Du er her:

Stædige skiløbere i Venezuela

På ski over tågeskoven


Det kan godt være, at der ikke er meget skiløb at komme efter i Venezuela. Det afholder dog ikke Jimmy Petterson fra at spænde brædderne på ryggen og trekke op gennem jungle og tågeskov for at finde en gletsjer i næsten fem kilometers højde, hvor det er muligt.Jeg ankommer til universitetsbyen Merida sent i oktober. Her bor 310.000 mennesker, men byen virker meget mindre med sin venlige, tilbagelænede atmosfære og bliver i Lonely Planet beskrevet som ’en velstående Andes-by med en ungdommelig energi og en stærk kunstscene’. Jeg er dog ikke rejst her til for at udforske kunstscenen og dykke ned i nattelivet med de studerende. Nej, mit besøg her har kun ét formål – at stå på ski i Venezuela. Jeg tvivler på, at der er mange andre missioner, der er lige så don-quijotiske som at ville stå på ski i det her smukke land med regnskove, åben savanne og dampende sumpområder, der ligger blot otte grader nord for ækvator. Jeg regner med, at det er lige så sandsynligt, at de imødekommende lokale ved noget om skiløb, som det er, at de bliver polarforskere. Men, det sydvestlige hjørne af landet markerer den nordlige slutning på de mægtige Andesbjerge, og Pico Bolivar rejser sig op over regnskoven, tågeskoven og resten af omgivelserne til toppen i 4981 meters højde. ”Jeg tvivler på, at der er mange andre missioner, der er lige så don-quijotiske som at ville stå på ski i Venezuela.” På ’ønskelisten’Pico Bolivar og Pico Humboldt (4942 meter) ikke langt derfra har altid været hjemsted for sne og is året rundt i form af nogle små gletsjere. Med ankomsten af klimaforandringer, der har forårsaget knusende tilbagetog for verdens ækvatoriale gletsjere, vil det dog ikke blive ved med at forholde sig sådan. I løbet af et par år, muligvis inden det næste årti ser sin afslutning, vil muligheden for at opnå blot et par sving på skiene i Venezuelas sne være gledet ind i historiebøgerne for evigt. Det er ikke så længe siden, at tingene så temmeligt anderledes ud, og der faktisk var en smule skiløb at komme efter i landet. Første gang jeg hørte om det, var i The Ski and Snowboard Guide of 1995-96, hvor redaktør Patrick Thorne havde indbefattet et afsnit om den hæderkronede Merida svævebane, der slet og ret er kendt under den spanske oversættelse – el teleférico. Med respekt for landets skimuligheder forklarede han i bogen, hvordan der ”når man når toppen desværre ikke er meget skiløb at komme efter – muligheden tættest på topstationen slutter i en lodret klippe og garanteret død, og det bliver ikke promoveret særlig meget. Andre steder kan du måske finde en smule skiløb, hvis du har en guide til at vise dig rundt, men dårlige sneforhold, der dækker gletsjerspalter, er hvad du skal regne med”. De ord pirrede mig tilstrækkeligt til, at et besøg til Merida straks blev tilføjet på min ’ønskeliste’. Immigranter på skiSelv inden svævebanen blev fuldført , var der en anelse skiløb at komme efter i Venezuela. Det blev mest udøvet af immigranter fra Europa, der havde slå...

For 1 krone kan du læse denne artikel

PRØV et Opdag Verden medlemskab i 30 dage for en krone, herefter
betaler du 29 kroner om måneden (uden binding)

Du får rabat i Eventyrsport og Friluftsland, læs magasinet hver anden måned,
medlemsture, foredrag og meget mere

Den 19. mar 2015
Senest opdateret den 06. dec 2016
Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind