvad man vælger, finder man vandring i et lækkert klima og rig mulighed for at krydre oplevelsen med spændende kulturelle oplevelser. 

Priser fra 4.998,-
Ture på egen hånd
Spanien

Tværs over Mallorca - Tramuntana

8 dages vandreferie på GR221-ruten Tramuntana på Mallorca
Priser fra 3.595,-
Fællesture
Spanien

Vandring på Mallorca

8 dages vandretur fra hytte til hytte over Tramuntana bjergene på Mallorca
Ruteforslag
Spanien

GR221 - Mallorca

8 dages vandrerute gennem skyggefulde olivenlunde, frugtplantager og bjerge højt over Middelhavet.

Gran Canaria

Gran Canaria er en af de syv Kanariske Øer, og med en vidunderlig placering i Atlanterhavet ud for Nordafrikas kyst finder man her et herligt klima, storslået nature og fantastiske muligheder for gode vandreture.

Den spanske vulkanø er nok mest kendt for sine brede sandstrande ved de azurblå, varme vande, men inde i landet rejser bjergene sig højt og dramatisk over dybe dale. Herinde bølger vandrestierne sig gennem smaragdgrønne landskaber med dramatiske klippeformationer, og der er en helt anden ro end ude ved kysterne, hvor de fleste gæster opholder sig.

Gran Canaria har masser af vandrestier, og det er oplagt at finde en base i bjergene, tage den lille, lette dagtursrygsæk på og udforske naturen til fods. På grund af klimaet og beliggenheden kan man drage ud året rundt. 

Spanien
Priser fra 3.295,-
Fællesture
Spanien

Vandreture på Gran Canaria

7 dages solrig bjergvandring fra fantastisk beliggende landsby
Spanien

Tenerife

Tenerife er den største af De Kanariske Øer og ligger omtrent 300 kilometer uden for den nordafrikanske kyst i det store Atlanterhav. Øen er domineret af den enorme vulkan Teide, som troner højt over det golde højland på Tenerife, og faktisk er bjerget det højeste i Spanien med sine 3.718 meter.

Turen til toppen af Teide er en populær vandretur, hvor mange ankommer til toppen, som solen står op over Atlanterhavet, og vulkanen kaster sin skygge ud over det blå ocean. Der er dog meget mere vandring at komme efter på øen, hvad enten man vil gå en længere sammenhængende rute eller er mere til dagsture fra en fast base på hotel eller vandrehjem.

En myriade af fine stier slynger sig gennem landskaberne på de mere frodige dele af øen, og vil man opleve det hele, så går vandrestien GR131 fra kyst til kyst gennem vulkanøens hjerte. Som på de andre af De Kanariske Øer finder man også lækre strande, så der er god mulighed for at vaske vandrestøvet af kroppen, når man har vandret det, man vil vandre. 

Priser fra 3.295,-
Fællesture
Spanien

Vandreture på Gran Canaria

7 dages solrig bjergvandring fra fantastisk beliggende landsby
Priser fra 4.998,-
Ture på egen hånd
Spanien

Tværs over Mallorca - Tramuntana

8 dages vandreferie på GR221-ruten Tramuntana på Mallorca
Ruteforslag
Spanien

Camino dos Faros i Spanien

Fyrtårnsruten på 'Dødens Kyst'

Caminoen – Santiago det Compostela

Der er vist ingen tvivl om, at Caminoen gennem de idylliske, spanske landskaber til Santiago de Compostela er verdens mest kendte pilgrimsrute. Her smelter vandretur, natur, kultur, historie og religion sammen til en helhedsoplevelse, mange pilgrimsvandrere beskriver som livsændrende – en oplevelse, der er vidt forskellig fra person til person, men som de fleste er enige om er mere end blot en vandretur.

På Caminoen er der for mange såvel den ydre som den indre rejse, og mens den ydre rejse byder bølgende bakker, hyggelige landsbyer, historiske pilgrimssteder og masser af lækre, lokale specialiteter, så er den indre rejse i sagens natur personlig. Caminoen er dog ikke kun én rute, men flere stier fører til slutpunktet i Santiago de Compostela. Den franske rute, som slynger sig gennem Spanien, er den mest populære, men for dem, der ønsker at vandre en alternativ rute – eller blot vandre videre, når målet egentligt er nået – er der rigeligt med variationer. 

Priser fra 3.595,-
Fællesture
Spanien

Vandring på Mallorca

8 dages vandretur fra hytte til hytte over Tramuntana bjergene på Mallorca
Ruteforslag
Spanien

Camino dos Faros i Spanien

Fyrtårnsruten på 'Dødens Kyst'
Ruteforslag
Spanien

GR223 PÅ MENORCA

En uge på Camí de Cavalls
Spanien

Pyrenæerne, Picos de Europa og Sierra Nevada-bjergene

Spanien er velsignet med flere bjergområder, der er som skabt til vandreture. I nord finder man Pyrenæerne, hvor stier zigzagger sig gennem frodige bjerge og langs klippefyldte bjergkamme og til nøgne tinder med udsigt langt ud i det fjerne.

Her finder man flere langdistanceruter som for eksempel GR11, der bugter sig gennem hele bjergkæden fra Middelhavet til Atlanterhavet, men der er også masser af muligheder for kortere ture med overnatning i telt, fine bjerghytter eller på hotel. Et andet oplagt vandreområde er nationalparken Picos de Europa i det nordlige Spanien, hvor man f.eks. finder spektakulære dagsture i bjerge med kløfter og store sletter, og charmerende middelalderlandsbyer danner perfekte baser til at udforske herlighederne.

Sierra Nevada-bjergene i det sydlige Spanien lokker også med vandrestier gennem uforglemmelige landskaber, hyggelige landsbyer og som alle andre steder i Spanien venter der altid lækker lokal mad og et glas vin til at skylle dagens oplevelser ned med. 

