Du er her:

35 tips til vinterteltning


Det er en fantastisk oplevelse at overnatte i telt i vinterfjeldet. Det kræver dog, at du har det rette udstyr og ved, hvordan du pakker det, hvordan du bedst laver din lejr, og hvordan du organiserer dine ting. Vi har samlet 35 gode råd.

LEJR I SNEEN

 1. Vindretning og lavinefare: Vend teltets åbning væk fra vinden og bagenden mod vinden. Slå ikke telt op lige neden for stejle fjeldsider, hvor en lavine vil kunne ramme.
 2. Stamp sneen hård i lejren: Med skiene på kan du stampe et kvadratisk område, som er lidt større end lejren. Lad sneen sætte sig i et kvarters tid, inden du slår lejren op. Så har du et område, hvor du (forhåbentlig) ikke synker i sne til livet.
 3. Grav ståhøjde i apsis: Det er meget nemmere at komme ind og ud af teltet, hvis du har ståhøjde i apsis. Du kan også grave køkkenhylder i forskellig højde inde i apsis.
 4. Ren sne/forurenet sne: Lav et område med ren sne, hvor I tager sne til drikkevand, og et andet område til ’gul sne’, opvaskevand og til at fylde brændstofflasker. Nogle få dråber brændstof i drikkevandssneen kan gøre dig møgsyg.
 5. Snemur: Lav en snemur i vindretningen. Den skal ikke være meget bredere og højere end selve teltet, da der så vil samle sig fygesne bag den.
 6. Toilet: Det er en fordel at kunne få rumpen i læ og en smule privatliv, så indret et toilet ved lejren. Toilettet kan enten være en lille læmur, graves ind i en skrænt, eller et hul som graves ned i dyb sne.
 7. Rindende vand: Hvis det er muligt så placér lejr i nærheden af ridende vand. Det sparer brændstof og tid ikke at skulle smelte sne og is til drikkevand.

SLÅ TELTET OP

 1. Kend dit telt: Har du købt nyt telt, så øv dig i at slå teltet op – gerne med handsker på. Du ønsker ikke at skulle slå det op for første gang med forfrosne naller i fygesne og blæst på vinterfjeldet.
 2. Snepløkker: Du kan ikke bruge almindelige pløkker i sneen, da de ikke har greb nok i sneen. Køb specielle snepløkker. De skal helst være 40-50 cm lange.
 3. Store løkker til pløkker: Tjek hjemmefra, at løkkerne til pløkker på teltet er store nok til, at ski, stave og store vinterfjeldspløkker kan gå igennem dem. Hvis de ikke er store nok, kan du udvide dem ved hjemmefra med kraftigt snor eller tyndt reb.
 4. Brug stave og ski som pløkker: Vend skiens stålkanter indad, så trækket i bardunerne bliver på skiens buede side og ikke hen over stålkanterne, der med tiden vil slide bardunerne over.
 5. Vandrette pløkker: Hvis sneen ikke er dyb nok til at bruge ski og stave som pløkker lodret, kan man i stedet grave en rende, lægge dem vandret og dække dem til med sne. Selvom det virker løst i starten, skal det nok fryse fast og blive mere solidt.
 6. Vær forsigtig med ski og stave i sneen: Bruger du ski og stave som pløkker, skal du være forsigtig, når du tager dem op om morgenen. De fryser godt fast i løbet af natten og et håndtag på en skistav risikerer at blive nede i sneen, hvis du er for voldsom. Sørg for forsigtigt at løsne sneen rundt om dem med sneskovlen, inden du hiver dem op.
 7. Barduner: Justér, afkort eller bind dem i ønsket længde hjemmefra.
 8. Snekanter: Undgå at vind kommer ind under teltet ved at grave snekanter hele vejen rundt om teltet. Det gør du ved at skovle løs sne eller sneblokke op på teltets snekanter. Hvis teltet ikke har snekanter, kan du skovle løs sne op ad yderteltets kant, så det er helt dækket.
 9. I hård blæst: Start med at sikre teltet med en ski, så det ikke blæser væk, mens du arbejder. Sæt en ski lodret gennem en af løkkerne og ned i sneen.

Læs alle artikler
for 29 kr. pr. måned.

(uden binding)

Allerede medlem?

Andre spændende artikler


Pak din rygsæk på den gode måde

Pak din rygsæk på den gode måde

Hjemmelavet tursnack: Energibar

Hjemmelavet tursnack: Energibar

Sådan pakker du havkajakken til turbrug

Sådan pakker du havkajakken til turbrug

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind