tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Få bedre mad på din tur i ødemarken | Viden - Opdag Verden
Du er her:
  • Turmenuer
  • Kajakture
  • Gode artikler fra magasinet
  • Få bedre mad på din tur

Få bedre mad på din tur i ødemarken

Føde til din fjeldtur


shutterstock 1758841-Falk-K

Maden skal være nærende, den skal smage godt, og så må den ikke veje for meget. Opdag Verden giver dig her fif til, hvordan du får nem, nærende og velsmagende mad på din næste telttur.

Den nemme løsning er udstyrsbutikkernes frysetørrede færdigretter. Kog noget vand, vent et par minutter og spis. Nemt og hurtigt. Men skal du på en længere tur, kan du blive træt af den dyre posemad.

Det kan derfor være en god idé at supplere med noget frisk mad, som du selv tilbereder på din trangia eller over din primus. Det kan faktisk lade sig gøre at lave frisk mad, der både er nem at tilberede, nærende for din energihungrende krop, og som er en fornøjelse for dine smagsløg.

Hvis du selv tørrer kød og grøntsager hjemmefra, sparer du på vægten og forlænger holdbarheden markant. Og hvad med et friskbagt brød til morgenkaffen? En gang smørrebrød helt uden dåsemad? Eller et aftensmåltid, der dufter af en hel Michelin-restaurant? Læs med her og se, hvordan du kan optimere dit fjeldkøkken.
God tur, og god appetit.


shutterstock 63548923--Jens

De 3 hovedmåltider

Morgenmad
En god solid portion havregrød giver dig de kalorier, du har brug for, for at komme godt fra start. På kolde morgener er det desuden dejligt med et varmt morgenmåltid. Du skal bruge 1,5 dl havregryn og 2,5 dl vand per person, og husk salt. Tilføj eventuelt nogle tørrede frugter, for at sætte lidt ekstra kulør på morgenmåltidet.

Friskbagt brød virker umiddelbar som besværlig luksus, men med hjemmelavede poseblandinger med omkring 150 gram mel (gerne også grove meltyper), fem gram tørgær og salt, skal du bare tilsætte en dl vand og lidt olie, så har du en dej, du straks kan bage i din gryde på lavt blus.

Frokost
Klassisk rugbrød fylder meget lidt både i volumen og i vægt i forhold til de kalorier, der er i brødet. Derfor er det et oplagt valg til frokost. Pak rugbrødet i mange poser, da du dermed forebygger, at hele dit lager af rugbrød vil mugne, hvis der er skimmelsporer på en af skiverne.

Er pladsen ikke noget problem, kan du også supplere med knækbrød, der giver mange kalorier i forhold til vægten, men altså ikke i forhold til det, knækbrødet fylder.

Oven på brødet er der masser af dåsepålæg at vælge imellem, men det bliver hurtigt kedeligt. Derfor bør du tænke over de friske pålæg, der faktisk er muligt at medbringe på fjeldturen.

Tørrede pølser og skinker, figenpålæg og nogle af de mere tørre oste kan godt holde sig i rygsækken, og det er ofte en behagelig afveksling for smagsløgene.

Mellemmåltider
Med fysisk aktivitet fra morgen til aften, giver tre måltider sjældent nok kalorier til kroppens forbrug. Derfor er det en god idé med snacks til mellemmåltider. Lav en pose med blandende nødder og tørret frugt til hver dag, og suppler eventuelt med en chokoladebar, hvis du ved, du vil køre træt i nødder og tørret frugt.

Et andet alternativ er også at bruge en af de førnævnte brødblandinger og hælde en masse frugter og nødder i dejblandingen. Så står du med en lækker eftermiddagssnack, der sagtens kan udskyde teltslagning og aftenmåltidet nogle timer ud på aftenen, hvis dagslyset tillader det.

Aftensmad
Mange har ikke noget imod at bruge lidt tid på at tilberede et ordentligt måltid mad i lejren om aftenen. Her er tid til hygge og til at få hvilet kroppen, der har været i gang hele dagen.

