Jämtlandstrekanten på ski

3 dages skitur på svensk klassiker


Find en af Sveriges alletiders klassiske ruter på ski. Turen går gennem hjertet af Fjeldsverige, hvor tre fjeldstationer ligger som oaser i det hvidklædte fjeldlandskab og giver mulighed for et klassisk vintereventyr, hvor alle – også begynderne – kan være med. Med ski under fødderne bevæger du dig igennem terrænet, og fjeldstationerne giver mulighed for overnatning på lune værelser, lækre treretters middage, sauna og hygge ved brændeovnen.

Jämtlandstrekanten er et klassisk vintereventyr i vejløst terræn i de mægtige fjelde i grænselandet mellem Sverige og Norge. Her er du ude i den vilde, skandinaviske natur og bevæger dig på ski gennem de majestætiske fjeldlandskaber over trægrænsen.

Jämtlandstrekanten er den perfekte kombination mellem vild og uspoleret natur og en ret høj grad af komfort, for undervejs kan du overnatte i tre ikoniske fjeldstationer fra fjeldturismens barndom. Mens Storulvån Fjeldstation, som er turens udgangspunkt kan nås i bil, ligger de to andre fjeldstationer i vejløst terræn midt i den skandinaviske fjeldkæde.

Der er noget specielt i at vide at alle andre gæster på fjeldstationen også er ankommet på ski. Her er du i en verden af snedækkede fjeldtoppe, øde landskaber og glitrende sne.

Jämtlandstrekanten er også en fin vandrerute i sommersæsonnen og er udset til en af den Svenske Turistforenings tolv Signaturstier, som er ruter der er udvalgt fordi naturen her har særligt meget at byde på.

Både som vandre- og som skitur er ruten velegnet som det første fjeldeventyr, da tydelig skiltning og markering gør stien nem at følge, og fjeldstationerne byder på komfort til de trætte skiløbere og vandrere. Det er muligt at gå med let oppakning, da man kan købe mad på fjeldstationerne, og med de indendørs overnatninger ikke behøver at bære en masse tungt udstyr.

Dog skal man særligt om vinteren stadig være klar på at håndtere et pludseligt vejrskifte – det er stadig vild og utæmmet natur.


Aktivitet

Skitur


Land

Sverige


Turlængde

47 km


Tid

3 dage


Type

Ruteforslag


Pris


Denne tur er bedst i:

  • Marts
  • april

Dag for dag


Dag 1 - Storulvån til Blåhammaren (12 km)
Storulvån Fjeldstation ligger som en udpost ved vejs ende inden den vilde fjeldverden starter.
Herfra går ruten til at starte med i ådalen langs Storulvån i birkekrat, indtil du snart har lagt træerne bag dig og er over trægrænsen.

Dagens mål er Blåhammaren, Sveriges højestbeliggende fjeldstation i 1086 meters højde. Det betyder også at man må tage nogle højdemeter, inden man når det svenskrøde paradis midt i vildmarken.

Undervejs til Blåhammaren er der en pausehytte, hvor man har mulighed for sidde i læ og drikke sine medbragte varme drikkevarer.

Vel fremme i Blåhammaren venter sauna og måske et besøg på restauranten, som er blevet lidt af en legende blandt fjeldfolkene, så det vil være oplagt at afslutte en god skidag med treretters middag.

Dag 2 - Blåhammaren til Sylarna (19 km)
Dagens etape er med sine nitten kilometer turens længste, og undervejs venter nogle formidable udsigter mod de spidse norske fjelde, samt nogle langstrakte nedkørsler, der får de nitten kilometer til at føles relativt lette.

På en klar dag kan man fra cirka midt på ruten se såvel Blåhammaren som Sylarna samtidigt i den klare fjeldluft.

Undervejs er der en pausehytte, hvor man har mulighed for sidde i læ og drikke sine medbragte varme drikkevarer fra termokanden.

Sylarne ligger ved foden af Sylmassivet med sine imponerende høje og spidse fjeldtoppe. Der er mange fine dagsture fra Sylarna, så har man tiden til det, er det oplagt et lægge en ekstra dag ind her.
Vel fremme ved Sylarna venter sauna og restaurant.

Dag 3 - Sylarna til Storulvån (16 km)
Ved Sylarna går du ved foden af mastodontiske fjelde, nogle af dem med stejle, granitgrå fjeldsider, så stejle at sneen ikke har mulighed for at dække dem.