Ruteforslag

Nationalparker i Pyrenæerne

11 dage i Parc National des Pyrénées & Posets Maladeta Natural Park + toptur til Vignemale

Nyttige oplysninger til din vandretur i Spanien

Oplagt til vandring året rundt

Man kan finde steder at vandre i Spanien året rundt. Mens sommeren egner sig bedst til vandreture i Pyrenæerne og Sierra Nevada, hvor der falder sne i de høje dele af bjergene, så kan man vandre på De Kanariske Øer og Mallorca nærmeste året rundt. Det er faktisk perfekt at vandre på øerne om vinteren, hvor store dele af fastlandet i Europa ikke er specielt tillokkende, når det kommer til vandreture. Om sommeren kan der blive rigtig varmt, alt efter hvilken rute og dele af øerne man vælger. Generelt kan man dig sige, at der er perfekte steder at vandre i Spanien året rundt
Spanien
Spanien

Kultur: Blandt spanierne

Ingen travlhed. Det er bare lidt mindre hektisk i Spanien, og befolkningens hverdag afspejler perfekt middelhavslivsstilen. Der er tid til at snakke, og der er stort fokus på afslapning og nydelse – ofte sammen med familien, som har højeste prioritet for mange spaniere. Som alle andre steder er der selvfølgelig mange forskelle spanierne imellem, men skal man generalisere, så har spanierne en dejlig egenskab til fælles: Et varmt, omgængeligt og gæstfrit sind.

Forkælelse i det spanske køkken

Hver region i Spanien har sine egne kulinariske skatte, hvilket til dels skyldes det varierede land og klima. Det varierede køkken omfatter lækker mad med blandt andet gryderetter, masser af friske grøntsager, kød, skinke, fisk og skaldyr, ost, olivenolie og himmelske desserter – selvfølgelig ledsaget af lækre regionale vine, der smager ekstra godt efter en dag på stierne.

Og så er der selvfølgelig den store passion for tapas – fra den berømte spanske skinke (Jamón Ibérico), små stegte peberfrugter (Pimientos de Padrón), grillet blæksprutte og kogt blæksprutte (Calamares eller Pulpo), rejer i hvidløgsolie (Gambas Al Ajillo), velsmagende kartofler (Patatas bravas), kartoffelomelet, grønne og sorte oliven, forskellige typer ost og lækre pastaretter. Er du glad for mad, bliver du ikke skuffet i Spanien. 

Spanien

Spørgsmål og svar om vandreferier i Spanien

Hvornår er det bedste at tage på vandretur i Spanien?

Du kan tage på vandretur i Spanien året rundt. Det handler blot om at vælge det rigtige sted på den rigtige tid af året. De behagelige temperaturer på De Kanariske Øer gør en vandreferie i vintermånederne til en vidunderlig aktiv oplevelse i naturen.

Hvor kan man vandre i Spanien?

De Kanariske Øer, Mallorca, Pyrenæerne, Picos de Europa og Sierra Nevada-bjergene er nogle af de mest oplagte – og skønneste – steder at vandre i Spanien.

Er der nogle steder i Spanien, der er på UNESCO's kulturarvsliste?

Spanien byder på i alt 49 UNESCO's verdensarvssteder. Heraf er 43 steder på verdensarvslisten og fire steder på verdensnaturarvslisten. Flere af stederne er oplagte at besøge i forbindelse med vandreture; f.eks. den gamle bydel i Santiago de Compostela, pilgrimsruterne til Santiago de Compostela, Teide Nationalpark og kulturlandskabet Serra de Tramuntana på Mallorca.

Hvilke kulinariske lækkerier bør man ikke gå glip af i Spanien?

Den kulinariske mangfoldighed i Spanien er stor. De regionale retter er altid tilberedt med masser af friske grøntsager, kød eller skinke, fisk eller skaldyr, regionale oste og olivenolie. De regionale vine fuldender de spanske måltider. Sørg for at prøve en af følgende specialiteter under din vandreferie:

  1. Jamón Ibérico (spansk skinke)
  2. Pimientos de Padrón (små stegte peberfrugter)
  3. Calamares eller Pulpo (grillet blæksprutte eller kogt blæksprutte)
  4. Gambas Al Ajillo (rejer i hvidløgsolie)
  5. Patatas bravas (sprøde stegte kartofler)
  6. De pragtfulde grønne og sorte oliven
  7. De regionale oste som manchego-ost
  8. Empanadas (fyldte dumplings)

Hvilke særlige højdepunkter støder du på, når du vandrer i Spanien?

Afhængigt af regionen fører vandrestierne i Spanien dig gennem vidunderlige naturområder med skønne udsigter og byder på mange seværdigheder langs ruterne. Oplev øens hovedstad, Palma de Mallorca, når du vandrer på Mallorca, eller nyd stilheden, mens du vandrer i Tramuntana-bjergene. Der er rendyrket vandrenydelse året rundt på De Kanariske Øer. Teide, Tenerifes og hele Spaniens højeste bjerg, er altid fantastisk og pilgrimsvandring på Caminoen til Santiago de Compostela byder på en kavalkade af kulturelle og historiske højdepunkter.

Læs artikler om Spanien fra magasinet Opdag Verden

Ny vandrerute langs Mallorcas kyst

Ny vandrerute langs Mallorcas kyst

285 kilometer langs kysterne
Til Spanien på tandem

Til Spanien på tandem

Halfdan Rasmussen og Tage Lau på tandem fra København til den spanske grænse.
4 Dagsture i Murcia

4 Dagsture i Murcia

Bjergvandring, kystvandring og eventyr i Spanien
Log ind