Opdag Verden nr. 108, aug-sep 2023


Det gode grej (og det dårlige vejr)

OV106 Cover 700

Har du nogensinde vandret i fjeldet, når stormen hyler, regnen høvler ubønhørligt ind fra siden sommerdag efter sommerdag, og temperaturen ligger på den kolde side af de 5 grader? Den slags vejr har jeg netop været i på en vandretur i Islands højland, men ødelagde det turen? Druknede glæden i vejrets lunefulde raseri? Overhovedet ikke, og det er der primært en god grund til: Jeg havde udstyret til turen. Mine fødder forblev lune (på nær når de skulle ud af støvlerne på flodkryds), benene var tørre under skalbukserne og overkroppen tør og varm under skaljakken. Jeg gik selvfølgelig glip af nogle (efter sigende) forrygende udsigter undervejs, men det var stadig en rigtig god tur (som du for øvrigt kan læse mere om i et af de næste magasiner).

Nu hvor jeg sidder hjemme i Danmark igen, får oplevelsen mig til at tænke på mit forhold til grej. Det har nemlig ændret sig radikalt gennem årene. Der var engang, hvor jeg tog på årelange cykelture og månedlange treks i Himalaya uden overhovedet at pakke f.eks. skaljakke og skalbukser. En del af mit udstyr lå i den ganske primitive ende af skalaen, men jeg var ung, havde aldrig rejst med ordentligt udstyr, og jeg husker det ikke som om, at jeg tænkte synderligt meget over de åbenlyse mangler i cykeltaskerne og rygsækken – måske på nær under de tre-fire dage på cykelturen fra Kina til Viborg, hvor det konstant øsede ned i Østrig og Tyskland, og jeg var gennemblødt morgen, middag, aften og nat.

I dag er jeg selvfølgelig langt mere selektiv i min pakning. Det handler om komfort og sikkerhed, og det handler også om, at jeg dengang havde oceaner af tid og ofte rejste i fjerne dele af verden, hvor vejret for det meste var godt. Nu er turene generelt kortere og foregår tættere på, og selvom der er fantastiske landskaber og oplevelser her i Skandinavien og Nordeuropa, så er det jo altså ikke stabilt vejr, vejrguderne har velsignet os med. Det stiller bare større krav til at have det rigtige udstyr med på tur – ligesom på min netop overståede Islandstur, hvor der ikke var nogen vej uden om at vandre gennem stormen, og det heldigvis blev en glimrende oplevelse alligevel.

Her på siderne i magasinet vil vi rigtig gerne bidrage til, at I, der læser med, bliver rustet endnu bedre til at få det rette udstyr med på tur og får det bedste ud af det. Her på siderne kan du således læse en guide til at vælge den rette skaljakke, finde tips til at få det meste ud af vandrestavene, og så finder du noget, du aldrig har fundet før i Opdag Verden: tre udstyrstest, der alle får topkarakteren 10. Derudover er der selvfølgelig masser af inspiration og eventyr.

God fornøjelse med det!

Tore Grønne, chefredaktør


Psykolog med sovepose

Psykolog med sovepose

Kan en tur i skoven være bedre end lykkepiller?
Knob & stik

Knob & stik

Kend dine knuder
Ny skaljakke ?

Ny skaljakke ?

De 10 vigtigste spørgsmål, inden du vælger skaljakke
Cykeltasker

Cykeltasker

til hverdag og tur
Malene og Aske tramper til Australien

Malene og Aske tramper til Australien

Halvvejs jorden rundt på tandem
Dagsture på Kullen

Dagsture på Kullen

Fri i weekenden
8 tips til vandrestavene

8 tips til vandrestavene

Kaare Meldgaard deler ud af sin store erfaring
De sidste bjerggorillaer

De sidste bjerggorillaer

Enestående regnskovsvandring i Uganda
West Highland Way

West Highland Way

Rute, tips, tricks og gode råd
West Highland Way

West Highland Way

En klassiker i Skotlands højland
3 gode cykelruter

3 gode cykelruter

også for begyndere
Den Norske Turistforening - DNT

Den Norske Turistforening - DNT

Vandreorganisation, som driver et netværk af hytter i Norge
Blefjell i børnehøjde

Blefjell i børnehøjde

Far og søn på vandretur i udfordrende fjelde
Find din grænse

Find din grænse

Læs Ernst Brian Linds klumme
Log ind