Nyd udsigten over de savtakkede fjeldkamme og høje fjelde, inden du kommer ud på de åbne fjeldvidder, der også er imponerende på sin egen måde.

Undervejs til Storulvån er der en pausehytte, hvor du har mulighed for at sidde i læ og spise dine medbragte snacks og varme drikkevarer fra termokanden.

Efterhånden som man nærmer sig Storulvån, begynder man at kunne se skoven i de lavereliggende landskaber nedenfor fjeldene. Den sidste strækning mod fjeldstationen byder på nogle lange nedkørsler.

Hvor birkeskoven starter igen ligger Storulvån Fjeldstation og byder velkommen tilbage til civilisationen. Når du frem til eftermiddagskaffen er der måske vafler.

Læs artikel

På ski i Jämtlandstrekanten

På ski i Jämtlandstrekanten

Perfekt begynderrute

Turen er kun tilgængelig for Plus-medlemmer

Bliv medlem og få adgang til Opdag Verden

Opdag Verden + magasin

Som Plus-medlem af Opdag Verden har du adgang til ruter 

Ruterne indeholder viden som:

Sæson, hvornår er det godt at tage på tur. 
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning. 
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.

Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.

Værd at vide


Værd at vide

Det er muligt at leje ski, rygsæk, sovepose, og sikkerhedsudstyr såsom lavineudstyr, sneskovl og vindsæk på Storulvån Fjeldstation. Dette skal reserveres på forhånd.

Rigtige fjeldski/turski anbefales, men enkelte kører også turen på normale langrendsski.

Gode råd som kan forbedre din sikkerhed på fjeldet er blandt andet: Kend vejrudsigten, hav kort og kompas med dig, spørg om lokale forhold, vær flere sammen, giv besked om hvor du er på vej hen og hvor længe du planlægger at være væk, hav tøj/udstyr med til at kunne håndtere et pludseligt vejrskifte og følg de markerede stier.

Calazos kort ”Jämtlandstriangeln 1:25.000” dækker området.

Ruten er velmarkeret med røde kryds på stolper langs sporet.

Hvis du vil forlænge ruten med et par dage kan du lægge vejen forbi Helags Fjeldstation og Gåsen-hytten.

Sæson

Hvis du vil på skieventyr på Jämtlandstrekanten, går sæsonen fra sidst i februar til sidst i april, hvor fjeldstationerne lukker ned indtil sommersæsonnen.

Jämtlandstrekanten er også en populær vandrerute om sommeren, hvor slutningen af juni til starten af september er den bedste periode at opleve ruten med vandrestøvler på fødderne.

Overnatning i hytter

Der overnattes på de tre fjeldstationer Storulvån, Blåhammaren og Sylarna.

Fjeldstationerne er hyggelige, og giver mulighed for overnatning i en god seng, middage på restauranten, pejsehygge og sauna.

Overnatningerne på fjeldstationerne koster fra omtrent 300 kroner per person, afhængigt af hvilken fjeldstation det drejer sig om, hvornår på sæsonen du er af sted, om du vil bo på sovesal eller privat værelse, om du er medlem af Den Svenske Turistforening, og om overnatningen er booket i god tid i forvejen.

Overnatningerne bookes hos Svenska Turistföreningen på www.svenskaturistforeningen.se. Under Corona-pandemien er det obligatorisk at booke sin overnatning i forvejen.

Mad & vand på Jämtlandstrekanten

På fjeldstationerne serveres der morgenmad, der er mulighed for at købe en frokostmadpakke, og nyde 3-retters middag i restauranten om aftenen.

Hvis du vil spise middag i fjeldstationernes restauranter anbefales det at reservere det på forhånd.

Er du afsted på vinterfjeldet, er det en god idé at medbringe en termokande som du kan fylde med varmt vand ved fjeldstationerne om morgenen, inden du sætter skispidserne i sporet.

Så er der mulighed for varme drikke i dagens løb.

Transport

Der går tog til nærliggende Duved. Derfra kommer du videre ud til Storulvån Fjeldstation med bus, som skal forudbestilles via www.wansethbuss.se.

Det er muligt at tage fra København om eftermiddagen, skifte til nattog i Stockholm, og være fremme ved Storulvån næste morgen/formiddag, hvilket gør Jämtlandstrekanten velegnet til de forlængede weekender. Se mere på www.sj.se 

I egen bil tager turen cirka 14 timer fra Øresundsbroen

Log ind