Opdag Verden nr. 113, juni-juli 2024


Hvorfor?

OV106 Cover 700

Hvordan forklarer man folk, der aldrig har prøvet det, at det giver så utrolig meget mening på alle mulige niveauer og parametre langsomt at bevæge sig gennem naturen ved egen kraft? Tage dagen skridt for skridt. Vælge den smukkeste vej i stedet for den nemmeste. Tage en slapper i skyggen fra et oliventræ ved siden af vandrestien. Ligge i vejkanten, hvor sommerfuglene flakser, det høje græs vugger blidt i vinden, skyerne driver over himlen, og man lukker øjnene – bare et øjeblik. Tage sig tid til ikke at skulle noget som helst andet end at være, hvor man er.

Jeg har tit fået spørgsmålet: Hvorfor? Hvorfor udsætte kroppen for alle strabadserne? Hvorfor undvære sin varme seng, det fyldte køleskab og den bløde sofa? Hvorfor slide og slæbe, når man kunne dase og bade? Jeg er sikker på, at Nicolai Bangsgaard, som du kan læse om her i magasinet, har fået det spørgsmål utallige gange på sin 5.000 kilometer lange løbehjulsfærd tværs over Australien.

Mon ikke også Bjørn Harvig får spørgsmålet, når han drømmer om at vandre med et æsel gennem Småland. Det samme gælder dem, der skal vandre i fjeldet til sommer, hvor vejret kan slå om uden varsel, det er iskoldt at krydse elvene, aftenmenuen står på frysetørret mad, og man risikerer vabler, tænderklaprende kolde nætter og nådesløse myggeangreb. Skeptiske røster vil påstå, at det ikke giver nogen mening. Det gør det måske heller ikke i den del af dagens Danmark, hvor mange af de ting, der bliver tillagt en værdi, skal kunne måles og vejes. Men hvor fattigt er det lige?

Det mest berømte comeback på det famøse ’hvorfor?’ er vel britiske George Mallorys, da han blev spurgt om, hvorfor han ville til tops på Mt. Everest i 1924 (en ekspedition, du også kan læse mere om her på siderne) og lidt provokerende svarede: ”Because it’s there.”

Det behøver dog langt fra være så ekstremt, før man bliver afkrævet et svar, og det er ikke et nemt spørgsmål at svare på. Jeg håber dog virkelig, at du har planlagt lidt sommereskapader, der får masser af folk til at spørge dig: Hvorfor?

God sommer!

Tore Grønne, chefredaktør


Tema

Artikler

Nicolai Bangsgaard på løbehjul tværs over Australien

Nicolai Bangsgaard på løbehjul tværs over Australien

”JEG FØLER MIG NÆRMEST FORBUNDET MED UNIVERSETS CYKLUS”
Vandresti mellem italienske UNESCO-byer

Vandresti mellem italienske UNESCO-byer

Går du og sukker efter fine vandrestier
FJELDVANDRING I DET STORE NORD

FJELDVANDRING I DET STORE NORD

Ruter, stier og svimlende udsigter