Vandrestøvler


Opdag Verden har testet nogle af de bedste vandrestøvler på markedet

Der findes ikke én Vandrestøvle, der passer til alle former for vandreture, og der er masser af ting, man skal være opmærksom på, inden man køber nye vandrestøvler. Hvordan er pasformen? Sidder vandrestøvlen, som den skal på netop din fod? Har vandrestøvlen et lavt, mellemhøjt eller højt skaft? Og hvad med komforten – føles det godt på netop din fod?

Alle fødder er ikke ens, og det tager producenterne af vandrestøvler heldigvis højde for. Du kan således finde vandrestøvler i en regulær pasform, til ekstra brede fødder, til de smalle fødder, og der er også vandrestøvler lavet særligt til folk med knyster.

Og så er der materialerne. Er vandrestøvlerne lavet i skind, syntetiske materialer eller en kombintion? Har de en membran, som gør dem mere vandtætte, eller kommer de uden membran, men med ekstra fokus på åndbarhed? Det er også vigtigt at kigge på, hvor stiv sålen er, da det spiller en stor rolle for, hvilke typer vandreture vandrestøvlen passer bedst til. Og så er der selvfølgelig de vandrestøvler, hvor der er ekstra fokus på bæredygtighed, og hvor sålerne f.eks. kan skiftes ud, så støvlens levetid bliver længere. Alt sammen er ting, der er vigtigt at tage stilling til.

Læs en uførlig guide med masser af tips til at vælge vandrestøvler

Lowa Womens Taurus Pro GTX Mid
Hanwag Mens Lhasa II Wide
Hanwag Alta Bunion II Lady
Test

Hoka One One Anacapa Mid GTX

En let og anderledes vandrestøvle
ECCO Exohike Mid HM
Haglöfs Skuta Mid Proof Eco
Hoka One One Challenger Mid Gore-Tex
Asolo Finder GV
Lundhags Bjerg Mid
Hanwag Lhasa II
Scarpa Tellus GTX
Haglöfs Duality AT1 GT
Lundhags Bjerg Mid
Vaude Women's TRK Skarvan Mid STX
Sidas 3 Feet Mid Indlægssål
Hanwag Tajos GTX
Hanwag Bergler
Hanwag Makra Urban
Alfa JUV A/P/S
Hanwag Grünten
Woolpower Filtsåler
ECCO Ulterra mid GTX
Hanwag Tatra Bunion Tatra GTX® - Blæs på knysterne
Udstyrstest

Hanwag Lunta Lady GTX

Hanwag Lunta GTX
Keen Bryce Mid WP
Udstyrstest

ECCO Biom Terrain

Meindl Matrei GTX
Hanwag Alta Bunion
Udstyrstest

Hanwag Lhasa

Hanwag Banks GTX
Udstyrstest

Hanwag Bergler

Hanwag IceGrip
Udstyrstest

Ecco Biom Hike GTX

Hanwag Canyon Wide GTX
ECCO Xpedition II
Udstyrstest

Hanwag Tatra Wide GTX

The North Face Verto S6K Glacier GTX
Hanwag Järv Lady GTX
Udstyrstest

Teva Chair 5

THE NORTH FACE VERBERA LIGHTPACKER GTX
Merrell Natalya Waterproof
Udstyrstest

Meindl Vakuum GTX

Viking Vetti Støvle

Viking Vetti Støvle

Ny slider til fødderne
Udstyrstest

Haglöfs Grym

The North Face Off Chute Boot

Guide til køb af nye vandrestøvler 

Vandrestøvler egner sig ikke til impulskøb. Det tager tid at finde et par gode vandrestøvler, og det er en god idé at afsætte minimum et par timer til afprøvning.

Gør dig klart, præcis hvad støvlerne skal bruges til. Hvor langt skal du gå hver dag og på hvilket slags underlag? Hvor tung er din oppakning, og hvor varmt/koldt/vådt/tørt plejer der at være, dér hvor din tur går til?

