Du er her:

Vandring i Polsk Tatra - fast hytte

Tatra 1

7 DAGES VANDRETUR I TATRABJERGENE FRA LILLE HYGGELIG BY FOR FODEN AF BJERGENE

Tag med på vandreferie i Tatrabjergene, der ligger som en naturlig højderyg mellem Polen og Slovakiet. Vi skal vandre på den polske side af nationalparken, hvor vi vil opleve krystalklare bjergsøer, høje bjergtinder, mystiske grotter, frodige skove, naturskønne dale og imødekomne lokale. 

Så glæd dig til dette majestætiske vandremekka mod øst. Vi får fornøjelsen af at vandre på denne prægtige højderyg, der tordner sig op mellem de to nationer. Det er en helt speciel vandreoplevelse! 

Vi har udgangspunkt nær byen Kiry, der ligger for foden af de tårnhøje bjerge. Derved opholder vi os i naturens rolige rammer men samtidig blot få kilometer fra det mere pulserende og livlige Zakopane, hvor man kan besøge et større udvalg af lokale restauranter og barer. Polsk Tatra er særdeles egnet som vandreområde i det tidlige efterår, og vi kommer til at vandre i meget vekslende terræn, alt imens vi nyder efterårsfarverne, der langsomt sætter sig præg på de fine landskaber. Rutenettet er tydeligt markeret, og de mange hyggelige polske bjerghytter ligger i den lavere del af terrænet – ofte i dale omgivet af bjergsider hvor end man lader blikket falde. Der kan vi nyde billige polske specialiteter eller en kold øl på terrassen i frokostpausen, når vi passerer hytterne på vandreturene. 

Glæd jer til en uge i de majestætiske Tatrabjerge. 

Startsted: Krakow Lufthavn kl. 15

Slutsted: Krakow Lufthavn kl. 12

OBS! Husk du kan vælge at fx flyve til Zakopane og så bare støde til gruppen ved Kiry.

Hvem kan deltage? Vi vandrer med lette dagstursrygsække i ca. 5-8 timer dagligt, inkl. alle pauser. Vores udgangspunkt er for foden af bjergområderne nær landsbyen Kiry, hvor der enkelte dage vil være en stejl opstigning og flere højdemeter for at nå til de fine udsigtspunkter. Andre dage vandrer vi gennem skove og dale, hvor op- og nedstegning er mere vekslende undervejs på dagsturen. Det vil derfor være en fordel at have erfaring med dagstursvandring i kuperet terræn, men omvendt er det ikke et krav at have erfaring med decideret bjergvandring. Vi holder flere pauser og indlægger en længere frokostpause hver dag – om muligt ved en hyggelig alpehytte, hvor man kan nyde godt af billige polske frokostretter, købe snacks og fylde vandflaskerne op. Dagsturene veksler mellem skove, bjergsøer, flade dale og kuperet klippeterræn, hvilket gør, at vi kan tilpasse dagsturene til det til tider omskiftelige efterårsvejr. 
Det kan være en god idé at medbringe vandrestave for at aflaste knæ og fødder på de længere vandredage. Vi vil planlægge dagsruterne, så det veksler mellem længere og mere krævende dagsture i bjergrigt terræn, hvor vi andre dage vandrer kortere ture og prioriteter de smukke udsigter over bjergsøer og længere frokostpauser ved de hyggelige alpehytter. Der vil ydermere være mulighed for at benytte kabelbaner samt forlænge eller afkorte ruter, såfremt det passer bedre til gruppens samlede ydeevne den pågældende vandredag.

Er du i tvivl om du kan deltage,så kontakt os for en snak om niveauet på 70213121 eller Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Hvor langt skal vi vandre om dagen?: Vi vandrer dagsture på op til ca. 8 timer, hvor vi har indlagt små pauser og en god frokostpause, så der er fin tid til at nyde de naturskønne udsigter undervejs. Dagsturene er fra ca. 10 til 20 km, hvor vi vil veksle mellem mere krævende dage med en god portion højdemeter i bjergrigt terræn men også fladere ruter gennem skove og dale. 

Overnatningsform: Du bestemmer selv, hvor du ønsker at overnatte. Turlederen bor på et lille hyggeligt hotel nær Kiry, hvor der er aftalt plads til alle turdeltagere også. Efter tilmeldingen er der mulighed for at koordinere og planlægge overnatning og andre praktikaliteter i samarbejde med de andre turdeltagere og turleder i turens online-gruppe på 'Mødestedet' her på opdagverden.dk.