Sørg for både at få kulhydrater som ris, pasta eller bulgur, proteiner fra kød, for at din krop kan restituere bedre, og også gerne grøntsager for alsidigheden og smagens skyld. Det kan virke besværligt, men lav en madplan for hvert eneste måltid, for med ordentlig planlægning kan selv større måltider tilberedes let og hurtigt.


shutterstock 72451972-Falk-

Tør selv kød og grønt

Tørret kød og grønt holder længere tid, fylder mindre og vejer under det halve af frisk kød. Det er derfor oplagt til din fjeldtur. Og det er ganske let at gøre selv. Du kan bruge de fleste slags kød og fremgangsmåden er den samme ved dem alle. Skær kødet i tynde skiver – helst under en centimeter – og læg det ud på bagepapir og drys det med salt.

Kødet skal derefter i mikrobølgeovnen på mellemste effekttrin (omkring 500 w) i 10 minutter på hver side. Kødet er færdigt, når det kommer ned under halvdelen af den oprindelige vægt. Hvis du har din mikroovn kær, så have et glas vand stående i mikroovnen sammen med kødet.

Grøntsager kan du tørre på samme måde, men husk, at løg, gulerødder, selleri og mange andre rodfrugter ofte kan holde sig friske i rygsækken i flere uger uden tørring. Både frisk og tørret kød og grønt bør opbevares mørkt og tørt.

Du kan eventuelt pakke kød og grønt i fryseposer, som du kan ”lime” sammen med et strygejern. Bare husk at have bagepapir imellem, så ikke det hele smelter sammen.


Spis op, før du går i seng!

Nogle gange kan du blive fristet til at gå direkte i soveposen uden aftensmad. Enten fordi det vælter ned, dagen har været generel dårlig, eller fordi du bare er helt færdig efter en lang dag.

Det er dog en rigtig dårlig idé at skippe aftensmaden, for det vil gå hårdt ud over næste dag, hvor du formentlig vil vågne sent og være fuldstændig energiforladt. Husk derfor altid aftensmad.


shutterstock 574479--Falk-K

Oplagte råvarer til aftensmaden

Kulhydraterne:
Den bærende del af dit turmåltid bør være kulhydraterne. Her er pasta, ris, nudler, couscous, bulgur og linser oplagte valg.

Variation
For adspredelsens skyld bør du medbringe grøntsager, så ikke dit aftenmåltid bliver en prøvelse, du skal igennem hver aften inden sengetid. Grøntsager kan give lidt adspredelse og få dit fjeldkøkken til at minde lidt mere om dit daglige køkken derhjemme.

Proteiner
Proteiner skal der til, for at din krop kan være klar til endnu en dag på vandrestierne. Her er kød eller andre proteinholdige madvarer nærmest en nødvendighed. Og det gør ikke mindst måltidet noget mere spændende.

Krydderier og luksus
Husk et bredt udvalg af krydderier, der både kan løfte smags- og duftoplevelsen, når du starter dine gryder op på tur. Karry, basilikum, oregano, rosmarin, chili og selvfølgelig salt og peber er derfor helt uundværligt, når man tænker på, hvor lidt det både fylder og vejer.

Husk at opbevare det tørt i specielle krydderidåser, du kan købe i udstyrsbutikkerne, da de plastik- og glasbeholdere, du køber i supermarkederne, ofte ikke kan holde fugten ud på en våd dag i fjeldet.
Med lidt skummetmælkspulver er det desuden let at gøre en sauce mere cremet.

4 fede opskrifter
Du kan selv sammensætte retter ud fra ovenstående ingredienser, og som inspiration har vi lagt fire opskrifter ud på www.opdagverden.dk under ”Outdoor”. Læs dem, brug dem, og lad dig ellers inspirere til at lave dine helt egne yndlingsretter ude i fjeldet. Du finder blandt andet krydret lam med couscous samt pasta med bacon og svampesauce.


