Udstyrstest

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco

Skrevet af: Rasmus Simonsen
Den 22. jun 2022
Læst af: 9624
Karakter fra test

Bæredygtig støvle

Når der tales bæredygtighed, er det meget sjældent, man snakker fodtøj, men det laver Haglöfs om på med Skuta Mid Proof Eco.

Skuta Mid Proof Eco er en let, vandtæt Vandrestøvle. Støvlen er forsøgt mere grøn med flere forskellige initiativer; heriblandt Haglöfs egen fluorcarbonfri membran, Proof™ Eco. Membranen sikrer, at støvlen både er vandtæt og åndbar, og jeg har hverken haft våde eller varme fødder.

Skuta Mid findes også i en udgave uden membran, hvis man skal til varmere destinationer eller nemt får varme fødder.

Støvlen har en klassisk opbygning med en EVA-mellemsål, der giver god fleksibilitet og støtte til en blødere Vandrestøvle. Skuta Mid Proof Ecos sål er en AHAR+ (ASICS® High Abrasion Resistance Rubber), som er op til tre gange så stærk som en almindelig gummisål.

Det, man oftest slider først op på fodtøjet, er sålen, så det er godt, at styrke er en prioritet, når man taler bæredygtighed. Skulle Haglöfs have taget skridtet videre, ville det være endnu mere bæredygtigt, hvis man også kunne skifte sålen. Det ville give produktet en endnu længere levetid.

Haglöfs Skuta Mid Proof Eco
Anmeldelsen

Grønne materialer
Ydersiden af støvlen er i flourcarbonfri ruskind i 1,4 til 1,6 mm tykkelse fra Perwanger®, som er et LWG-certificert (Leather Working Group) garveri, der er gold/silver præmieret for sit mindre miljøaftryk. Det er godt at se sådanne materialer i produkter, så vi bliver mere bevidste om, at der er stor forskel på kvalitet og bæredygtige tiltag i samme type materiale.

Hele støvlen er til sidst imprægneret med en FC-fri imprægnering, og det er også sådan én, man skal give støvlen efterfølgende for at holde den ved lige.

Skuta Mid Proof har et genanvendt materiale på indersiden af støvlen, ind mod membranen, hvilket spiller rigtig godt sammen med tiltagene omkring Proof™-membranen.

Forbedringer
Støvlen kan nemt snøres godt til, men Skuta Mid Proof har ingen låseøjer til at hjælpe med at snøre støvlen godt til og ”låse” hælen på plads. Det fungerer godt med de to kroge på hver side af skaftet, som gør det muligt at få en god ankelstøtte.

Desværre har støvlen ikke så høj en standard af indersål, som Haglöfs plejer at levere. Det kan faktisk mærkes, at indersålen ikke holder foden så støttet, så man træder hurtigere foden træt.

Jeg har brugt støvlen i dansk terræn, hvor den med sin lette vægt og fine ankelstøtte gør det nemt at komme rundt; også udenfor stierne. 475 gram per støvle er let, og det er også den følelse, man har med støvlen på. På grund af det forholdsvis lave skaft og det bløde mesh-materiale på bagsiden af skaftet får man en rigtig god fleksibilitet og komfort, samtidig med at anklen får støtte.

Skal du have den helt store rygsæk på fyldt med vægt, så er den lidt for blød og vil ikke give støtte nok. Men til kortere ture med mindre rygsæk fra shelter til shelter og lignende er den helt ideel.

Åndbart mesh
Jeg undrer mig lidt over valget af det åbne mesh-materiale i en støvle med membran, da det giver bedre mening i udgaven uden membran. Materialet funger dog udmærket, da det både er let og fleksibelt på forfoden og bag på skaftet.

I smattet terræn sætter mudder sig fast i meshet, hvilket kræver lidt ekstra vedligeholdelse. Mesh kan være med til at give en mere åndbar støvle, men på den negative side er det ikke det stærkeste materiale.

I forlængelse af snakken om styrken på Skuta Mid Proof Eco sidder der et syntetisk materiale på siden af støvlen til at give styrke mod skarpe sten og andet. Jeg kan være lidt bekymret for dets styrke, da det sidder i knækket på forfoden, og dermed bliver påvirket af hvert skridt man tager.

Materialet giver sig heldigvis, men det er svært at vurdere, hvordan det reagerer på længere tids brug.

Haglöfs

Skuta Mid Proof Eco
Pris: 1.199,-

Bedømmelsen

Jeg er vild med, at Haglöfs har haft fokus på bæredygtighed ved fodtøj, da det er et område, hvor der ikke rigtig er den store udvikling endnu. Skuta Midt Proof Eco er en god allrounder til de mindre vanskelige vandreture. Den indeholder gode tiltag, og prisen er fornuftig.

7/10: Gennemarbejdet og lækkert
Proof Eco-vandtæt og mere miljøbevidst membran, slidstærk og miljøbevidst ruskind, AHAR+ ydersål, pris, fleksibilitet og komfort, let støvle
Indersålen ved vi, at Haglöfs kan lave bedre, ingen låseøjer ved snøring, mesh i en støvle med membran

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på Haglöfs Skuta Mid Proof Eco
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på Haglöfs Skuta Mid Proof Eco ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.