tr?id=1356109654439775&ev=PageView&noscript=1 Courteney Selous | Opdag Verden

Courteney Selous

Lad det være sagt med det samme: Dette er ikke en fjeldstøvle eller en støvle til hårde ture med tung oppakning. Men hvad er det så?

’The Veldtschoen’, som danner grundlaget for Courteney fodtøj, blev oprindeligt opfundet af de hollandske Voortrekkers i det sydlige Afrika i begyndelsen af forrige århundrede. Dengang kom man rundt i landet primært til fods. Den øvre del af skoen blev syet fast til både inder- og ydersål for at opnå en stærk sko, der samtidig var behagelig og som kunne modstå akacietorne, insekt- og slangebid og selvfølgelig det uvejsomme terræn.

Courteney Boot Company blev grundlagt i begyndelsen af 1970'erne af John Rice, der er uddannet skomager ved et af de berømte ’shoemakers’ i London. Under hans deltagelse i Rhodesiakrigen, syede han et par militærstøvler til sig selv, og efter kort tid ville alle hans soldaterkammerater have et tilsvarende par. Dette blev starten på Courteney Boot Company, hvor man den dag i dag stadig syr fodtøj i højeste kvalitet efter de gamle og ’ægte’ skomagerprincipper. Alle deres produkter er håndsyede af skind og lædersorter fra afrikanske vildtarter såsom bøffel, impala, kudu, flodhest og sågar struds.

Materialerne kommer (naturligvis) fra lovligt nedlagt vildt og som en del af vildtforvaltningen i Afrika. Ligeledes er det sikret, at arbejderne på skofabrikken arbejder under ordnede forhold og får en anstændig løn.

Vi har testet Courteney Selous, som er en halvhøj og relativ blød støvle. Man føler med det samme, man får den i hånden, at der her er tale om udsøgt kvalitet. Skindet (bøffel og impala) er utrolig blødt og behageligt at røre ved. Jeg er ikke selv uddannet skomager, men jeg har i min ungdom syet blandt andet sandaler efter stort set samme principper, som Corteney’s skomagere bruger, og jeg mener godt, at jeg er kvalificeret til at se en støvle efter i sømmene, om man så kan sige. Støvlen er udsøgt udført – jeg har ikke fundet én eneste fejl eller noget, der ligner sjusk, og da jeg prøvede støvlerne hos importøren, kikkede jeg flere andre støvler og sko efter, og de var alle udført i samme håndværksmæssige kvalitet og samme fejlfri skind- og lædertyper.

Courteney Selous emmer af luksus og leveres med opbevaringspose, en lækker stor pudseklud samt en lille skindpose med skobørste, læderfedt og ekstra snørebånd – det er god stil! Støvlen er, når den er velplejet, vandtæt, og skindet holder sig pænt selv efter at have været i mudder.

Støvlen er mellemhøj og giver faktisk fin støtte til anklerne, men til ture i skoven, hvor der i mit område er mange flåter, er de lige lave nok (men bruger man gaiters, er det intet problem). Den øverste kant af støvlen er lækker blød, godt polstret og virkelig komfortabel, når støvlen er snøret.

Jeg testede støvlen dels på ture i skov og på stier over femkilometerstrækninger i hurtig gang med femten kilo i rygsækken. Støvlen sidder godt, og den bløde naturgummisål står godt i terrænet. Desværre er mønsteret i sålen lige præcis så bredt og smalt, at de almindelige sten, vi herhjemme bruger på stierne, ærte- og nøddegrus, sætter sig fast i mønsteret, men det er jo til at leve med.

Sålen er temmelig blød og ikke torsionsstiv nok til brug med tung oppakning i ujævnt terræn som for eksempel fjeldvandring uden for stierne. Støvlen henvender sig derfor bedst til vandring på stier og i terræn, der ikke er for hårdt. Oprindelig er støvlen tænkt som pürch (jagt)-støvle og til safaribrug, men jeg ville ikke et sekund betænke mig ved at tage den med på vandreture i sydeuropa som for eksempel gennem Samariakløften, på stier i Alperne eller lignende, hvor man ikke bærer mere end en ti til femten kilo på ryggen.

Courteneys sko og støvler er ret små i numrene, hvilket man skal være opmærksom på, hvis man bestiller på nettet.

René Ljunggren, Tirsdag, 06 august 2013, hits: 3049

Log ind

Filtrere i udstyrstests

Find en artikel

Log ind