26 knogler, 33 led, 214 ledbånd samt 38 muskler og sener er, hvad din fod består af. For at hele dette komplicerede værk skal kunne holde til dine fremtidige rejser, trekkingture og eventyr, er det vigtigt, at du finder det rette fodtøj til netop dine fødder – Opdag Verden hjælper dig på vej.

Dine fødder bliver dagligt udsat for et stort pres – et pres, der bliver markant større, når du bevæger dig især i udfordrende terræn. Derfor er det vigtigt, at du får købt den rette støvle, som ikke bare passer dig, men også omgivelserne. Opdag Verden sætter med denne guide fokus på den lette vandrestøvle, der er ideel til rejser og lette ture.

Støvlekøbet er et meget individuelt køb, som i modsætning til andre grejgenstande som soveposer eller jakker er svære at sammenligne med andres erfaringer. Derfor gennemgår vi de vigtigste punkter, du som køber skal være opmærksom på, inden du vælger dit næste par rejsestøvler.

Vandrestøvlens pasform

Støvlens pasform og størrelse er alfa og omega, når du skal bruge dem meget. Derfor skal du inden købet bruge god tid på at mærke, hvordan din fod har det i støvlen. Den skal sidde tæt til, dels for at give den bedst mulige støtte, og dels fordi materialet med tiden vil give sig – specielt i bredden. Kan foden rotere, vil du miste en del af din balance og dermed også følelsen med underlaget.

Tæerne skal kunne bevæge sig lidt op og ned, men ikke til siderne, og tåspidserne må ikke røre ved støvlesnuden, for det giver risiko for blå negle. 

Hælen skal sidde fast i støvlen, og den må ikke kunne løfte sig fra sålen, når du går. Kan den det, vil risikoen for vabler og gnavsår blive betydeligt større.

For mange virker tommelfingerreglen om, at når du er trådt helt frem i støvlen, skal du kunne klemme en finger ned bag hælen. På den måde sikrer du, at der er luft foran tæerne, hvilket særligt er vigtigt, når du bevæger dig nedad, og tæerne naturligt vil arbejde sig længere frem. Er støvlen for kort, vil tæerne støde på.

De fleste vandrestøvler i dag har en såkaldt hælkappe, som er et forstærket parti af materiale, som sikrer støtte og beskyttelse til hælen og akillessenen.

Vandrestøvlens materialer

Der findes flere slags materialer at vælge imellem, men generelt kan rejse- og vandrestøvler deles op i støvler af kernelæder, nubuck- og ruskindsstøvler, syntetiske støvler eller en kombination ofte med en membran i inderstøvlen.

Overordnet gælder det, at du med en læderstøvle vil få høj slidstyrke og lang levetid, mens en syntetisk støvle vil give stor åndbarhed, lavere vægt og koste mindre.

Kernelæder kan genkendes ved, at det er stift og har en blank, glat overflade. Det er et forholdsvist tungt materiale, og derfor er der ikke mange lette vandrestøvler i kernelæder.

Fordelen ved kernelæder er, at cellestrukturen er meget tæt, så læderet er af bedste kvalitet og har en utrolig stor slidstyrke. Den lukkede overflade gør desuden, at støvlen er vandtæt og let at holde ren.

Ulempen er, at læderet ånder dårligt, er længe om at tørre og i øvrigt er forholdsvist dyrt.

Ruskind og nubuck har en mere ru overflade – ruskind meget ru, mens nubuck er behandlet ruskind, der altså ikke er helt så ru. Begge dele er blødere materialer end kernelæder og på den måde mere behagelige at gå med, men giver samtidig mindre støtte.

Åndbarheden er betydeligt højere end ved et par kernelæderstøvler, idet cellestrukturen er mindre tæt, og materialet bruges tit til lette støvler, der skal bruges i varme områder. Ulempen ved ruskind og nubuck er, at det er besværligt at vedligeholde og heller ikke er nær så slidstærkt som kernelæder – det er dog stadig mere slidstærkt end for eksempel nylon.