Mad og drikke: Vandet fra hanerne kan drikkes, og der vil på de fleste vandredage være mulighed for at tanke op i hytterne eller fra naturlige vandløb. Dog er det en god idé at medbringe rigeligt med vand samt madpakker og snacks, fordi det varierer, hvornår på dagen vi passerer de hyggelige alpehytter – også afhængigt af vind, vejr og eventuelle eventyrlige detours. Alle hytterne sælger mad, så de dage, vi på dagsturene passerer en hytte, holder vi altid en længere pause, så man har mulighed for at spise der – hvad end man ønsker frokost, noget sødt eller en kold øl på alpeterrassen. Det er vigtigt at have nok med lokal valuta – polske zlotys, fordi det som oftest ikke går at betale med kort hverken i hytterne eller på restauranterne. Der ligger små supermarkeder i, og nær, Kiry i fx Koscielisko eller i den større by Zakopane, hvor man kan handle ind købe ind til ugens morgenmad og madpakker. I Zakopane findes i øvrigt adgang til apoteker, øvrigt indkøb, hæveautomater, flere restauranter mm. Der kører lokalbusser og taxaforbindelser mellem Kiry og Zakopane. 

Hvad koster det?
Turens pris plus din egen transport, overnatning og mad undervejs. Dvs. fly tur/retur til Krakow ca. kr. 1000 - 2000 og lokal bus/taxi til Kiry og dertil overnatningerne og mad. Entré til nationalparken er 7 zloty pr. dag og det koster ca. kr. 35 for en frokost og kr. 75 for aftensmad. En øl ude koster ca. kr. 10. Samlet budget ligger fra ca. 7.000 kr.

Hos Opdag Verden har vi erfaring for at de fleste faktisk har det rigtig godt med selv at tage ansvar for fx transport og mad og købe en sammensat tur som den her.  Dertil bliver den samlede pris for en uges tur typisk et par tusinde kroner billigere end med en samlet pakke.

Transport:

Den nemme løsning: Du kan følges med Opdag Verdens turleder fra Danmark til turstart i Krakow, og hele vejen hjem igen.

Den fleksible løsning: Du er velkommen til at rejse fra eller til et andet sted og mødes med gruppen til turstart i Polen. Det betyder også at du kan forlænge dit ophold både før og efter turen hvis du har lyst, og evt. få det til at passe med billige billetter til transport.

Fly: Vi har set priser fra København til Krakow fra kun kr. 1.000 t/r. Hvis du kan flyve på tidligere afgange derned og/eller senere hjem – evt. med længere rejsetid - er det muligt at finde de billigste billetter.

Bil: Fra Aarhus H: 14 timer og 43 minutter, 1359 km. 
Fra København H: Ruten anbefales fra Ystad til Sassnitz. Da er den 13 timer og 56 minutter, og 1180 km. Ruten over Gedser til Rostock tager 14 timer og 47 minutter, og er 1443 km. Kører man udenom over Fyn, varer turen ca. 16 timer og er 1492 km lang.

Husk det er muligt at koordinere fælles transport til og fra ruten i turens gruppe på Mødestedet.

Vejledende dag-til-dag-program:  

Bemærk at programmet er vejledende og ændringer kan forekomme pga. vejr eller overbookede refugier. 

Dag 1. Ankomst til Tatrabjergene. Dem, der har lyst til at følges fra Krakow Lufthavn til Zakopane mødes og tager en bus dertil. Forventet tid er 2 timer og 15 minutter med en direkte busforbindelse. Ankommer man før eller efter, vil der være busafgange fra Zakopane minimum én gang i timen. Efter ankomst og indlogering mødes vi til en fælles middag, hvor vi skal smage på nogle af de kendte polske specialiteter og lade op til turens første vandredag.

Dag 2. Vi vandrer afsted fra Kiry kl. 9.00 gennem Dolina Koscieliska-dalen, hvor vi skal vandre langs med en rindende flod med lodrette klippeskrænter rundt omkring os. Den første del af ruten er forholdsvis flad. En omvej på en rødmarkeret, mere ukendt rute leder os ind i et helt tunnelsystem af grotter, hvis vi har mod på det. Ruten er ikke for folk med klaustrofobi eller dårlig ryg. Her kan man se de lavtliggende stalaktitter, der hænger som issyle ned fra stenlofterne. Det kan være en god idé at medbringe pandelampe til denne dagstur. De, der ikke har mod på grotteturen, fortsætter 1 kilometer til Hala Ornak-hytten, hvor man kan nyde en god, forlænget frokostpause. Der går rygter om, at den bedste szarlotka (en traditionel, polsk æbletærte) kan nydes her. Herfra kan vi vælge, om vi vil fortsætte ruten gennem et stort skovområde og nyde de fine efterårsfarver for dernæst at bestige toppen Ornak og nyde de smukke udsigter over det vestlige Tatra. Herfra vil vi vandre samme vej tilbage mod Kiry. 

