Skarvheimen er et af de mest varierende fjeldområder på hele Massiv-turen. Her oplever man både barskt, stenet terræn, store fjeldtoppe, frodige dale og et rigt dyreliv; f.eks. en af de største flokke af vilde rener. Man kommer også størstedelen af de selvbetjente DNT-hytter på Massiv-turen.
I forhold til de to første etaper af massiv-ruten er etapen over Skarvheimen ikke lige så krævende. Terrænet er mere jævnt, stigningerne er ikke så stejle, og de fleste dage når ikke over 20 km.
Derfor giver det muligheden for børnefamilierne at tage på denne tur, hvis man allerede har lidt erfaring med vandring i de norske fjelde.
Under turen når man forbi i alt 5 selvbetjente dnt-hytter. De selvbetjente hytter giver muligheden for at opleve det norske hytteliv langt ude på fjeldet. Her skal man selv lave mad fra proviantlageret i hytten, hente vand ved den nærliggende sø/elv og tænde op og hygge foran pejsen.
De fleste selvbetjente hytter har ikke rindende vand og strøm. Noget man skal tage med i overvejelserne, hvis man har elektroniske genstande der skal lades op.
Inde i hjertet af Skarvheimen vil man komme ind i et rigtigt højfjeldslandbrug. Ved Lungdalshytta har de egne husdyr i form af køer, grise, geder, får, høns osv. De er selvforsynende i mejeriprodukter og kød, som man kan nyde godt af under aftensmaden og morgenmaden ved hytten.
Aktivitet
Land
Turlængde
Tid
Type
Pris
Denne tur er bedst i:
Dag 1: Tyinkrysset/Filefjellstuene – Sulebu (13 km)
I forhold til transportmuligheder anbefales det at starte turen fra Tyinkrysset, hvor det er muligt at ankomme med bus eller bil. Herfra skal man gå 12 km ind til Sulebu.
De første 3 km bevæger man sig ca. 300 højdemeter op. Efter 6,5 km drejer man retning fra syd til vest, herefter er der 5,5 km flade km ind til Sulebu.
Omkring Sulebu er der gode pladser for teltere at overnatte.
Dag 2: Sulebu – Skarvheim hytte (19 km)
De første 3 kilometer mod Skarvheim hytte, er flade og hurtigt gået. Herefter kommer man ind på kort stejl stigning op til Suleskaret mellem de to fjelde Suletinden og Sulefjellet, som begge er på næsten 1800 meter.
Herefter vil man de næste 5 km gå i meget stenet terræn med jævn nedstigning. Herefter vil man møde en grusvej. Her er det vigtigt at blive på stien, da stien drejer mod vest efter ca. 11 km.
Øst for sig vil man med godt vejr kunne se det højeste fjeld i Hemsedalsfjeldene, Høgloft, som er 1950 meter højt. De næste 6 km er meget i små op- og nedstigninger, indtil de sidste 2 km som er nedstigning ned til Skarvheim hytte.
Skarvheim hytte er en af få selvbetjente dnt-hytter som har strøm, rindende vand og endda bruser. Så her vil være lidt ekstra luksus for dem der går ind omkring hytten.
For teltere, vil det være en fordel at fortsætte et par kilometer op af vejen mod Bjordalsbu. Her vil være fine steder at telte.
Dag 3: Skarvheim hytte – Bjordalsbu (13 km)
Denne dag skal man bevæge sig fra 1025 meters højde op til 1580 meters højde. Dog er dagen ikke så lang, og de første 2 km vil også foregå på grusvej.
Herefter fortsætter man på sti op ad en stigning inden man kommer op på et rigtig flot Platou kaldet Stardalsmønen.
Efter 7 km vil man få Starsjøen på sin østside. Herfra vil terrænet også ændre sig fra små stier, til stenet terræn. Hele vejen op til Bjordalsbu vil der være små jævne stigninger. Bjordalsbu er den højest beliggende selvbetjente dnt-hytte.
Man kan vælge at tage en badetur i søen lige ved siden af hytten.
Dag 4: Bjordalsbu – Lungdalshytta (15 km)
Denne dag vil man komme ind i fårenes land, især jo tættere man kommer på Iungsdalshytta. De første 3 km fra Bjordalsbu, vil man bevæge sig 100 højdemeter op i stenet terræn op til dagens højeste punkt Gråhyreran. Her vil være udsigt til Jotunheimen, hvis man vender sig om og kigger mod nord.
Herefter fortsætter man nedover til valevatnet. Lige så stille ændrer terrænet sig fra stenet terræn til små stisystemer. Ved Store klevatnet vil det være skuffende hvis man ikke møder en gruppe får på vejen. Herefter fortsætter man nedover det sidste stykke ind mod Lungsdalshytta.
De sidste 5 km ned mod Lungdalshytta, vil der være gode muligheder for at telte, da der her er store flade områder.