Syntetiske støvler er typisk et hit for dig, som skal rejse med dine støvler i varme omgivelser. Støvlerne ånder godt og er samtidig en del lettere end læderstøvler, hvorfor de ofte er et godt valg til en trekkingtur. Nylon og lignende syntetiske stoffer har imidlertid en meget lav slidstyrke, og du vil derfor stort set altid finde kunststofstøvler med ruskinds- eller nubuckforstærkninger på de mest udsatte områder. Jo mere syntetiske støvler, jo lettere og mere åndbare er de, og desto mindre slidstyrke og støtte giver de.

Membraner er også et punkt under materialer. Pointen med en indre membran er, at den skal sikre, at vandet ikke kan komme ind i støvlen, men samtidig også at fodens fugt kan passere ud. Det er tvivlsomt, hvor stor denne effekt er, men det er i alle tilfælde smart at overveje støvler med membran, hvis du skal vandre i våde egne –fugtige fødder er gerne en hurtig genvej til imponerende vabler.

Såler og skafter

Valget af støvler afhænger i høj grad af støvlernes såler og skafter. Sålerne kan deles op i mange forskellige lag, men kort sagt er der tale om en ydersål og en mellemsål. Herimellem findes flere lag, som kan være hårde eller bløde stødabsorberende lag. For at vurdere mellemsålens stødabsorbering kan du trykke med fingrene og mærke, om den føles hård. Sålen skal kunne trykkes lidt sammen, men skal yde markant modstand.
Som ydersål eller slidsål bruges oftest et skridsikkert materiale. Derfor bør du prøve sålen på et gulv, hvor du kan mærke, om gummiet ’bider’ sig fast. 

Indlægssåler fås i mange forskellige varianter og kan være en god måde at forbedre dine vandrestøvler på. De bliver tilpasset nøjagtig dine fødder – nogle modeller skal inden førstegangsbrug opvarmes for på den måde at tilpasse sig foden bedre, mens andre er mindre tekniske og stadig yder god støtte.

For at finde den perfekte indlægssål bør du få lavet en profil af din fod, for eksempel ved scanning eller en løbebåndstest. Profilen kan du få lavet i gode løbeforretninger, der også kender til fodens opbygning og behov.

Skafterne fås i forskellige højder. Jo højere de er, desto mere støtte giver de til anklerne, men samtidig låser de også benet fast. Derfor afhænger valg af skaftlængden af, om du har brug for ekstra støtte, for eksempel på grund af stor oppakning, eller om du i stedet har brug for benets fri bevægelighed på grund af usikkert underlag og balancekrævende stier.

Vandrestøvlens brugsområder

Når du skal vælge støvler, er der overordnet tre punkter, du skal have afklaret dit forhold til. Dels skal du tænke over, hvilket underlag du oftest vil bruge dine støvler på, dels hvor meget oppakning du som regel har på ryggen, og endelig hvilke omgivelser dine vandreture foregår i.

Underlaget har stor betydning i forhold til støvlens sål og skaft. Skal du trekke på flade stier, hvor underlaget er blødt og måske sumpet, er det fint med en blød sål. Er underlaget ujævnt med sten og klipper, er det vigtigt at have en stiv sål – ellers vil det føles som at gå i bare tæer. På bjergstier med ujævnt underlag, hvor det er vigtigt at have god balance, skal støvlen ikke være for høj, da skinnebenet ellers vil blive fikseret og bevægelsesfriheden mindre.

Oppakningen har indflydelse på, hvor meget du bliver tynget ned, og hvor alvorligt det kan blive, hvis du for eksempel vrikker om. Skal du trekke en længere tur med en tung rygsæk på, er det vigtigt at vælge en støvle, der har stiv sål og et højt, stift støvleskaft, der på den måde yder ekstra støtte. Skal du af sted med en daypack, kan du overveje blødere støvler med et kortere støvleskaft.

