Bergslagsleden

8 dages vandrerute med svensk skovidyl


Bergslagsleden rimer på enorme skove, idylliske skovsøer og hyggelige shelterpladser, hvor man kan sidde ved lejrbålet om aftenen og kigge ud over en spejlblank sø. Her er flere badesøer, et udsigtstårn med formidabel udsigt over det kuperede skovklædte land, og her er hyggelige svenskrøde gårde med græssende heste og køer. Og endelig er der den spændende historie fra Sveriges storhedstid indenfor minedrift med mange spor i landskabet fra denne epoke.

Bergslagsleden slynger sig gennem 280 kilometer i det skovrige område i Örebro-regionen, faktisk gennemskærer ruten hele Örebro len. Ruten består af 17 etaper, og har sit nordlige startpunkt i Kloten, mens stien i syd slutter i Stenkällegården i Tiveden.

Du vandrer fortrinsvis på skovstier gennem enorme skove, hvor ruten af og til lægger vejen forbi skovsøer, og man passerer de klassiske svenskrøde gårde med køer og heste på græs, ligesom man passerer igennem hyggelige småbyer med de typiske røde huse, som passer så perfekt ind i landskabet. Der er en del idylliske shelterpladser med udsigt til skovsøer, hvor man kan sidde i lejrbålets skær og nyde freden og søudsigten,

Ruten går igennem flere naturreservater, og den nordlige del af ruten er temmelig kuperet.
Bergslagsleden passerer igennem et område, hvor minedriften før i tiden har stået meget stærkt og har præget de små samfund langs ruten i tiden, hvor Sveriges rigdom blev bygget på jern, kobber og sølv, så den del af historien får man med som en ekstra bonus. Man passerer både forbi gamle flot restaurerede minesamfund, forvalterboliger, mineskakter og ruiner.

Dette ruteforslag starter i Malingsbo med de første tolv kilometer på Malingsbo-Kloten-runden som en prolog til vandringen på Bergslagsleden, efterfulgt af 128 kilometer på selve Bergslagsleden til Mogetorp. Denne løsning for at kunne komme til og fra ruten med offentlig trafik.


Aktivitet

Vandretur


Land

Sverige


Turlængde

140 km


Tid

8 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • april
  • Maj
  • Juni
  • Juli
  • august
  • september

Dag for dag


Dag til dag-beskrivelsen tager udgangspunkt i den etapeopdeling, der findes på Bergslagsledens hjemmeside. Mange dage findes der fine shelterpladser cirka midt på dagens etape, så ønsker man at overnatte i disse, kan man med fordel planlægge dagsetaperne med udgangspunkt i shelterpladserne i stedet.

Dag 1. Malingsbo til Kloten – 12 kilometer

Vælger du at starte vandringen fra Malingsbo for at benytte dig af muligheden for at kunne starte vandreturen, lige når du træder ud af bussen, har du en tolv kilometers prolog til Bergslagsleden-vandringen, inden du kommer frem til Kloten og Bergslagsledens officielle startpunkt.

Malingsbo-Kloten-runden er en 45 kilometer lang cirkulær rute i det skovrige område i Malingsbo-Klotens Ekoparksområde, som ligger i forlængelse af Bergslagsleden. Undervejs ligger flere småhytter til vandrefolket langs vandrestien.

Hele dagen går gennem store skove. Ved Hemtjärnen er der fine teltpladser, hvis du ikke vil helt til Kloten.

I Kloten findes overnatningsmuligheder hos Kloten Nature Resort (www.klotenresort.se) eller Nordic Discovery (www.nordicdiscovery.se)

Dag 2. Kloten til Gillersklack – 20 kilometer

I Kloten starter Bergslagsleden officielt ved infotavlen for Bergslagsleden lige midt i den lille by. Dagens etape går i kuperet terræn gennem urskove, forbi søer og over vandløb og passerer to naturreservater, Getryggen og Jämmerdalen. Området er rigt på dyreliv, og er du heldig ser du måske elg, men også los, ulv og bjørn er muligt.

Efter cirka syv kilometer når du en bakkehytte, en hytte der i gammel tid blev bygget ind i en bakke for at spare tømmer, men som i dag er et oplagt pausested for vandrere. Ved hytten er der das, bålsted og et lille vandløb sørger for vandforsyningen.