Opskrift 1: Krydret lam med couscous

Per person skal du bruge:

25 gr tørret lammekød
20 gr mandler
100 gr couscous
2+1 dl vand
1 løg
1 spsk syltetøj
Olie
Chili
Rosmarin

Kog 2 dl vand i en gryde. Hæld couscous i, når vandet koger, og sæt gryden ind i din sovepose. Steg hakket løg i en gryde/pande og tilsæt lammekødet. Lad det stege videre i tre-fire minutter. Tilsæt 1 dlvand, mandler, syltetøj og krydderier efter et par minutter. Kød og sauce hældes over couscous, der nu gerne skulle være ”mør”.


shutterstock 10570774-Falk-

Opskrift 2: Pasta med bacon og svampesauce

Per person skal du bruge:

200 gr pasta
¼ pakke tørret bacon i tern
1 lille løg
10 gr tørrede svampe eller cirka 100 gram friske
2 + ½ dl vand (+ evt. 1 dl vand)
1 spsk mælkepulver
Olie
Basilikum
Oregano
Salt
Peber

Hak løg løg og svits det i olien sammen med bacon. Hæld svampene (+ 1 dl vand, hvis du bruger tørrede svampe). Hæld ½ dl vand på og tilsæt mælkepulver og krydderier. Du kan holde retten varm i din sovepose, mens du nu koger pastaen.


Opskrift 3: Kylling i karry

Per person skal du bruge:

150 gr ris
30 gram tørret kyllingekød
10 gram tørrede æbleskiver
1 løg
2+1 dl vand
1 spsk skummetmælkspulver
1 spsk karry
Olie
Salt
Peber

Hak løg og svits i olie. Tilsæt kylling og steg videre i et par minutter. Tilsæt æbler, 1 dl vand, mælkepulver og krydderier og lad det simre i tre-fire minutter. Lad retten holde sig varm i din sovepose. Kog ris i 10 minutter og lad det trække færdigt til risene er møre.


shutterstock 571994-Falk-Ki

Opskrift 4: Karrygryde (god til rester)

Per person skal du bruge:

150 gr ris
2+1 dl vand
1 løg
1 gulerod
Rester
1 spsk mælkepulver
Olie
1 spsk karry
Salt
Peber

Hak og svits løg i olien. Tilsæt gulerødder og andre rester af tørret grønt, tørret frugt og tørret kød, og lad det stege i 3-4 minutter. Tilsæt 1 dl vand samt krydderier og lad det simre i yderligere 3-4 minutter. Lad retten holde sig varm i din sovepose. Kog risen i 10 minutter og lad den trække sig mør. Server.

Skrevet af: Mads Pedersen
Den 18. aug 2015
Senest opdateret den 22. sep 2017

Andre spændende artikler


Bjerggeden og nybegynderen

Bjerggeden og nybegynderen

Friluftsliv med småbørn

Friluftsliv med småbørn

Friluftsbrands i front på bæredygtighed

Friluftsbrands i front på bæredygtighed

170 kilometers ørkenvandring

170 kilometers ørkenvandring

Verdens mest biodiverse nationalpark

Verdens mest biodiverse nationalpark

Magasinet Opdag Verden

Magasinet udkommer 6 gange om året. Du kan få dem sendt til din postkasse eller hente dem i en Eventyrsport eller Friluftsland butik.

Rabat hos Eventyrsport og Friluftsland

Vis dit medlemskort og få 10% i medlemsrabat på ikke nedsatte vare, Få op til 25% rabat på specielle tilbud, spar 20% på frysetørret mad.

Gratis adgang til ’Gå med-ture’

Gå vandrestøvlerne til, mød nye turvenner og få fine naturoplevelser i det nære.

Gratis adgang til medlemsaftener & foredrag

Få viden om friluftsliv, turplanlægning og grej + inspiration til ture. Hvert forår og hvert efterår i Eventyrsports butikker.

Få rabat på 100 medlemsture i hele Europa

Få rabat på 100 ture i hele Europa. Ture til fods, på ski, i kajak eller kano; inkl. weekendture i Danmark og Sydsverige. Det er nemt, billigt og hyggeligt.

25% rabat på kendte kvalitets mærker

Hver måned får du tilbudt rabat på håndplukket udstyr i Eventyrsport og Friluftsland.

20% medlemsrabat på turmad

Vis dit medlemskort og spar 20% på frysetørret mad i Friluftsland og Eventyrsport

Fri adgang til online-univers

Find inspiration til flere ture, end du kan nå i det her liv. Læs over 3000 artikler + de seneste 60-70 udgaver af magasinet på opdagverden.dk.

Kundeservice

Har du brug for at komme i kontakt med Opdag Verden. Vi svarer typisk næste arbejdsdag.

Send os mail: Klik her...

 


© 2020 Opdag Verden ApS

Log ind