Ved Lungdalshytta vil man kunne nyde godt af deres hjemmelavet mejeri- og kødprodukter, samt det norske sæterliv, da Lungdalshytta har
Dag 5: Lungsdalshytta – Geiterryghytta via Kongshelleren (29 km)
Dette er turens længste etape, hvis man vælger at vandre hele vejen til Geiteryghytta. Dog er sværhedsgraden på etapen ikke så vanskelig.
Etapen starter med at gå gennem finde Iungsdalen. Efter ca. 2 km begynder de at stige jævnt i 6 km helt op til 1500 moh. Herefter kommer man ud af Iungsdalen, og i stedet møder Volavatnet. Her bliver terrænet mere stenet.
I ca. 4 km går man på Nord-siden af søen, hvor man herefter går de sidste 3 km ind til Kongshelleren. Kongshelleren er en selvbetjent dnt-hytte. Hvis man ikke vil gå de sidste 14 km til Geiteryghytta, er det muligt at overnatte ved her. Dog vil det anbefales for teltere, at fortsætte et stykke. Da muligheden for teltning vil være vanskeligt i 1500 meters højde, pga. af det stenede terræn.
Fra Kongshelleren fortsætter det stenede terræn i ca. 6 km inden man ligeså stille vil begynde at bevæge sig ned i højderne igen. Fra fjeldet Bolhovd over videre nedover er det rigtig gode muligheder for teltere at finde et fint overnatningssted.
Den sidste km ind mod Geiteryghytta foregår på grusvej.
Dag 6: Geiteryghytta – Finse (15 km)
Turen til Finse er ikke så lang, men byder dog stadig på lidt over 400 højdemeter de første 8 km.
Når man når det højeste punkt i 1640 meters højde, vil det være muligt at tage en afstikker til Sankt Pål (1695 moh.)
Her vil man i klart vejr kunne se de sydligste fjelde i Jotunheimen mod nord, samt Hardangerjøkulen mod syd. Hardangerjøkulen er en stor iskappe som ligger tæt på dagens destination, Finse.
Efter 9 km møder man Klemsbu, som er en privat hytte ejet af Finse hotel. Her er der nogle gange i påsken åbent for salg af vafler og andet lækkert. Hytten vil formegentlig være lukket om sommeren, men der vil fortsat være mulighed for at nyde frokosten på læsiden ved hytten.
Efter Klemsbu begynder nedstigningen til Finse. Her kunne man os være heldig med at kunne kælke ned af de små snedriver man møder på vejen.
Når man ankommer til Finse efter 6 km med nedstigning, er man ikke i tvivl. Finse betår hovedsageligt af en store togstation, samt to store hoteller. Så man kan ikke undgå at vide, at man er ankommet.
Ruterne indeholder viden som:
Sæson, hvornår er det godt at tage på tur.
Hvor er Lejrpladser og er der vandrehjem, hytter eller anden overnatning.
Hvor kan jeg få mad og vand på turen.
Transport til og fra ruten.
Links til mere info.
Kort over ture & GPX fil du kan bruge på din GPS.
Fotos fra turen.
Udover Turbasen får du magasinet 6 gange om året, rabat på ture, kurser, grej og meget mere, klik videre til Bliv medlem og se hvad du får for 299 om året.
Meget præcise vejrvarsler kan findes på www.yr.no, som også findes som app.
Det anbefales at tage turen fra juni til og med September. Man skal dog være opmærksom på, at der i juni fortsat er en del sne i fjeldet.
Hvis man vælger at tage turen i september, vil man opleve fjeldet i efterårsfarver, som på mange måder er helt specielt.
I juli og august vil man opleve, at de fleste tager på tur. Det betyder, at flere er på tur og der derfor er større trafik i fjeldet.
Derimod giver det en sikkerhed, at så mange går i fjeldet, hvis man kommer til skade.
Der er god mulighed for at overnatte på alle hytterne undervejs.
OBS: Vær her opmærksom på, at man i 2021 skal reservere plads på alle hytterne pga. corona. Især Finsehytta bliver hurtigt reserveret i højsæsonen (Juli).
Læs mere om hytterne:
Sulebu
På alle hytterne undervejs er det muligt at proviantere, og undervejs på hele turen vil der være gode muligheder for at finde drikkevand i vandløb og elve.
Da store dele af vandløbene i dette område er skabt fra smeltevand, er det helt ufarligt at drikke.
Her anbefales der at downloade appen ”EnTur” på appstore eller Google play eller bruge hjemmesiden www.vy.no.
Her er det muligt at finde offentligt transport fra Oslo op til Tyinkrysset.
Fra Finse går der tog direkte til Oslo igen.
Hvis man vælger at køre i bil til Tyinkrysset og skal med offentlig transport tilbage til bilen, findes der her fine muligheder med tog og bus. Igen kan den præcise rejse findes på vy.no og EnTur.
Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.
Send os mail: Klik her...
© 2020 Opdag Verden ApS