Udstyrstest

TLT HVIL Z-core Large Lux

Skrevet af: Kaare Meldgaard
Den 22. jun 2022
Læst af: 10281
Karakter fra test

Sikrer god søvn

Stort og ret velfungerende underlag fra danske TLT sørger for god komfort og er særligt velegnet til f.eks. shelterturen.

TLT-underlaget med det sigende navn ”Hvil” og det og mindre poetiske ”Z-core Large Lux” er et stort, relativt tykt selvoppusteligt underlag.

Generelt findes der tre forskellige slags underlag: faste skumunderlag, som er de mest klassiske og har den fordel, at de er billige, ikke går i stykker og varmer relativt meget i forhold til vægt, men omvendt fylder rigtig meget og har en ret lav liggekomfort.

Så kom der for en del år siden de ”selvoppustelige” underlag; en slags skumgummi med en skal af stof udenom. Når man åbner ventiler, udvider skummet sig (heraf navnet selvoppusteligt). De er varmere end skumunderlag, og liggekomforten er markant bedre, da de er meget blødere.

Sidst kom så den isolerede Luftmadras på markedet, som basalt set er en Luftmadras enten med et isolerende materiale som dun eller fiber til at holde på varmen eller reflekterende materiale. Begge har meget højere komfort og noget højere isoleringsevne i forhold til skumunderlag.

Fordelen ved Selvoppustelige underlag er, at selvom de skulle punktere, får du stadig noget isolering ud af dem, og så er de typisk noget billigere end oppustelige. Modsat er oppustelige underlag en del lettere og meget mere kompakte, og typisk også varmere.

TLT HVIL Z-core Large Lux
Anmeldelsen

Så leder man efter et let, komfortabelt, varmt underlag med en lille pakkevolumen, så er det oppustelige underlag et godt bud – men Selvoppustelige underlag leverer til en billigere pris, samtidig med at de har god komfort og lidt mere robusthed.

Robust til en god pris
TLT Hvil Z-core Large Lux placerer sig omkring sine konkurrenter på markedet, når man sammenligner vægt, volumen, størrelse og R-værdi med pris. 800 kroner er hverken synderlig billigt eller dyrt. Underlaget har fine detaljer som anti-skrid-zoner i en slags silikonebelægning, som TLT-logoet udgør. Dog er skrid-zonerne lidt for små, og underlaget fremstår stadig noget glat; dog mindre end så mange andre.

Et andet typisk problem ved selvoppustelige underlag er sammenpakningen. Mens de er ret lette at puste op – man åbner ventiler og venter omtrent 10 minutter og puster efter et par gange – så er sammenpakningen modsat besværlig. Den samme ”selvoppustelige” evne gør nu, at underlaget, når du forsøger at klemme luft ud, konstant vil suge luft ind. Her hjælper TLT’s enkelt-envejsventil, hvor man hiver en gummiflap ud for at lade luft komme ud, men det er dog stadig lidt irriterende.

Pakposen er ikke mere end lige stor nok til at rumme underlaget, som fylder ret godt.

Underlaget skiller sig ikke synderligt ud, når det kommer til pris eller detaljer, men er et rigtig fint underlag til f.eks. shelterture. Personligt ville jeg aldrig bruge det på deciderede vandreture, hvor man primært går, da det er for tungt og specielt for stort hertil.

Men for rigtig mange, som primært går kortere distancer, sover i shelter eller Telt og gerne vil have et stort, bredt, ret tykt og robust underlag, der ikke koster for meget, og som man ikke behøver være alt for pylret omkring, så er det et fint bud.

Fakta

• Mål: 195 x 63 x 7,5 cm
• Pakket mål: 32 x 18 cm
• Vægt: 970 gram
• R-værdi: 3,2

TLT

HVIL Z-core Large Lux
Pris: 799,-

Bedømmelsen

Godt robust underlag, der fylder meget og vejer en del, men har en god liggekomfort og sørger for, at man får en fin nats søvn. Det er særligt velegnet til f.eks. shelterture og ture med Telt, hvor man måske ikke går for lange dagsdistancer.

8/10: Produktet fortjener applaus
Små skridzoner i gummi/silikone, hurtig selvoppustelig evne, god kvalitet, robuste materialer, god ligge- og sovekomfort
Ikke helt store nok skridzoner så stadig lidt glat, lidt tungt, ret stor pakkevolumen, irriterende at pakke ned

Karakterskala

1: Skandale. Skulle aldrig være lavet
2: Ringe. Øv!
3: Dumpet. Sløjt og sjusket
4: Bestået, men kun lige
5: Udmærket, men også kun det
6: Godt produkt, plads til forbedringer
7: Gennemarbejdet og lækkert
8: Produktet fortjener applaus
9: Wow, vi er imponerede
10: Perfekt. Det bliver ikke bedre!

Få 10% medlemsrabat hos Friluftsland & Eventyrsport

Udstyret her er udvalgt i samarbejde med grejeksperter fra Friluftsland og Eventyrsport. Partnerskabet sikrer, at du som medlem af Opdag Verden får 10 % rabat på alle ikke-nedsatte varer + medlemstilbud på særligt udvalgte produkter.

Partnerlogoer
Log ind og se rabatkoden på TLT HVIL Z-core Large Lux
Er du allerede medlem kan du se rabatkoden på TLT HVIL Z-core Large Lux ved at logge ind. Derefter vises koden i denne boks.