Dag 3. Vi starter tidligt kl. 8.00 med en længere bustur mod Lysa Polana, hvorfra vi skal vandre en halv times tid på asfalteret vej. Her kommer vi dog både forbi et vandfald og kan betragte toppen af Mt. Rysy i det fjerne. Herefter skærer vores rute ind i skoven, hvor der venter os en hård opstigning. Vi kan nyde synet af endnu et vandfald på vejen, inden vi kommer til de smukke bjergsøer, hvor vi vil vandre et lille loop og nyde udsigten. Her venter en tiltrængt frokost i hytten Hala Schronisko, hvor man kan nyde en medbragt madpakke eller købe billigt lokal mad. Her kan vi pleje vores ømme fødder i det iskolde bjergvand og tage et hvil ved bredden. Vi vandrer i et lille loop fra hytten og ned på samme vej, som vi kom fra, hvorefter det går tilbage mod udgangspunktet.

Dag 4. Vi starter fra Kiry kl. 9.00, hvor der venter os en mere afslappende vandredag. Vi skal først med en bus til Kuznice. Herfra skal vi vandre mod Dolina Gasinicowa – en prægtig dal, hvor der er mulighed for at nyde synet af bjergene fra flere forskellige udsigtspunkter. De gamle traditionelle bjælkehytter er særegne for disse små landsbyer. Vi holder en længere pause ved hytten Hala Murovaniec, hvor vi prioriterer god tid til at nyde en frokost. På turen tilbage vandrer vi i et loop ad en anden rute tilbage mod Kuznice. 

Dag 5. Vi starter kl. 9.00 fra Kiry, hvor vi igen skal med en bus mod Kuznice. Herfra kan vi vælge, om vi vil vandre den stejle 3 timers tur op mod toppen eller tage kabelbanen op. Fra toppen ved Kasprowy Wierch skal vi vandre langs med den prægtige højderyg, der løber tværs gennem den polske og den slovakiske side af Tatrabjergene. Her kan vi nyde udsigterne over både de polske og slovakiske bjerglandskaber på en og samme tid. Udsigterne er overdådige, og vi vil holde flere små pauser, så vi kan betragte vidderne. Herfra kan vi vælge, om vi vil bestige toppen Giewont eller bevæge os direkte ned mod alpehytten Hala Kondratowa, hvor vi kan fylde vand og spise lokal frokost. Herfra er der blot en times vandring tilbage til Kuznice. 

Dag 6. Vi starter kl. 9.00 fra vores udgangspunkt i Kiry og vandrer gennem den majestætiske Dolina Chocholowska-dal. Vi er omgivet af bjerge på begge sider. Dele af ruten vil være asfalteret, hvor man kan vandre i siderne af vejen. Ruten er særligt god her på dag tre, fordi den er mere eller mindre flad hele vejen – dog uden at gå glip af de smukke udsigter til bjergene. Særligt denne del af Tatrabjergene har en stor bestand af brunbjørne, så måske er vi heldige at finde bjørneekskrementer, høre dem pusle i buskadset eller til og med se en bjørn bevæge sig op ad klippesiderne. De er sky, og turlederen har en bjørneklokke med, som kan bruges i snævert skovterræn, så der er ikke noget at frygte. Vi vandrer længere ind i dalen, hvor vi til slut ankommer til den lille bjerglandsby Polana Chocholowska, hvor vi besøger et lille kapel og holder frokostpause på det fine græsplateau – med bjerge i en 360 graders vinkel omkring os. Herefter vandrer vi samme vej tilbage mod Kiry. 

Dag 7. Efter en oplevelsesrig vandreuge i polsk Tatra er det på tide at vende snuden hjemad igen. De, der vil følges tilbage til Krakow, tager sammen en bus fra Zakopane. Såfremt man er i bil, er der rige muligheder for at fortsætte mod flere spændende østeuropæiske kultur- og naturområder på egen hånd. 

KR. 3.195
3.495,- FOR IKKE-MEDLEMMER

DU SPARER KR. 300, HVIS DU ER MEDLEM AF OPDAG VERDEN BLIV MEDLEM HER...

Du kan finde svar på ofte stillede spørgsmål i vores FAQ her. Har du yderligere spørgsmål til turen er du velkommen til at skrive en email til Denne e-mail adresse bliver beskyttet mod spambots. Du skal have JavaScript aktiveret for at vise den.

Event Startdato Slutdato Sted Pris pr. person Ledig plads TILMELDING
Vandring i Polsk Tatra - fast hytte (1167) 28-05-2023 03-06-2023 Kr.3.495 14
  • Log ind