Cirka midt på dagens etape, ved Lilla Kroktjärn, ligger der en fin shelterplads med søudsigt.
I højtbelligende Gillersklack ligger en hytteby og skiområde, men de indendørs overnatningsmuligheder er midlertidigt lukket. Vi teltede i skoven lige udenfor byen. Der findes en udendørs vandhane på vej ind i byen.

Dag 3. Gillersklack til Stjärnfors – 17 kilometer

Dagens etape starter med en stejl nedstigning fra Gillersklack, inden du passerer landevejen og snart efter bevæger dig gennem skoven til det gamle mineområde Finngruvan, hvor gamle mineskakter og ruiner fortæller historien om et industrieventyr, som nu er forsvundet. Ved Finngruvan er der en picnicplads med borde-bænke sæt med en fantastisk udsigt over området og skovene.

Ved Olovsjön ligger en shelterplads, som er oplagt til frokostpausen.

Stien passerer vest for Kopparberg,og har man brug for at proviantere, kan man gøre en afstikker fra ruten og købe ind i Kopparberg.

Ruten leder forbi badepladsen Djäkens Bygge, hvor der er badestrand, omklædningsrum, vandhane og i sommersæsonnen kiosk. Ved etapemålet i Stjärnfors ligger der en shelterplads med søudsigt, ligesom der også er en lille badestrand.

Dag 4. Stjärnfors til Nyberget – 21 kilometer

Ruten går igennem de store skove og passerer flere gamle Finnbyer, som er små øde beliggende landsbyer, som i sin tid blev koloniseret af finnerne.

Ved Stora Myggsjön ligger der en shelterplads lidt hævet over søen. Herfra går stien stejlt op af bakke og byder på flere flotte udsigter.

På Mackersberg byder en trækonstruktion af et udsigtstårn på vidtstrakte udsigter over hele det enorme skovområde med sine smukke blå søer – der er ikke meget i denne udsigt der har forandret sig gennem de seneste århundreder, og her får man virkeligt fornemmelsen af storheden i det område man har vandret igennem.

Fra Mackersberg går det stejlt nedad bakke, forbi shelterpladsen ved Rasbackstjärn, og inden længe vandrer du i udkanten af Kindla Naturreservat. Har du ekstra tid på hånden, er det værd at gøre en afstikker ind i naturreservatet, der har urskovsfølelse, og hvor Sveriges fire store rovdyr er blevet observeret: Bjørn, ulv, los og jærv.

Dagens etapemål slutter i Nyberget, hvor der både er en sønær shelterplads og et vandrehjem. Her kan også hentes drikkevand.

Dag 5. Nyberget til Uskavi – 23 kilometer

Ruten ud af Nyberget følger Gränsjöns bred de første kilometer. Cirka midt på dagens etape ligger Garphyttedammen med sin fine shelterplads lige ud til søen, inden landskabet ændrer sig, og skoven giver plads til smågårde og græssende kvæg og heste.

I Uskavi kan du vælge at bo på campingplads ned til søen, hvor der også er campinghytter og hostel, eller telte i skoven udenfor byen efter allemandsrettens regler. Der findes en udendørs vandhane udenfor campingpladsen. Se www.uskavi.se
Uskavi har busforbindelse i hverdagene.

Dag 6. Uskavi til Hammarby – 18 kilometer

Fra Uskavi leder ruten stejlt op ad og ind i skoven ad stier, der før i tiden har været anvendt som kirkestier.

Efter nogle kilometer passeres Södra Brunnsjön, som er et godt sted til et søbad. Her er fine steder at sidde langs søen og et tørtoilet.

Ved Stora Gålsjön efter cirka 10 kilometer ligger der en fin shelterplads ved søen.

Hammarbyn ligger smukt ned til Järleån og er med sine statelige bygninger fra det gamle jernværk et minde om en svunden tid. Langs åen ligger Järleåns Naturreservat.

Det er muligt at overnatte ved Hammarby bygdegård. Fortsætter man et par kilometer videre fra Hammarby er der fine teltpladser i skoven, ligesom der også findes en kilde i skoven.

Dag 7. Hammarby til Pershyttan -15 kilometer

Nogle kilometer efter Hammarby passeres udsigtspunkterne Röbraket og Stora Berget, og efter cirka seks kilometer shelterpladsen ved Uvberget. Herefter passeres Sveriges ældste jernbane, inden stien fører ind i en tørvemose.