Omgivelserne på din destination er vigtige i forhold til materialevalg. Går din rute gennem vådområder, bør du overveje at vælge et par støvler med membran for at kunne holde fødderne tørre. Er det et varmt område, er nylonstøvler bedre end kernelæder, fordi det er vigtigt med god åndbarhed. Er det barske omgivelser, der slider på støvlerne, er læder godt, mens det på lettere tilgængelige ruter er bedre med kunststof, der er lettere.

Vedligeholdelse af vandrestøvler

Den rette vedligeholdelse er utrolig vigtig – støvlens levetid reduceres markant, hvis den ikke får den rette behandling. Hvad ’den rette behandling’ er afhænger af, hvilken type støvle du har.

En kernelæderstøvle skal have voks eller fedt for at holde den naturlige vandtæthed. Læderfedtet eller voksen smøres på med fingeren eller en klud. Støvlen skal have et godt lag, og har du mulighed for at opvarme støvlen, for eksempel i en ovn på cirka 50 grader, vil fedtet trænge længere ind i læderet og resultatet blive bedre.

Bruger du fedt på et par ruskinds- eller nubuckstøvler, vil skindet lukke helt af, så åndbarheden forsvinder. Til denne type læder skal du i stedet købe en sprayimprægnering, som er designet netop til nubuck – en forkert imprægnering, for eksempel silikoneimprægnering, vil ligesom fedt og voks lukke skindet af.

En syntetisk støvle skal også imprægneres, men her skal du være opmærksom på, om der er en membran i inderskoen. Er der det, er det vigtigt, at du bruger en imprægnering, der er specielt egnet til denne støvle – ellers vil imprægneringen fjerne den sidste rest af åndbarhed.

Med syntetiske membranstøvler eller støvler, der er en blanding af ruskind og nylon, skal du tænke på de mange porer, som let fyldes af støv og skidt. Derfor bør du altid tørre støvlen af med en fugtig klud eller på anden måde rengøre støvlen, inden du imprægnerer den. Generelt er det sådan, at jo renere og bedre imprægneret en støvle er, desto mere vand og skidt vil perle af, og membranen kan dermed lettere holdes ren.

5 gode råd når du skal købe vandrestøvler

1. Støvlekøb er ligesom bilkøb. Der er ingen grund til at købe en Land Rover, hvis du skal bruge den på Danmarks jævne veje, ligesom det er meningsløst at vandre i tunge, stive støvler, hvis du befinder dig på en blød junglesti.

2. Prøv støvlerne på andet end butikkens gulvtæppe – her vil den bløde støvle nemlig altid føles behagelig, mens en stiv, støttende støvle vil føles ubehageligt hård, men netop denne stivhed kan komme dig til gode, når du er på tur. Flere butikker har små terræn-baner, hvor du kan prøve støvlerne i nogle uvante yderstillinger samt få en ide om, om størrelsen passer din fod.

3. Medbring de sokker, du normalt bruger på dine ture, når du skal i butikken og prøve nye støvler – de kan have stor indflydelse på, hvilken størrelse og model der passer bedst.

4. Prøv støvlerne sidst på eftermiddagen eller om aftenen, da fødderne hæver i løbet af dagen. Husk også, at dine fødder hæver mere i varme områder end i kolde, og de skal derfor ikke købes for tætsiddende.

5. Belastningen og dermed behovet for støtte vil ændre sig, når du har din fulde oppakning på – prøv derfor støvlerne med den rygsæk og vægt, du vil blive udsat for på din rejse.

Lad være med at tørre dine vandrestøvler ved bålet eller på ovnen

Støvler er altid en rum tid om at tørre, og det kan der ikke røres ved. Mange fristes ofte af lejrbålets varme eller hyttens ovn, men husk, at for hurtig tørring og varmepåvirkning vil medvirke til en øget risiko for, at læderet udtørrer permanent.

An Error Occurred: Whoops, looks like something went wrong.

Sorry, there was a problem we could not recover from.

The server returned a "500 - Whoops, looks like something went wrong."

Help me resolve this