ECCO Biom Terrain

Igen i år præsenterer ECCO en serie af nye vandrestøvler, og de holder fast i deres BIOM-serie med udgangspunkt i Natural Motion-konceptet – og det kan vi godt forstå. Vi har været i det skotske højland og i de islandske fjelde for at teste ECCO BIOM Terrain.

Først fortjener støvlen en smule baggrundsviden omkring BIOM-konceptet. Inspireret af afrikanske barfodsløbere begyndte ECCO i 2006 at undersøge, hvordan man kunne designe en sko, der fulgte kroppens naturlige bevægelser – det blev til Natural Movement-konceptet. Ideen bunder i en tro på menneskets egen fysiologi som den mest hensigtsmæssige måde at bevæge sig på; det handler altså om at understøtte kroppens naturlige bevægelser og ikke overkompensere med for meget stødabsorbering og støtte, der på sigt kan svække sener, muskler og sensorisk feedback. Siden er mere end 2500 atleters fødder blevet scannet og analyseret, og i 2009 blev den første ECCO BIOM sko lanceret. BIOM er en forkortelse af Biomechanical Optimization og skal forstås således, at skoen optimerer kroppens biomekanik tilpasset til specifikke formål. Derfor er der siden blevet udviklet en lang række BIOM-sko til forskellige områder, for eksempel løb, trail-run og trekking.

En blød letvægter
Nu tilbage til BIOM Terrain: Noget af det første jeg hæftede mig ved, da jeg fik støvlen i hånden, var den lave vægt. Lige omkring 1300 gram for en størrelse 45 – for begge støvler vel at mærke – er altså en del lavere, end hvad jeg er vant til, hvor vægten ofte ligger på den forkerte side af to kg for et par. Læderet føltes blødt og smidigt, og sålen var bemærkelsesværdig blød. Det lave skaft og de grønne linjer på støvlen gav den et lidt pudsigt udseende, der tydeligt adskiller den fra andre vandrestøvler. Jeg hoppede naturligvis straks i støvlen, og med det samme blev det klart, at dette ikke er et par almindelige vandrestøvler, for hold da k… hvor var de komfortable at have på! Pløsen er i øvrigt forbundet med resten af støvlens overdel via nogle elastiske paneler, der er lavet i GORE-TEX. Det betyder, at støvlen altid sidder komfortabelt omkring vristen, og at membranen sørger for at holde vand ude af støvlen – det er altså ret smart.

Den bløde sål og det lavskaftede design gjorde imidlertid, at jeg var noget skeptisk over for støvlens præstationsevne, men mine bange anelser blev i den grad gjort til skamme. Den fleksible, bløde sål gør, at man har enormt god feeling med terrænet, men alligevel er der tilpas meget torsion-stivhed (vrid-retning) i støvlen. Denne støtte går faktisk helt op bag hælen, hvor ’afstivere’ fra sålen sikrer stabilitet og støtte. Jeg har adskillige gange forsøgt at udfordre sålens performance, men den består altså med bravour – selv når jeg træder på store sten og spidse klipper, så forplanter trykket sig til hele sålen, og man har stadig god balance i støvlen. Der er naturligvis ikke samme støtte som ved en højskaftet støvle med stiv sål, men det er ikke sådan, at man savner den ekstra støtte – så skal terrænet altså være virkelig krævende og rygsækken tungt pakket.

Støbt konstruktion
Overdelen er lavet i yak-læder. Yak-oksen lever på det Tibetanske Plateau, hvor den skal overleve varme somre og vanvittigt kolde vintre, og disse hårdføre egenskaber tager man altså med over i læderet, der er utrolig slidsstærkt. Samtidig kan læderet skæres tyndere end andre lædertyper, hvorfor åndbarheden er rigtig god, og samtidig giver det en lavere vægt uden at gå på kompromis med performance.

Læderet er forstærket med GORE-TEX-membran, der gør støvlen fuldstændig vandtæt. Den skal naturligvis holdes som andre læderstøvler, men det får også man også lyst til at gøre, når det kommer til yak-læder, for det er efter min mening noget af det bedste, man kan ønske sig til sine støvler. Forfoden og hælpartiet er forstærket med gummi, og mellem disse er støvlen forstærket med Kevlar for at beskytte støvlen.

En anden interessant ting ved BIOM Terrain er dens 'Direct Injection Technology'-konstruktion, der betyder, at overdelen er støbt direkte sammen med sålen. Det giver både lavere vægt, men også en mere fleksibel støvle, der ikke er påvirket af hårdføre limninger og sømme. Jeg har kun haft støvlen i tre måneder, så jeg kan ikke vurdere, om det giver længere holdbarhed, men det påstår ECCO, da man ikke har de sårbare samlinger, der over tid bliver disponible for lækager.

En anderledes støvle?
Jag har aldrig tidligere brugt barfods-sko, og man siger jo, at man skal vænne sin krop til at bruge denne form for støvler og sko, hvis man har været vant til fodtøj, der overkompenserer, men jeg havde ingen problemer med BIOM Terrain – tværtimod. Jeg har ikke skulle gå støvlerne til – de har bare fungeret fra dag et.

BIOM Terrain giver naturligvis en anderledes fornemmelse end med stivere støvler, men jeg er enormt (positivt) overrasket over, hvor godt det egentlig fungerer. Jeg havde lidt frygtet, at jeg skulle omlægge min vandrestil, eller bruge tid på at vænne mig til at gå med denne type støvler, men jeg havde ingen problemer.

Derimod synes jeg, at det er tydeligt at mærke, at støvlerne ikke vejer særlig meget, og når sålen samtidig er så blød, giver det en frihed, der ubevidst får dig til at sætte farten op. Jeg vil endda gå så langt at sige, at mit bekendtskab med BIOM Terrain har revolutioneret mit syn på vandrestøvler helt generelt. Hvor jeg tidligere har sværget til store, højtskaftede støvler med stiv sål, så har jeg virkelig fået øjnene op for, at denne type vandrestøvle bestemt også har sin berettigelse. Og faktisk i en sådan grad, at jeg er overbevist om, at denne type støvler i fremtiden kommer til at have en stor plads på markedet for vandrestøvler, idet mange mennesker sjældent har brug for den støtte, som stivere højskaftede støvler tilbyder.

Hvad egner BIOM Terrain sig til?
Jeg synes, BIOM Terrain egner sig til al form for vandring. Jeg ville ikke betænke mig ved at bruge støvlerne på Kilimanjaro såvel som på en søndagstur i skoven. Jeg kunne måske overveje en anden støvle, hvis jeg vidste, at jeg skulle gå gennem meget højt, vådt græs eller sumpede områder, eller hvis jeg skulle ud i virkelig hårdt terræn med rigtig tung rygsæk. Men vandrer du oftest på stier og ikke alt for hård terræn, og holder din rygsæk sig under 20 kg, så får du altså nogle helt fantastiske vandrestøvler med BIOM Terrain. 

  • Mærke: ECCO
  • Model: Biom Terrain
  • Pris: 1600 kroner
Casper Devantier, torsdag, 26 september 2013, hits: 19957