Ved Digerberget efter cirka 13 kilometer ligger et klubhus for områdets idrætsforeninger. Her findes både shelter, udendørs vandhane og teltpladser.

Ved Pershyttan er der blevet fremstillet jern siden 1300-tallet, og her er mange flotte bygninger fra jernværkets storhedstid. Byen er blevet anlagt, hvor der var adgang til vandkraft, og her ligger blandt andet et gammelt vandhjul med drivaksel. Om sommeren er her café i gamle togvogne, ligesom der også er toiletter og vandhane.

Er der lavvande i proviantbeholdningen kan man i løbet af dagen gøre en afstikker ind til Nora, hvor der er supermarkeder.
Overnatning kan for eksempel være ved Digerberget eller i skoven efter Pershyttan.

Dag 8. Pershyttan til Mogetorp – 15 kilometer

Efter Pershyttan passeres søen Dammsjön, hvor der er badeplads, hvorefter stien passerer langs en håndgravet kanal, som blev bygget for at sikre vandforsyningen til Pershyttans vandhjul.

Efter 6-7 kilometer ligger en shelterplads ned til søen Kvarndammen, inden man vandrer igennem landsbyen Ramshyttan. Efterhånden som stien nærmer sig naturreservatet Skärmarbodabergen bliver området fyldt med kampesten og grundfjeld. Har du ekstra tid til rådighed kan man gøre flere fine afstikkere fra ruten ind i Skärmarbodabergen Naturreservat, for eksempel til Tandpinetræet, et ældgammelt fyrretræ, der ifølge folketroen kan kurere tandpine, hvis man berører den ømme tand med en pind, og derefter sætter pinden fast på træet. I naturreservatet er der flere grotter og udsigtspunkter.

Ved Mogetorp går der busser tilbage til Örebro, hvorfra der er togforbindelse videre sydpå. Ved Mogetorp Wärdshus er der frokostservering (mogetorpswardshus.se).

Læs artikel

Dybt ind i de store skoves land

140 kilometer på Bergslagsleden

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Bergslagsleden er velmarkeret med orange maling på træer og stolper, samt med skilte med Bergslagsledens symbol, det gamle tegn for jern.

På Bergslagsledens hjemmeside findes gode oversigtskort over ruten.

De fungerer godt sammen med en mere detaljeret korttjeneste som for eksempel app'en My Map fra svenske Lantmäteriet eller app'en Naturkartan.

Bedste årstid

Ruten kan vandres i hele den snefrie periode, og er sædvanligvis bedst mellem april og oktober, men nogle år vil den fint kunne vandres både tidligere og senere.

Overnatning på Bergslagsleden

Langs ruten findes der flere muligheder for overnatning indendørs i for eksempel vandrehjem, campinghytter og pensionater.

Disse muligheder er beskrevet i etapebladene.

Derudover findes der et væld af fine shelterpladser, eller man kan telte langs ruten, hvor der er allemandsret. I visse naturreservater er det ikke tilladt at telte.

Mad & vand på turen

På oversigtskortene er markeret steder, hvor man kan fylde sine vanddunke ved en udendørs vandhane. Derudover drak vi vandet fra åer og søer efter kogning eller rensning.

Da ruten er lagt udenom de større byer, er der ikke mange provianteringsmuligheder undervejs, men der er flere steder, hvor man ville kunne proviantere med en afstikker fra ruten på nogle få kilometer, for eksempel i Kopparberg eller Nora.

Transport til Bergslagsleden

Der er ikke busforbindelse til Kloten, så man kan enten tage toget til Kopparberg og derfra en transfer til Kloten med Nordic Discovery (nordicdiscovery.se/public-transport), eller man kan starte vandringen i Malingsbo, hvor der er busforbindelse til. Starter man vandringen i Malingsbo, lægger man tolv kilometer til ruten, og vandrer til Kloten ad vandrestien Malingsbo-Kloten-runden.

Fra Mogetorp, går der bus til Örebro, hvorfra der er togforbindelse videre sydpå mod Danmark.

For togforbindelse mellem Danmark og rutens start- og slutpunkt se www.sj.se.

Log ind