• Hjem
  • Artikler
  • Helle Løvevild Golman vinder Ritzau Prisen 2018

Helle Løvevild Golman vinder Ritzau Prisen 2018

Fotograf og kvindelig eventyrer hyldes for sin indsats for naturen og dens vilde dyr, et år efter hun og hendes mand, Uri Løvevild Golman, blev stuket ned på et marked i Gabon.

Photo-by-Aref---Borneo_lowr.jpg
Skrevet af: Redaktionen
Opdateret den 04. apr 2023
Læst af: 10251

Fotograf og kvindelig eventyrer hyldes for sin indsats for naturen og dens vilde dyr, et år efter hun og hendes mand, Uri Løvevild Golman, blev stuket ned på et marked i Gabon.

Du kender de danske eventyrere som Vitus Bering, Knud Rasmussen og Troels Kløvedal. Men Danmark er spækket med eventyrere og personer, som dedikerer sig i eventyrets ånd. Ritzau Prisen hylder årligt en person eller en organisation, som har gjort noget ekstraordinært.

Du kender måske ikke navnet, men Jesper Ritzau var om nogen personificeringen af en lille gruppe dedikerede danske eventyrere, som tilbage i 80’erne og 90’erne gjorde ekstremsport til folkeeje i Danmark.

Han byggede bro mellem de klassiske eventyrere og en ny generation eventyrere – folk, der så muligheder, hvor andre så begrænsninger, og havde en ustyrlig appetit på eventyret i hvilken som helst form.

Nordic Adventure Film Festival uddeler hvert år Ritzau Prisen med det formål at hylde den dedikation, inklusion, fandenivoldskhed og ukuelige optimisme, som Jesper Ritzau repræsenterede i sin levetid. Hvert år hyldes en person eller en organisation, som udlever den ånd, som Jesper og hans generations eventyrere levede efter: Visionær, fordomsfri, rummelig, tolerant, givende og tilgivende.

“What You Love - You Will Protect”
På samme måde som med Jesper Ritzau, siger navnet Helle Løvevild Golman måske heller ikke så meget for de fleste danskere.

Men Helle er – udover at være medlem af Kvindelige Eventyreres Klub – naturfotograf og dedikeret eventyrer. Sammen med sin mand Uri Løvevild Golman tager hun billeder til deres fælles ’Project WILD’, som handler om at dokumentere verdens sidste vilde steder, for at gøre opmærksom på vigtigheden af at tage vare på naturen.

I december 2017 var Helle og Uri i Gabon i Afrika for at fotografere truede dyrearter. Dagen inden de skulle hjem, besøgte de et kunstmarked, hvor en mand uden varsel pludselig angreb Uri med en stor Kniv. Uden at tøve kastede Helle sig imellem de to mænd, så Uri fik vristet kniven fra angriberen, der til sidst blev overmandet.

Uri fik utallige livstruende knivstik. Helle fik også flere stik og afværgelæsioner. De vidste, at der ikke var tid til at gå i panik, og fokuserede på at komme på hospitalet hurtigst muligt. Havde det ikke været for deres fantastiske kameradame Hannelore og deres venner i Gabon, så havde de ikke overlevet.

På vej til hospitalet i bilen gjorde at Helle alt, hvad hun kunne, for at standse Uris voldsomme blodtab. Det var også her, at de så hinanden i øjnene og blev enige om, at kærligheden skulle få dem igennem de svære tider, der ventede.

Siden har Helle stort set ikke veget fra Uris side.

I dag, et år efter angrebet, har Uri stadig ikke genvundet sin fulde førlighed, men har nu lært at gå igen, med støtte fra kun én person, og Helle arbejde på at få fuld funktion tilbage i hendes højre hånd.

Men hverken hun eller Uri bærer den mindste smule nag mod hverken Gabon, Afrika eller den mand, der nær havde kostet dem det mest dyrebare - livet.

Tværtimod har de valgt at vende den voldsomme situation til noget positivt: Med deres nye Tv- programmer `Vores Vilde Verden´ har parret netop startet en revolution for kærlighed og natur.

Sammen med advokat Knud Foldschack er de i gang med at skabe en fond, så ´WILD´ kan blive en større og stærkere bevægelse, der skaber en større forståelse for, at vi ikke kan leve uden den vilde natur, at naturen også healer os, og at den er usigelig smuk, forunderlig og inspirerende.

De ved nu begge to, at deres stemme for naturen kun er blevet stærkere!
Helle Løvevild Golman er ikke bare en eventyrer i krop og hjerte. Hun har også i sandhed vist sig at leve op til mantraet “What You Love - You Will Protect”.

Læs mere om Ritzau Prisen

Læs mere om Project WILD

Foto: Aref

Andre spændende artikler


Børnenes vilde spisekammer

Børnenes vilde spisekammer

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

10.000 ulovlige skilte langs danske kyster

Careful Choice - Det miljøvenlige valg i Eventyrsport

Careful Choice - Det miljøvenlige valg i Eventyrsport

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this