Du er her:

Gletsjerkrydsning i Chile

På glatis i Patagonien


Da den norske polar-legende Børge Ousland spørger den erfarne vildmarksmand Bengt Rotmo, om han vil med til Patagonien, tøver Bengt ikke med at sige ja. Projektet: At krydse San Rafael-gletsjeren i Chile. Selv erfarne nordmænd har dog ikke kontrol over vejret, der i Patagonien er ekstremt i ordets sande betydning.

Efter to døgn på båden begynder den kraftige dieselmotor at brokke sig. Isen bliver tykkere og tykkere, og de mange ryk i båden bekræfter, at vi nærmere os den kælvende gletsjer

. Regntunge skyer hænger over vandet, og vi kan endelig skimte lidt af gletsjeren længere fremme. Kort tid efter begynder skyerne og disen at lette, så vi bedre kan se, hvad det er, der venter os. San Rafael-gletsjeren. 

Sammen med en stor flok Cruise-gæster er vi om bord på en mellemting mellem et fragtskib og et krydstogtskib. Mens de nøjes med at betragte San Rafael-gletsjeren, så har vi helt andre strabadser at se frem til forude. Vi har planer om at krydse den.

Sammen med Thorleif Nøkleby og Børge Ousland er jeg nemlig rejst til Chile for at undersøge mulighederne for at lave kommercielle gletsjer-krydsninger her i det nordlige Patagonien.

I mit hoved minder det, vi står foran, meget om en kortere grønlandskrydsning: Vi skal følge gletsjerens kant, klatre op på den, krydse den på ski og til fods og tilbage ned på fast grund. Det lyder jo alt sammen lige til. Eller hvad?

Stramme i betrækket
Cruise-gæsterne sejler ind til gletsjeren i mindre både, mens vi klargør vore ski og pulke på dækket. Snart zigzagger vi lidt frem og tilbage mellem de flydende isbjerge, inden vi når ind til en gammel bådebro.

På land er der tydelige spor efter rejsende, der gennem tiden har lagt turen forbi de imponerende gletsjere. Vi følger en hårdt trampet sti og kommer kort tid efter forbi ruinen af Hotel San Rafael fra 1938. Tænk sig at turister kom herud allerede inden Anden Verdenskrig. I dag er det kun vi tre og to politifolk, der er til stede.

Politifolkene tager imod betaling fra folk, der vil ind på land og dermed ind i nationalparken. Snart drikker vi te, kaldet mate, på chilensk vis med dem. Det vil sige, at koppen går på omgang, og vi alle suger teen op gennem noget, der mest af alt minder om et sugerør. Betjentene, der til at begynde med virkede lidt stramme i betrækket, virker nu fornøjede over vores selskab. Det er nok ikke hver dag, de får besøg.

Da vi finder ud af, at vi kan leje en lille hytte her ved bredden, slår vi straks til. Med udsigt til omkring tre uger i telt, siger vi ikke nej til lidt komfort. Desuden skal vi bruge de næste par dage på at finde en rute op til gletsjeren og bære vores udstyr derop.

Vi følger den gamle sti mod gletsjeren. Flere steder er trin møjsommeligt hugget ind i klipperne, vi går gennem skov, regnen falder hårdt og frigiver skovens mange dufte.

Samtidig kan vi både høre og lugte den kælvende gletsjer – dette landskab giver mig frydefulde kuldegysninger. Selvom jeg slæber mange kilo på ryggen, er jeg glad for, at jeg får mulighed for at opleve denne natur to gange.

Det tager en tiendedel af et sekund, før jeg opfatter, at situationen er temmelig kritisk.

Læs alle artikler
i én måned for 1 kr.

Herefter betaler du 29 kr.
om måneden (uden binding)

Allerede medlem?

Magasinet Opdag Verden

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til Gå med-ture

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener og foredrag

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind