Mad på turen

 

Hvor meget?
Afhængig af hvor længe man skal være på farten, er det vigtigt at tænke på vægten af egen mad. Jo længere tid du skal være af sted, jo mere påpasselig bør du være med vægten på mad. Brug fx en hovedregel der siger at du må have omkring et 1⁄2 kg. mad pr. dag. Det betyder, at du skal være meget opmærksom på energimængden i det enkelte måltid og det kan godt betale sig at bruge lidt tid på disse overvejelser, da det kan være afgørende for om en tur bliver god eller mindre god.

Energibehov
Det er svært at sige præcis hvor stort energiforbrug den enkelte har, men herunder er et eksempel
(1 kj = 0,24 kcal / 1 kcal = 4,2 kj)

Et eksempel på et vandredøgn for en mand:

8 timers liggende hvile               8 t. x 310 kj = 2.480 kj

6 timers vandring                     6 t. x 1500 kj = 9.000 kj

Pauser mv.                                     2 t. x 600 kj = 1.200 kj

Diverse akt. (madlavning mv.)   8 t. x 800 kj = 6.400 kj

I alt                                                                    19.080 kj

Samtidig er der forskel på mænd og kvinder, hvor kvinders behov ligger omkring 25 % lavere end for mænd. Dette er lidt af en videnskab men her kan du få en fornemmelse af hvad du skal se efter når du vælger madvarer (lav vægt / højt energiindhold).   

Morgenmad
Lav fx hjemmelavet müsli af enten ruggryn el. havregryn med diverse nødder og kerner (hvad du nu lige har af mandler, nødder, solsikkekerner, græskarkerner, forskelligt tørret frugt og lign.). Tilsæt gerne sukker (evt. kanel), lidt salt og sødmælkspulver (hvis man er til det). Standard vil være ca. 125 - 150 g pr. portion. Mål selv af hvor meget der skal til for at du bliver mæt. Det kan herefter tilberedes enten med kogende vand, for at få grød, eller med koldt vand, for at få müesli med mælk. Alternativt kan man også spise kiks, madpandekager, pumpernikckel, knækbrød el. andet med pålæg. Det vil sandsynligvis veje lidt mere end ovenstående - også i forhold til energi-indhold.

Du kan også gøre det helt nemt og købe færdigpakkede morgenmadsportioner i vores shop her.

Frokost
Her kan du bruge brød (grovkiks, knækbrød, loganbrød eller pumpernikcel-brød) med ost og pølse. Sørg for at det er en fast ost, da det holder sig bedst og er nemmest at have med at gøre. Med hensyn til spegepølse bør man vælge en variant uden kølekrav for at sikre holdbarheden. Andre former for tørret eller røget kød er også en mulighed. Konserves kan også være godt; tun, makrel i tomat osv. Man skal blot være opmærksom på at der er en del emballage bagefter. Det er muligt at købe fiskepålæg på både tube og i pose også.
Alternativt til brød og pålæg er fx kop-suppe, nudler, kartoffelmospulver med tørret bacon/nødder og lignende. En god idé kan være et par ekstra breve suppe med i reserve. De vejer meget lidt og er gode hvis det er koldt eller man bare er lidt ekstra sulten.

Du kan også gøre det helt nemt og købe færdigpakkede, frysetørrede frokostportioner i vores shop her.

Aftensmad
Den lette måde er, at købe frysetørret mad i enkelt eller dobbeltportioner. Det indeholder en god, stor mængde energi, vejer ganske lidt, smager udmærket og er hurtigt at tilberede.
Et alternativ kan være at supplere med tørvarer fra supermarkederne; nudler, supper, pasta, kartoffelmospulver eller færdigmad på dåse, knorr-blandinger, røget bacon, osv. - blot husk at det skal være varer der ikke er kølekrav på, da det jo er i rygsæk, kano, kajak eller cykeltaske hele dagen.

Snacks og mellemmåltider
Med aktivitet fra morgen til aften, giver tre måltider sjældent nok kalorier til kroppens forbrug. Derfor er det en god idé med snacks og mellemmåltider. Det kan også være lige det der gør at du kan udskyde teltslagningen for at gå lidt ekstra på opdagelse, nyde et særligt lækkert pausestop eller bruge tid på at tage nogle billeder. Du kan købe snacks i mange varianter. Brug fx barer, skiver af logan eller stenalderbrød, eller lav den helt klassiske pose med blandede nødder og tørret frugt.

Log ind

Log ind